Sus în deal e-o casă și acolo-i bunica mea!

În urmă cu 2 ani îi cunoșteam pe cei din familia Răduț, din Ștefănești, județul Argeș. Poate vă amintiți cum, atunci, d-na Mirela Răduț pusese la cale petrecerea surpriză pentru fetița cea mică, Bianca Ana-Maria. În tot acest timp ce a trecut, doamna Mirela a pus la cale un nou plan de bătaie, mai ales că adoră să facă surprize. De această dată, cea surprinsă trebuia să fie bunica dânsei. Aceasta urma să împlinească 79 de ani în aprilie, iar în luna martie, d-na Răduț ne-a sunat la redacție și am stabilit detaliile întâlnirii noastre. Așadar, o vizităm pe bunica, acasă la ea! Speram să avem o zi frumoasă, să ne bucurăm de aerul de afară, de primăvară. Și iată că a sosit ziua mult așteptată. Era vineri, o zi foarte însorită. Am pornit înspre Ștefănești, pentru un mic popas la familia Răduț, de unde urma să plecăm împreună spre bunica doamnei Mirela.
Gazda noastră făcuse toate pregătirile necesare, ba chiar le învoise și pe fete de la grădiniță și școală. Cu toții ne așteptau emoționați, mai ales că nu ne văzuserăm de 2 ani de zile. Cât despre bunica, aceasta nu știa nimic. Pentru că ziua de naștere fusese în urmă cu câteva zile, iar aniversarea a fost decalată puțin, bunica nu bănuia nimic. Știa doar de la nepoata dânsei că într-o zi, o să aibă parte de o surpriză. Și iată-ne în ziua cu pricina. După circa 40 de minute de mers cu mașina, am ajuns în comuna Negrești. Verdele din jur, soarele, cerul senin, toate ne întăreau ideea că, în sfârșit ne bucurăm de primăvară.
A coborât mai întâi domnul Liviu, a deschis poarta și am intrat cu mașinile pe o alee, ce ducea sus, în deal. Am parcat pe o pajiște și de acolo se întrezărea casa bunicii, puțin mai sus. Ioana, strănepoata cea mare a intrat prima, împreună cu tatăl ei, să țină cei 3 câini care ne lătrau curioși de asemenea vizită într-un loc unde nu prea calcă picior de om. Dar iată că apare bunica noastră în poartă, foarte mirată de zarva de afară, neînțelegând totodată ce se întâmplă. „Bună ziua! Dar nu m-a anunțat nimeni și pe mine că am musafiri?! Rămâneți peste noapte, că nu am știut nimic? Trebuia să știu și eu. Dar cine e autorul, cine a pus la cale totul (și se uita pe rând la fiecare dintre noi, cu un zâmbet în colțul gurii)?“, se întreba și ne întreba doamna Ioana Sorescu, bunica noastră din povestea de azi.
În timp ce-și potrivea baticul pe cap, semn că trebuie să întâmpine musafirii cum se cuvine, căuta cu privirea un răspuns. În acest timp, noi am coborât pe rând din mașină și mai rămăsese Ștefan, colegul nostru, care a coborât mai târziu. Abia se mai liniștise bunica când, îl vede și pe el: „Stați așa că mai coboară unul“, adăugă bunica, emoționată și, în același timp, pusă pe glume. Noi am început să râdem. Era simpatică, confuză, emoționată, dar ne-a deschis cu drag poarta casei. Pe un fundal format din ciripitul păsărelelor și lătratul celor 3 câini, ne-am făcut intrarea în curtea bunicii Ioana. Căsuța bunicii era ca în poveste. Cocoțată pe un deal, înconjurată de mulți pomi fructiferi, de brazi ce se înălțau falnici în înaltul cerului, căsuța din față se deschidea parcă în fața noastră pe măsură ce ne apropiam. Drumul de la poartă până sus era presărat cu narcise de o parte și de alta, îmbrăcat în gard viu.

