3 rețete deosebite pentru mese speciale

Bucuroși de oaspeți? Când se pune problema să gătești ceva deosebit, nu te da în lături de la cele mai îndrăznețe combinații. Inspiră-te de aici!

Pulpă de vițel cu portocale și rozmarin

Ingrediente (4 porții)

  • 2 portocale
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 fire țelină apio
  • 1 kg mușchi de vițel fără os
  • sare, piper
  • 3 linguri ulei
  • 250 ml suc de portocale
  • 200 ml vin rose
  • 500 ml supă de vițel
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță boabe de ienupăr
  • 3 boabe de ienubahar
  • 2 fire rozmarin
  • 2 fire cimbru

Mod de preparare

Se încălzește cuptorul la 140 ºC.

Se spală portocalele cu apă fierbinte și se taie felii.

Se decojește ceapa și se taie cubulețe de 1 cm. Se spală morcovul, dar nu se decojește și se taie apoi cuburi. Se curăță firele de apio și se taie cubulețe.

Se spală carnea, se șterge și se leagă cu ață astfel încât să-și păstreze forma la cuptor. Se sărează și se piperează.

Se încinge uleiul într-o cratiță mai mare și se prăjește carnea de jur împrejur. Se scoate, se adaugă legumele și se prăjesc și ele; se stinge cu suc de portocale și vin; se lasă să fiarbă puțin până ce sosul din cratiță își reduce volumul și se adaugă supa de vițel.

Se adaugă toate mirodenile și ierburile; se așază înăuntru carnea și portocalele. Se coace la mijlocul cuptorului cca 2 ore până ce carnea se înmoaie.

Se scot apoi carnea și portocalele din sos și se acoperiă; se păstreză la cald.

Se strecoară sosul și se așază la loc în oală; se potrivește de sare și piper. Se taie carnea felii; se servește cu portocale și se stropește cu sos. Se ornează cu rozmarin.


Crap umplut

Ingrediente

  • 100 g hrișcă
  • 60 g bacon tăiat cuburi
  • 3 linguri unt
  • sare, piper
  • 1 crap fără cap, de cca 1,2 kg
  • 30 g unt topit
  • 400 g ciuperci champignon
  • 2 cepe
  • 400 ml smântână
  • 4 linguri sos de soia brun
  • pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se clătește hrișca într-o strecurătoare și se pune la fiert cu o cantitate dublă de apă. Se lasă să clocotească la foc moale cca 15 min. acoperit.

Se topește baconul într-o tigaie cu 1 linguriță unt încins. Se adaugă hrișca, se călește, se sărează și se piperează.

Se încinge cuptorul la 180 ºC.

Se spală peștele și se șterge; se crestează pielea peștelui în mai multe locuri, pe de o parte și pe alta. Se condimentează crapul pe dinăuntru și pe dinafară; se așază într-o tavă și se umple deschiderea burții cu hrișcă. se unge cu unt topit și se coace la cuptor cca 25 min.

Se curăță ciupercile; se taie sferturi. Se curăță ceapa și se taie cuburi. Se încinge restul de unt în tigaie și se prăjesc ciupercile și ceapa. Se sărează și se piperează.

Se stinge sosul de ciuperci cu smântână și sos de soia; se repartizează de jur împrejurul crapului. Se mai coace la cuptor cca 15 min. Se servește crapul presărat cu pătrunjel.

Somon umplut cu migdale

Ingrediente (6 porții)

  • 1 somon întreg (cca 1,8 kg)
  • ulei de măsline
  • sare, piper
  • 2 lămâi
  • 1 legătură de pătrunjel tocat
  • 1 legătură tarhon, tocat
  • 30 g pesmet
  • 60 g unt topit
  • 75 g migdale tocate

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 140 ºC. Se tapetează cu un strat dublu de folie de aluminiu fundul unei tăvi. Se așază peștele în această tavă și se unge cu ulei de măsline, sare și piper. Se taie pe orizontală, ca să se formeze o deschizătură.

Se rade coaja de la cele 2 lămâi și se stoarce sucul de la una singură.

Se amestecă ierburile cu pesmetul, coaja și sucul de lămâie, cu untul și cu migdalele tocate; se asezonează cu sare și piper.

Se umple deschiderea peștelui cu acest amestec și se acoperă peștele cu restul de umplutură.

Se leagă peștele cu ață și se înfășoară în folie, dar nu foarte strâns.

Se coace peștele cca 2 ore. Se lasă să se răcească complet în folie.

Se desface apoi folia și se pune peștele pe un platou. Se ornează cu pătrunjel.

 

Poftă bună!

 

 

Sursă foto: iStock

 

One Response

  1. confetti februarie 11, 2020

Add Comment