Cartofi franţuzeşti

Rețeta de Cartofi franţuzeşti poate fi consumată ca fel principal sau la cină, ca atare. Multă lume folosește acest preparat cu cartofi sub formă de garnitură la diferite fripturi.
Se pare că denumirea de cartofi franțuzești nu are nicio legătură cu Franța. De fapt, rețeta vine din Belgia, unde era pregătită astfel încă de la 1600.
Cartofii, foarte mult folosiți în diferite preparate în zilele noastre, erau consumați și idolatrizați de către incași încă din anii 500 î.Hr. Cu origini în America, cartofii au ajuns în Europa în secolul al XVI-lea. În Irlanda au devenit în scurt timp un fel de mâncare de bază, la fel ca și în Marea Britanie și Olanda. La început, europenii considerau cartoful a fi otrăvitor și îl asociau cu izbucnirea unor boli grave ca: sifilis, lepră, sterilitate. S-a ajuns până acolo încât, într-un oraș din Franța, s-a dat o lege prin care se interzicea cultivarea cartofilor.

cartofi

Foto: Cartofi franțuzești – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 kg cartofi
4 ouă
300 g brânză feta
200 g şuncă de pui
100 g smântână
2 linguriţe ierburi de Provence
40 ml ulei
sare, piper
Pregătești așa:
Speli cartofii și îi fierbi fără să-i cureți de coajă, în apă uîor sărată. Scurgi cartofii fierți și îi cureți după ce s-au răcit. Îi tai în cuburi mici și îi amesteci ușor cu uleiul, condimentele și sare după gust.
Fierbi ouăle, după care le dai pe răzătoare şi le sărezi puţin. Tai mărunt șunca și o prăjești puţin.
Pui într-un vas de iena un strat de cartofi, îi stropești cu smântână, pui 1/2 din șunca prăjită, o parte din ouă, apoi brțnză. Repeți straturile și la final pui un strat de cartofi pe care presari brânză și pui smântână. Coci la 180°C, pentru 30-40 de minute.

Rețetă de Raluca Cornean, Cluj-Napoca, jud. Cluj

Încearcă și reâeta de supă cu cartofi de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

One Response

  1. Elisabeta Gligor noiembrie 26, 2020

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!