Foto: Familia Răduț – Arhivă Burda România

Am făcut cunoștință cu bunica, care, în continuare nu știa prea multe despre vizita noastră la ea acasă, dar se dumirea pe măsură ce stam de vorbă. Printre lacrimi de bucurie și de tristețe, bunica Ioana ne-a spus că, în jurul ei sunt numai case goale, fie pentru că stăpânii au murit, fie pentru că au plecat la oraș, în Capitală sau în alte locuri. În plus, ne-a mărturisit plângând, că e văduvă de la vârsta de 35 de ani, soțul murindu-i când acesta avea 39 de ani, din cauza unor complicații date de hernia de disc. De atunci și până în ziua de azi, bunica noastră nu a părăsit acel loc, casa ei, acolo și-a trăit zilele bune, zilele grele, în singurătate. Viața a făcut-o dură, a învățat să fie și femeie și bărbat. Numai pereții casei au fost martori lacrimilor ei. Și-a iubit și respectat soțul, iar în amintirea lui s-a îmbrăcat cu scutul datoriei de a duce mai departe totul pentru amândoi.
Am stat și m-am gândit la zilele lungi de iarnă, când bunica nu avea cu cine schimba o vorbă, la câtă tristețe a adunat în sufletul ei. Fiecare colțișor al casei reprezintă o fărâmă din tinerețea ei. Am remarcat de îndată mintea ascuțită a bunicii, simțul umorului prezent din plin, bărbăția de care dădea dovadă. D-na Mirela pregătea în tot acest timp masa în curte, cu toate preparatele aduse de acasă. Bunica știa că urma să fie fotografiată și s-a lăsat pe mâna mea, să-i pun batic de sărbătoare. I-am intrat repede în suflet, am reușit să mângâi golul dinăuntrul ei, iar glumele făcute au bucurat-o cât pentru multă vreme de acum încolo. Dar cine este de fapt bunica? Să lăsăm mai bine să curgă cuvintele frumoase spuse de nepoata acesteia, cea pe care a crescut-o încă de când aceasta avea doar 3 săptămâni. „Bunica este pentru mine mama perfectă, cea care m-a crescut și m-a educat cum a putut dânsa mai bine. Datorită dumneaei sunt un om cumsecade și respectuos. Mi-aș dori să-i arăt cât de mult o iubesc și asta o pot face cu ajutorul dumneavostră. Vreau să-i mulțumesc prin această surpriză pentru anii când m-a îngrijit, ocrotit și învățat numai lucruri bune, să-i mulțumesc că mi-a fost și mamă și bunică în același timp și că este o străbunică bună pentru copiii mei. Îi mulțumesc că există. Bunica locuiește într-o casă țărănească însă, după cum este vorba, «Nu judeca niciodată o carte după coperți». Chiar dacă nu are luxul de pe lume, are un acoperiș deasupra capului. Peisajul din zona în care locuiește este unul fascinant, iar spațiul pe care îl deține bunica, te face să crezi că ești în Paradis. Pomii frumos văruiți, te întâmpină când urci spre casă, floricelele se închină în fața ta, iar tu ca persoană te simți mai bine, ca o vedetă pe covorul roșu. Bunica m-a cresut de când aveam 3 săptămâni și până când am mers la școală. Abia șteptam să se termine școala și să vină oricare dintre vacanțe pentru a o petrece cu bunica, printre animale, în aer curat. De la vacanța de 2 săptămâni și până la cea mare, din prima zi și până în ultima, stăteam la bunica, numai afară, mă jucam cu animalele, ascultam păsărelele sau o ajutam prin curte la treburi. Pentru mine, casa aceasta bătrânească din deal, a rămas un palat în care aveam toate condițiile și mă simțeam grozav“, ne-a povestit cu emoție doamna Mirela.

