Supă de tăiței și gulaș, în orașul cojocarilor

În acest articol, am să vă povestesc, cum, la cererea uneia dintre cititoarele noastre fidele, am pornit din nou la drum, până tocmai pe meleagurile care odinioară purtau numele de Țara Zarandului.
În prezent, ținutul străbătut de apele Mureșului și ale Crișului Alb, se numește județul Arad, iar unul dintre cele mai prospere orașe ale sale a devenit ca urmare a invitației primite, destinația noastră finală. Urbea aflată în partea de vest a țării, se numește Sebiș și este amplasată geografic în depresiunea Buteni-Bocsig, la o altitudine de 200-350 metri. Atestat documentar în secolul al XVI-lea, Sebișul a devenit oraș abia patru veacuri mai târziu, în anul 1968.

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

Dar să punem punct informațiilor istorice și să revenim cu detalii asupra întâmplării noastre. Ajunși în localitate, adresa a fost ușor de găsit, deoarece strada pornea direct de la șoseaua principală. Casa cu ziduri din cărămidă avea un aspect solid și dispunea de o curte interioară, nu foarte generoasă, cu două corpuri de clădire. Într-unul din aceste corpuri am fost primiți cu multă căldură, la propriu și la figurat, deoarece focul mocnea în sobă, iar noi eram un pic înghețați de pe urma drumului.

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

Doamna Teodora-Romina Voian, împreună cu soacra dânsei, tocmai termina de copt preparatele, ale căror rețete o să vi le prezentăm mai jos. Am făcut cunoștință cu dânsa, cât și cu cele două fetițe frumoase ale sale: Andreea-Maria, în vârstă de 6 ani și Nicoleta-Roxana, de doar un anișor, împlinit în decembrie 2011. Nicoleta era în perioada în care învăța să meargă, pășind mărunt și legănat, ajutată de bunică.
După sesiunea foto, ne-am așezat un pic la masă, pentru a gusta din bunătăți și a sta de vorbă cu tânăra noastră gazdă. Am aflat că se descurcă foarte greu și că, în prezent este în concediu maternal, iar soțul, Florin, care nu a fost prezent pe parcursul vizitei noastre, lucrează în construcții. Teodora este de meserie confecționer-mașinist dar, din păcate, firma la care lucra s-a desființat, astfel că, atunci când va termina concediul pentru îngrijirea copilului, va trebui să intre în șomaj. Totuși, nu consideră acest lucru o soluție și va încerca să își găsească un serviciu adaptat pregătirii sale profesionale.
Gazda noastră a aflat citind „Practic în Bucătărie”, că cei care doresc să își prezinte rețetele în paginile revistei, pot solicita prezența noastră și pot povesti din experiența lor și celorlalți cititori. Astfel încât, nu a mai stat pe gânduri și ne-a contactat: „Am zis că poate am noroc și veniți, fiindcă mai mereu am fost ghinionistă și, până ați intrat pe ușă, nu am crezut că o să veniți. Am sunat și, deși nu s-a putut în decembrie, fiindcă redacția avea concediu de sărbători, ați venit acum. Inițial, am vrut să ne vizitați cu ocazia zilei de naștere a celei mici. Acum o săptămână m-ați sunat și m-ați întrebat dacă puteți veni în vizită și m-am mirat cât de repede am primit răspuns. Ce bucurie ne-ați făcut!”

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

Teodora citește de mai bine de zece ani revistele Practic(e). Acum vreo șapte ani a și trimis vreo 3 rețete, dar din păcate, nu le-a văzut publicate.
În această casă, gazda noastră stă de 9 ani. Locul în care s-a născut este la 10 km depărtare de Sebiș, spre Gurahonț. Viața la Sebiș este grea, deși orașul este considerat unul bogat în județul Arad. Pe vremuri, aici au lucrat mulți cojocari și încă mai sunt câțiva în zonă, totuși produsele (inclusiv cele alimentare), sunt mult mai scumpe decât la Arad sau la Gurahonț.
Orașul s-a dezvoltat și se dezvoltă în continuare, iar majoritatea locuitorilor lucrează în Sebiș și unii vin aici chiar și din provincie. În localitate sunt două grădinițe, un cămin și o școală cu clasele I-VIII. Cam toată lumea are serviciu. Animale se cresc mai puțin în zonă, de când Sebiș a fost declarat oraș, iar cojocarii, probabil își procură pieile din alte părți ale țării.
Printre produsele gastronomice, specifice zonei, se numără supa de tăiței și gulașul. Acesta din urmă se prepară din varză acră, carne de porc, ceapă călită și condimente după gust (boia, piper etc.).
Pe copii, Teodora îi iubește ca pe ochii din cap, dar nu își mai dorește alții pe așa vremuri tulburi. Gătește zi de zi pentru soț și fetițe, își ocupă timpul având grijă de micuța Nicoleta, căci fiica cea mare merge la grădiniță și speră, ca noi toți, la vremuri mai bune.
Dacă pe cei din familia Voian vizita noastră i-a bucurat, același lucru îl putem spune și noi și vă asigurăm că, atâta timp cât doriți să gătiți pentru paginile revistei „Practic în Bucătărie”, noi vom spune „Prezent!” și vom onora, ca întotdeauna, invitația voastră.

