Cum faci compot dietetic, fără zahăr?

Fie că urmezi o dietă hipocalorică și săracă în carbohidrați, fie că dorești să conservi fructe proaspete pentru o persoană cu diabet, metodele de conservare sunt aceleași. De la bun început, este de menționat că, fără zahăr și fără conservant, compoturile și gemurile sunt mai expuse fermentației, deci trebuie respectată o igienă mult mai strictă a recipientelor, vaselor și ustensilelor folosite, dar și condiții de păstrare (referindu-ne îndeosebi la temperatura) mult mai severe.

Foto: Arhiva Burda România

De menționat câteva reguli generale:

  • pentru lucrul cu fructele, vom folosi doar vase și ustensile special destinate conservelor, care să nu aibă iz de mâncăruri;
  • borcanele bine spălate și limpezite vor fi sterilizate în cuptorul încins, pentru aproximativ 15 minute, așezate pe o tavă metalică;
  • capacele este de preferat să fie noi și potrivite perfect borcanelor alese;
  • etapa sterilizării nu este opțională, ci obligatorie;
  • se conservă împreună doar fructe care au aceeași textură, de exemplu: merele se pot conserva în compoturi împreună cu perele, piersicile împreună cu prunele, cireșele împreună cu agrișele, iar fructele de pădure (zmeură, afine, mure, coacăze) împreună;
  • dacă folosești fructe mari, fibroase (pere, gutui), taie-le în bucăți cât mai mici
  • dacă nu dorim să folosim conservant, este util să întrebuințăm condimente cu proprietăți antibacteriene și antiseptice (cuișoare, anason, scorțișoară);
  • sterilizarea borcanelor cu compot trebuie făcută respectând timpul din rețetă, dar dacă este vorba despre fructe mici și moi, dacă acestea își schimbă culoarea și suprafața lor crapă, fierberea la bain-marie poate fi oprită, iar borcanele pot fi lăsate să se răcească lent;
  • după ce borcanele cu compot sterilizat se răcesc, este util să fie întoarse pe capac, pentru a proba dacă sunt închise etanș; dacă se umezește capacul, borcanul nu este închis etanș, iar conținutul este deja compromis, este mai bine să fie păstrat în frigider și consumat cât mai curând, de preferință în 2-3 zile;
  • zeama de lămâie acționează ca un conservant, în lichidul în care sunt păstrate fructele;
  • dacă persoanei care consumă compotul sau gemul nu-i este contraindicat conservantul, se poate adăuga un vârf de cuțit de conservant la un borcan mare (720 – 800 ml);
  • zaharina adăugată la fierbere dă un gust amărui conservelor, de aceea e de preferat să fie adăugată imediat înaintea servirii.
  • depozitează borcanele în cămări răcoroase, care să asigure o temperatură relativ constantă, de cel mult 15 ºC pe perioada verii

Foto: Arhiva Rudra România

Iată o rețetă de compot dietetic de cireșe:

Îți trebuie:

2 kg cireșe de preferință albe, fiindcă sunt mai pietroase
4 lămâi
4 batoane de scorțișoară sau 2 steluțe de anason

Pregătești așa:
1. Fierbi circa 2 litri de apă și o lași să se răcească.Între timp, speli fructele și le cureți de codițe.
2. Pui fructele în borcane cu volumul de 720 ml pe care, în prealabil, le-ai spălat și sterilizat în cuptor. În fiecare borcan așezi printre fructe un baton de scorțișoară care, în afară de aroma plăcută, va avea și efect antibacterian.
2. Stropești fructele aflate în fiecare borcan cu zeama de la 1 lamâie mare și torni apa fiartă și răcită, astfel încât să acopere fructele, dar să rămână un spațiu de aproximativ 2-3 cm pâna la
gura borcanului.
3. Înfiletezi capacele borcanelor, după care învelești fiecare borcan în ziar. Le așezi într-o oala mare, pe un grătar de lemn sau pe prosoape de bucătărie și torni apa astfel încât să ajungă pâna aproape de nivelul lichidului din vas.
Fierbi borcanele timp de 35 de minute, cronometrând din momentul în care clocotește apa în vas.
4. Stingi focul, acoperi vasul cu un capac și lași borcanele să se răcească lent, pâna a doua zi. După ce verifici etanșeitarea borcanelor, întorcându-le pe capac (dacă curge un borcan, compotul nu se va păstra, trebuie consumat imediat), le etichetezi și le pastrezi în camara răcoroasă (o condiție esențială ca să reziste până iarna). Când desfaci un borcan, dacă dorești, îndulcești compotul cu zaharină.

Foto: Arhiva Burda România

Foto: Arhiva Burda România

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un articol redactat de Sonia Stanciu, pe baza sfaturilor cititorilor Practic în bucătărie, cărora le mulțumim călduros pentru contribuția la realizarea revistei

Add Comment