 

Foto: Ioana Sorescu, bunica noastră din poveste – Arhivă Burda România

Ce mai putem adăuga unor cuvinte atât de calde, de emoționante? Mai nimic. În satul în care locuiește, bunica mai are o soră, pe tanti Mia, puțin mai mică decât bunica Ioana. Am reușit s-o cunoaștem și pe dânsa. Seamănă foarte bine și se înțeleg grozav. Cât timp d-na Mirela a pregătit masa, iar domnul Liviu a pregătit un grătar în curte, am aranjat-o pe bunica, iar Mihai a fotografiat-o alături de familia ei dragă. Bunica era foarte bucuroasă, glumea încontinuu, râdea la glumele mele și mai scăpa și câte o lacrimă. Ne-a povestit cum s-a urcat pe casă, la cei 79 de ani abia împliniți, să curețe coșul. Nu a găsit pe nimeni care să o ajute și s-a gândit să se descurce singură. A avut însă ideea să anunțe o vecină mai îndepărtată să o urmărească în cazul în care pățea ceva. Zis și întâmplat. După ce a curățat coșul, parcă nu putea să nu încheie cu o boroboață și nu știe cum a făcut, dar chiar a căzut de pe casă. Cu atâta umor povestea momentul, încât nu știam dacă să o compătimim sau să râdem. Cert e că, într-un final, nu s-a ales cu nimic rupt, iar acum povestește cu haz pățania.
Pe timpul iernii, familia Răduț a vrut să o ia pe bunica la bloc, să-i fie mai ușor, dar bunica nu a vrut cu niciun chip să-și lase căsuța și animăluțele ei: un purcel, câteva găinușe, 2 căței (plus unul care vine în vizită), Giuri și Rex și pisicuțele ei. Dintr-o pensie extrem de mică, se descurcă cum poate. O mai ajută familia. Cât timp eram la masă cu bunica, i-am spus adevăratul motiv pentru care ne aflam acolo. A început din nou să plângă: „Voi chiar ați venit pentru mine, să mă sărbătoriți? De asta nu mi-a adus Mirela tort de ziua mea, cum făcea de obicei. Aștepta acest moment“, ne-a spus bunica foarte emoționată de ceea ce i se întâmpla. Cât despre doamna Mirela, aceasta este o gospodină desăvârșită. Dânsa are 39 de ani și lucrează casier la un fast food din Ștefănești. Domnul Liviu are 38 de ani și lucrează în cadrul Intreprinderii „Automobile Dacia“ din Pitești. Fetița cea mică, Bianca Ana-Maria are 6 ani și urmează să meargă la toamnă în clasa 0, la școală, iar sora ei mai mare, Ioana, este elevă în clasa a IX-a, la un liceu din Pitești. A câștigat numeroase concursuri, învață foarte bine, scrie poezii și o iubește enorm pe sora ei mai mică, pentru care face totul. Și Bibi o iubește mult pe Ioana, cele două au o relație foarte apropiată. Împreună, sunt o familie frumoasă și unită.
Aniversarea bunicii a fost una foarte frumoasă, bogată în evenimente, în preparate, unul mai bun ca altul, pentru care doamna Mirela a pus mult suflet. Din grabă, a suferit și un mic accident la mână, dar nimic nu a oprit-o să realizeze ce și-a propus pentru a o face fericită pe cea care i-a fost și mamă și bunică în toți acești ani.
Îi dorim bunicii noastre de poveste, să fie sănătoasă și voioasă, să rămână mereu bunica căsuței din poveste!

