Câteva trucuri pentru o maioneză delicioasă

Când suntem în bucătărie, ne dorim să preparăm ceva deosebit pentru membrii familiei. Ne dorim să folosim alimente cât mai bune, hrănitoare, proaspete, care să dea un gust deosebit preparatelor noastre.
Din păcate petrecem în bucătărie din ce în ce mai puțin timp. Orele trec într-o viteză amețitoare, nu mai avem timp suficient pentru a ne bucura de o masă liniștită cu toată familia. Pentru a putea să fim cât mai eficienți posibil în bucătărie, pentru a economisi timp și a ne ușura munca, doresc ca în acest articol să vă prezint câteva trucuri și sfaturi care să vă ajute.
Maioneza este foarte des folosită la salate sau alte preparate reci și nu numai. Este un preparat din bucătăria franceză, numele de maioneză provenind de la termenul magnionnaise (a învârti cu mâna) sau moyeunaise (moyeu înseamnă gălbenuș în franceza veche).

Oua în cartoane – Foto 123 rf

Maioneza poate fi preparată dintr-un ou fiert, sau dintr-un gălbenuș crud și unul fiert. Atât ouăle, cât și uleiul, sucul de lamâie și muștarul, care se folosesc cel mai des la prepararea maionezei, trebuie să fie la temperatura camerei.
Putem face maioneză de post la fel de delicioasă ca cea cu ou. O putem prepara înlocuind gălbenușul cu lapte de soia, sau o jumătate de pungă pufuleți (se pun într-o sită și se trec sub jet de apă rece, apoi se lasă la scurs), ori din cartof și țelină (se fierbe un cartof mare și o țelină potrivită, se lasă la răcit, se mixează și se adaugă treptat uleiul și zeama de lămâie).

Lămâi – Foto: Burda Romania

Uneori maioneza se poate tăia, așa că, în continuare, vă prezint câteva trucuri pentru a o salva:
– Pui într-un castron unul dintre albușurile rămase și apoi adaugi sosul tăiat, picătură cu picătură, amestecând repede și regulat. Dacă albușurile au fost folosite, atunci iei un alt gălbenuș de ou ținut la temperatura camerei și continui amestecul până obții o maioneză omogenă.

Cartofi – Foto Burda Romania

– Se mai poate drege, dacă în loc de ou vei folosi un cartof fiert și bine zdrobit. Sosul va fi însă puțin mai fin.
– Mai poți salva maioneza adăugând o linguriță de apă fierbinte.
– Un factor esențial pentru obținerea unei maioneze de calitate îl constituie folosirea ouălor proaspete.
– Proporția maximă de untdelemn este de 90% din amestec, când se folosește un ou, dacă se depășește proporția este greu ca emulsia să se mențină stabilă.
– Dacă se adaugă sare, muștar sau zeamă de lămâie, stabilitatea maionezei crește.

Putem îmbunătăți gustul maionezei (folosind-o în diferite preparate) și calitatea acesteia, ținând cont de faptul că:
– Adăugând în maioneza gata pregătită o lingură de muștar iute, se obține un sos picat (sos tartar).
– Amestecând maioneza cu 1-2 căței de usturoi bine pisați, se obține un sos excelent pentru pește fiert, rasol din carne de vin, cartofi nature (sos ailloli).
– Puțin suc stors din frunze de spanac, va colora maioneza în verde; o tocătură de castraveciori acri bine scurși o va condimenta agreabil.

Spanac – Foto: Burda Romania

– Un bol de maioneză în care pui o lingură bună de verdețuri mărunt tăiate (mărar, pătrunjel, tarhon), dă un gust deosebit unei salate de lăptucă, din roșii, sau roșii cu castraveți, sau diferite alte salate (salată rusească).
Spor la treabă, fără teamă!

Articol de Dorina Alexandrescu

Add Comment