Tot ce trebuie să știi despre boabele de hrișcă

Aliment extrem de versatil și generos, care ne dăruiește o mulțime de nutrienți și pe care îl putem folosi la orice oră din zi, hrișca se află printre plantele Terrei de mai bine de 8000 de ani și se cultivă de aproximativ 6000 de ani. Hrișca și meiul sunt alimentele preferate de șerpașii nepalezi în călătoriile lor pe înălțimile montane, întrucât fierb ușor sau se înmoaie rapid cu apă. 

 

Despre planta care produce boabele de hrișcă – Fagopyrum esculentum:

Știai că…
… hrișca este o pseudocereală produsă de o plantă înrudită biologic cu rubarba și măcrișul?
… florile mici și albe albe de hrișcă sunt extrem de bogate în polen și atrag albinele? Mierea din flori de hrișcă are proprietăți medicinale: conține mari cantități de magneziu și este recomandată persoanelor stresate, sportivilor, persoanelor cu ateroscleroză și probleme cardiovasculare. Acest tip de miere este recomandată elevilor și studenților, în perioadele de stres, întrucât le îmbunătățește memoria și puterea de concentrare.
… spre deosebire de cereale, planta este rezistentă în soluri sărace și în condiții de climă rece, aspră? Plantele ajung la maturitate în aproximativ 60 de zile și produc 2-3 recolte pe an, deci este o plantă foarte spornică.

Lan de hrișcă înflorită – foto 123 rf

Consumul boabelor de hrișcă și beneficiile lui:

Știai că…
… rutina pe care o conțin boabele de hrișcă ajută la scăderea tensiunii arteriale?
… hrișca se numără printre alimentele cu indice glicemic mediu (54), deci poate fi folositoare celor care au valorile glicemiei crescute?
… este un remediu natural excelent împotriva constipației și ajută la curățarea intestinelor?
… ajută la drenarea fluidelor în exces aflate în corp?
… prin consumul regulat de hrișcă, doamnele aflate în perioada de după menopauză reduc riscul apariției cancerului de sân, a bolilor cardiovasculare și a colesterolului crescut?
… este excelentă pentru ficat? Călugării ruși făceau cure cu mămăligă de hrișcă, reușind să schimbe structura ficatului?
… întrucât este o sursă excelentă de vitamina B și acizi grași polinesaturați, îmbunătățește elasticitatea pielii și previne deteriorarea ei datorată expunerii la factori de mediu?

 

 

Mămăliga de hrișcă ajută la refacerea celulelor ficatului – foto Practic în bucătărie

Cum consumăm boabele de hrișcă?
Locuitorii Europei adaugă crupele de hrișcă în lapte, supe, ciorbe, salate, în plăcinte, tarte, omlete, tocănițe sau checuri. Boabele se fierb la foc mic 10-12 de minute sau, dacă le vrei cu mai multe vitamine, la înmoi de seara în apă rece, iar dimineața le găsești “înflorite”, numai bune pentru consum. Boabele de hrișcă sunt excelente la orice masă din zi, pot fi folosite și ca umplutură, fie la preparate dulci, fie la cele sărate.
În Rusia, Ucraina și Polonia, consumatorii de hrișcă preferă clătite groase, din făină de hrișcă. În Japonia și Corea sunt consumați tăițeii din făină de hrișcă, denumiți Soba.
Cu făină de hrișcă se prepară un fel de porridge fără gluten, pentru cei care suferă de celiachie, dar se pot îngroșa sosuri și dressinguri. Făina de hrișcă se poate folosi și la prepararea aluaturilor pentru chifle, combinată în proporție egală cu făina de grâu.
Făina de hrișcă, în general, poate fi păstrată câteva luni la rece, iar boabele în recipiente bine închise, în loc uscat, pentru cel mult un an.

Tărâțele de hrișcă sunt benefice pentru un tranzit intestinal mai rapid, dacă sunt măcinate fin și adăugate în cantități mici (1-2 linguri) în iaurt sau chefir, la micul dejun sau în supe, la prânz.

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Alte întrebuințări ale boabelor de hrișcă:

Știai că…
… hrișca este consumată mult în Polonia, Rusia, china, Nepal și Corea? 90% din producția mondială provine, totuși, din Rusia. Două treimi din producția mondială de hrișcă este întrebuințată ca hrană pentru animale. Din 50 g boabe de hrișcă nedecorticate se pot obține 30 g de făină, 10 g tărâțe și restl urluială.
… hrișca este întrebuințată și la fermentația băuturilor tip whiskey sau a berii fără gluten?
… tărâțele de hrișcă, bine uscate și măcinate, sunt folosite pentru a umple pernele? Astfel de perne sunt folosite cu precădere de către personele care au alergii la praf, pene sau polen.

Boabe de hrișcă gata pentru a fi hidratate și preparate – Foto Practic în bucătărie

Atenționări:
Deși hrișca este un aliment sigur pentru adulți, la copii pot apărea alergii (cu manifestări de tip asmatiform, înroșiri și mâncărimi ale pielii, scăderea tensiunii). Hrișca este contraindicată și persoanelor care au diverse patologii legate de splină.

Pentru o rețetă excelentă cu hrișcă, intră aici. Caută aici o altă rețetă. 

O rețetă pentru ruladă cu hrișcă, extrem de simplu de făcut, aici. 

 

Un articol de Sonia Stanciu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!