Foto: „Turnuri„ festive – Arhivă Burda România

„Turnuri“ festive

Îți trebuie:
1 pachet covrigei aperitiv cu susan
100 g brânză de vaci proaspătă
1 lingură de smântână
1 lingură unt 
½ legatură mărar
sare.
Pregătești așa:
Freci brânza cu smântâna, untul şi un praf de sare, iar la final, adaugi mărarul spălat şi tocat. Pe un covrigel, pui jumătate de linguriţă cu brânză, aşezi al doilea covrigel, o altă linguriţă cu jumătate de compoziţie cu brânză şi acoperi cu un covrigel. Turnurile festive le pui pe un platou cu salată verde.
Covrigeii se înmoaie datorită brânzei şi îţi vei da seama că ai realizat un aperitiv apetisant.

 

Foto: Pastă de țelină pe bruschete – Arhivă Burda România

 

Pastă de ţelină pe bruschete

Îți trebuie:
2 baghete
1 ţelină potrivită
2 cartofi
1 ceapă 
250 ml ulei
sare
piper.
Pregătești așa:
Tai bagheta în felii subţiri, apoi le dai la cuptor până capătă o culoare aurie. Cureţi ţelina, o tai, o pui la fiert în apă, cartofii îi speli foarte bine şi îi pui la fiert cu tot cu coajă. După ce au fiert cartofii şi ţelina, îi treci prin răzătoarea cu ochiuri mici şi procedezi la fel şi cu ceapa.
Le pui pe toate într-un vas, potriveşti gustul cu sare şi piper, adaugi uleiul puţin câte puţin, ca la maioneză, şi freci cu lingura de lemn. La final, vei obţine o pastă foarte gustoasă. Această pastă o pui pe bruschete şi le ornezi după imaginaţie.

Ouă umplute cu gălbenuş şi pateu de ficat

Îți trebuie:
200 g maioneză
8 ouă
1 lingură muştar
100 g pateu ficat (pasăre)
2 linguri de unt
sare
piper.
Pregătești așa:
Fierbi ouăle în apă cu sare, timp de 10 minute, ca să fie tari. Pateul îl freci cu unt, maioneză, muştar şi adaugi sare și piper după gust. Tai ouăle pe jumătate şi adaugi peste gălbenuş această compoziţie foarte gustoasă şi uşoară. Poţi decora ouăle cu frunze de pătrunjel și le aşezi pe un platou cu salată.

Foto: Salată de ton – Arhivă Burda România

 

Salată de ton

Îți trebuie:
1 conservă ton întreg sau mărunțit
1 conservă porumb (sau porumb fiert)
3 castraveți acri
1 gogoşar murat
100 g maioneză
1 sfeclă roşie tăiată cubuleţe (conservă)
1 lămâie (zeama)
sare
Pregătești așa:
Tonul, porumbul şi sfecla roşie le pui în strecurătoare la scurs. Tai castraveţii şi gogoşarul mărunt. Storci zeama de lămâie, amesteci toate ingredientele, adaugi maioneza și sare.
Este o salată deosebită, uşoară şi sănătoasă.

 

Foto: Salată din piept de pui – Arhivă Burda România

 

Salată din piept de pui

Îți trebuie:
1 piept de pui
4 castraveţi acri
4 gogoşari
3-4 căţei usturoi
2 morcovi cruzi
maioneză
zeamă de lămâie
sare
piper.
Pregătești așa:
Pieptul de pui îl pui la fiert şi îl toci mărunt. După ce sunt tocaţi (cubuleţe), castraveţii şi gogoşarii îi pui la scurs. Morcovul îl dai pe răzătoarea mică, usturoiul îl cureti şi îl pisezi. Toate ingredientele le amesteci, adaugi maioneză cu puţină zeamă de lămâie. Adaugi sare şi piper, după gustul fiecăruia.

Foto: Salată de icre – Arhivă Burda România

Salată de icre

Îți trebuie:
150 g de icre
2 ceşcuţe cu lapte
2 linguri griş
zeama de la o lămâie
150 ml ulei
1 ceşcuţă sifon
1 albuş de ou
sare
Pregătești așa:
Fierbi cele 2 ceşcuţe cu lapte şi adaugi cele 2 linguri griş, după care laşi să se răcească. Icrele le freci cu mixerul şi adaugi din grişul fiert (răcit), pui uleiul, zeama de lămâie, după care adaugi şi puţin sifon pentru a fi pufoase. Această salată se poate pune şi pe bruschete, ornată cu măsline.
Sfat! S-au tăiat icrele? Le poţi repara uşor, dacă pui un albuş de ou şi amesteci icrele în continuare.

