Aperitiv festiv cu cremă de brânză

foto: Mihai Nicolae

Aperitiv festiv cu cremă de brânză

Rețetă de Claudia Poppel, Hunedoara

Preț: 17 lei-8 buc.

Pregătire: 50 minute

Coacere: 20 minute

Îți trebuie pentru aluat: 250 g făină, 10 g drojdie, 1 linguriță de sare, 1/2 linguriță zahăr, 1 gălbenuș, 1 ou întreg pentru uns aluatul înainte să fie pus în cuptor, 100 ml lapte, 50 g unt topit, 1 lingură smântână

Îți trebuie pentru umplutură: 150 g cremă de brânză cu smântână, 140 g cremă de brânză cu hrean, 2 castraveți mari murați în oțet, 1 ceapă mică, sare, piper, după gust, boia de ardei dulce sau iute, chimen măcinat, 1/2 legătură pătrunjel verde, 2 ouă fierte, 150 g șuncă presată (este și mai gustos dacă se pun câteva bucățele de cârnați afumați sau pastramă)

Pregătești aluatul așa: Dizolvi drojdia în 100 ml lapte călduț, împreună cu 1/2 linguriță zahăr și 1/2 linguriță de sare. Lași să dospească și adaugi peste făină, împreună cu restul de sare, gălbenușul, 1 lingură de smântână și 40 g unt topit. Frămânți bine până când aluatul se desprinde de pe marginea vasului. Presari cu făină deasupra și lași la dospit până își dublează volumul. Aluatul rezultat trebuie să fie nici prea tare, dar nici prea moale, să curgă. După ce a dospit, întinzi aluatul pe masa presărată cu făină, la o grosime de jumătate de centrimetru. Ungi suprafața foii cu unt topit, lași în repaus circa 3-5 minute, după care tai foaia în fâșii late de 1,5 cm, pe care le răsucești pe cornete de metal (sau confecționate din carton). Încălzești cuptorul, cornetele le ungi cu ou bătut și le coci la foc mic, până se rumenesc frumos. După ce s-au copt, le scoți din cuptor, le lași puțin la răcit și îndepărtezi cornetele. Pregătești umplutura așa: Într-un vas pui cele două feluri de brânză (cremă), adaugi o ceapă rasă fin, castraveții murați dați și ei pe răzătoarea fină, șunca presată, tăiată mărunt, ouăle fierte și mărunțite. Condimentezi cu sare, piper, chimen măcinat (un vârf de cuțit), adaugi pătrunjelul tocat mărunt și la final presari 1 linguriță de boia de ardei dulce sau iute, după gust. Cornetele coapte în prealabil le umpli cu această compoziție. Poftă bună!

Add Comment