 

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

 

Supă de tăiței cu carne de pui

Îți trebuie:
1 pui întreg
1 morcov
1 păstârnac
1 țelină
tăiței
sare
1 cub concentrat de pasăre
Pregătești așa:
Speli bine puiul și îl pui la fiert împreună cu zarzavatul curățat și spălat și puțină sare. Spumezi de câte ori este nevoie, apoi când carnea și legumele sunt fierte, strecori supa. Pui din nou supa la fiert și, când este fierbinte, adaugi tăițeii, lași să dea de două ori în clocot, adaugi concentratul de pasăre și 50 ml apă rece, apoi iei oala de pe foc.

 

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

 

Gulaș cu varză acră și carne

Îți trebuie:
1 kg varză acră
1 kg carne de porc
2 cepe
1 linguriță boia
sare
Pregătești așa:
Călești cepele împreună cu carnea tăiată bucățele, până scade sucul de la carne, apoi adaugi boia și sare după gust și 1 litru de apă. Lași să fiarbă până ce carnea se pătrunde pe jumătate, apoi adaugi varza tăiată fideluță. Lași pe foc până se călește varza.

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

 

Mușchi de porc umplut cu ouă și cârnați

Îți trebuie:
1 kg mușchi de proc
4 ouă
1 cârnat de porc afumat
300 g smântână
Pregătești așa:
Mușchiul de porc îl tai în două și bați cele două bucăți pe lățime, să fie cât mai mari. Pui peste bucățile de mușchi smântâna, apoi pe una dintre bucăți pui ouăle fierte și curățate de coajă și pe cealaltă bucată pui cârnatul afumat. Rulezi ambele bucăți și le prinzi cu scobitori. Așezi rulourile într-o tavă, le dai la cuptor și, când sunt rumenite, le scoți din tavă și le tai felii.

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

 

Piure de cartofi cu carne și șnițel

Îți trebuie pentru piureul cu carne:
2 kg cartofi
1 ½ kg carne de porc
2-3 căței de usturoi
lapte
ulei
sare
piper
Îți trebuie pentru șnițel:
1 kg cotlet de porc
4 ouă
făină
sare
piper
Pregătești așa:
Cureți cartofii de coajă, îi speli, îi tai cubulețe și îi pui la fiert. Când sunt fierți, pui usturoiul. Iei vasul de pe foc, pasezi cartofii, adaugi lapte, sare, ulei și mixezi până piureul devine spumos.
Tai carnea de porc, o speli și o dai cu piper și sare după gust, lăsând-o timp de 1 oră la marinat. Pui carnea la fript în ulei încins, într-o tigaie cu capac și, când este aproape gata, iei capacul să se rumenească bucățile de carne.
Pentru șnițel, feliezi cotletul, bați feliile cu bătătorul de șnițel, presari sare și piper și le lași 1 oră deoparte. Treci șnițelele prin făină și ou bătut și le prăjești în ulei încins.

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

 

Tort de ananas

Îți trebuie pentru blat:
10 albușuri
2 gălbenușuri
5 linguri zahăr
2 linguri apă
7 linguri făină
Îți trebuie pentru cremă:
8 gălbenușuri
4 linguri zahăr
1 cutie de compot de ananas
gelatină
400 g smântână
Pregătești așa:
Bați albușurile bine, adaugi zahărul și continui să bați spumă albușuri, pui apa și cele 2 gălbenușuri, iar la final, făina. Torni compoziția în formă și coci blatul.
Pregătești crema așa:
Cele 8 gălbenușuri le freci cu zahărul, într-o oală pe care o poți pune la fiert. Adaugi sucul de la compotul de ananas și lași să fiarbă până se face puțină spumă, apoi iei vasul de pe foc. Adaugi gelatina (2 lingurițe) înmuiată cu apă călduță peste cremă și mai lași să dea câteva clocote. Iei vasul de pe foc, lași să se răcească puțin și adaugi smântâna. Însiropezi blatul cu suc de ananas, tai ananasul din compot și îl pui peste blat, adaugi crema și o întinzi peste tot tortul. Pui tortul în frigider până la servire.

Foto și text: Cristian Niculescu

Rețete de Teodora-Romina Voian, Sebiș, jud. Arad

Add Comment