Cârnați haiducești, un deliciu

Cârnați haiducești, un deliciu, o rețetă care în mod sigur o veți prepara, mai ales că se apropie sărbătorile de Crăciun. Ori, un Crăciun fără cârnați făcuți în casă parcă nu este Crăciun.
Legendele grecești spun că însăși zeița Afrodita ar fi creat maghiranul pentru ea însăși, dar și pentru toate femeile care suspină prea mult și că, în Grecia Antică, acesta ar fi fost folosit de femei ca parfum, seara, pentru a-și visa ursitul, așa cum noi, românii, folosim busuiocul.
Și astăzi, în familiile grecești, maghiranul este prezent în camerele celor care vor să se simtă protejați, contribuind la vindecare și pacea casei. Este considerat protectorul casei și aducător de armonie, în multe familii.
Rudă apropiată cu oregano și cu cimbrul, maghiranul aparține familiei botanice Lamiaceae, în care 30 de specii mediteraneene și din Orientul Mijlociu poartă denumiri în care este inclus Origanum: dacă Origanum Vulgare este oregano sălbatic, maghiranul se numește Origanum Marjorana. Dacă facem o comparație între cele două arome, maghiranul este mai dulceag și mai temperat, în timp ce oregano are o ușoară tentă picantă.

carnati

Foto: Cârnați haiducești, un deliciu – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 kg carne de porc
250 g slănină
maghiran
semințe de coriandru măcinate
boia iute
sare
piper măcinat
intestine de oaie
puțin oțet
Pregătești așa:
Cureți intestinele și le păstrezi în oțet. Tai slănina cubulețe cu cuțitul, iar carnea nu o treci prin mașina de tocat, ci o toci cu ajutorul unui satâr. Amesteci într-un castron carnea cu slănina, sare și condimente după gust. Montezi pâlnia pentru cârnați la mașina de tocat carne. Ungi cu slăninuță pâlnia și o îmbraci în intestine de oaie. Pe măsură ce umpli intestinul, îl tragi ușor și îl răsucești din loc în loc, ca să delimitezi cârnații. Atârni cârnații la rece, într-o cameră, să se zvinte timp de 2-3 zile.
Îi consumi după ce i-ai copt în cuptor, într-un vas termorezistent, în care pui puțină apă sau vin.
Îi aduci la masă alături de murături.

Pregătire 45 minute; Coacere 20 minute
Rețetă de Elena Netcu, București

Intră aici și încearcă rețeta.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!