Foto: Mingiuțe din piept de pui – Arhivă Burda România

Mingiuţe din piept de pui

Îți trebuie:
500 g piept de pui
1 ceapă mare
3 felii de pâine
1 pahar de lapte
3 ouă
4 căţei de usturoi
2 cartofi fierţi
2 linguri făină
3 linguri pesmet
sare
piper
ulei pentru prăjit
Pregătești așa:
Pui pieptul de pui să fiarbă şi apoi îl dai prin maşina de tocat. Pâinea o înmoi în lapte şi o storci foarte bine, după care, amesteci carnea şi pâinea cu ceapa dată pe răzătoarea mică şi ouăle. Adaugi usturoiul pisat, sare, piper după gust şi amesteci compoziţia foarte bine. La final, adaugi 1-2 linguri de făină.
Formezi mingiuţe şi le dai prin pesmet (sau faină). Încingi bine uleiul şi prăjești mingiuțele pe ambele părţi. Se prepară foarte uşor şi sunt preferatele copiilor. La final, înfigi scobitori în ele, pentru a da un aspect mai plăcut.

Foto: Șnițele din piept de pui – Arhivă Burda România

 

Şniţele din piept de pui

Îți trebuie:
1-2 piepţi de pui
2 ouă ν
3 linguri de făină
1/2 pahar sifon
1 praf de sare
ulei pentru prăjit
Pregătești așa:
Tai pieptul de pui şi îl pregăteşti ca pentru şniţel. Amesteci cele 2 ouă cu făina, adaugi sifonul şi sarea, obţinându-se un aluat asemănător celui de clătite.
Bucăţile de piept de pui le dai prin făină, apoi prin amestecul de mai sus şi le prăjești la foc mic, pentru a se pătrunde bine. Le poți servi cu murături sau cu legume mexicane.

 

Foto: Tăvălită prin nucă de cocos și prăjituri – Arhivă Burda România

 

Tăvălită prin nucă de cocos

Îți trebuie pentru blat:
300 g faină
200 g zahăr
2-3 linguri miere
2 ouă
1 cană lapte
1 pachet praf de copt
30 g margarină
zahăr vanilat
Îți trebuie pentru cremă:
1 pachet margarină
250 g zahăr
3 linguri cacao
1 pahar lapte
1 lingură de faină
1 ceaşcă rom (coniac)
Pregătești așa:
Amesteci margarina şi zahărul, adaugi ouăle, mierea, praful de copt, laptele şi treptat făina, până obţii un aluat nu prea moale, care se coace în tavă unsă şi tapetată. După ce se răceşte, tai blatul în bucăţele, după dorință.
Toate aceste ingrediente pentru cremă, le dai în clocot, adaugi o lingură de făină şi le amesteci cu lapte pentru a nu face cocoloaşe. Bucăţelele de pandișpan le dai prin crema caldă şi le pui pe o tavă întinsă şi o dai la rece. După ce crema s-a răcit, dai bucățelele prin nucă de cocos sau prin nucă pisată.

 

Foto: Prăjitură cu cremă de vanilie – Arhivă Burda România

Prajitură cu cremă de vanilie

Îți trebuie pentru foi:
7 linguri zahăr
7 linguri lapte
7 linguri ulei
3 ouă 
2 linguriţe amoniac nestins
făină cât cuprinde
zahăr vanilat.
Îți trebuie pentru cremă:
1 l lapte
5 linguri faină
500 g zahăr mărunt 
1 1/2 pachet de unt
3-4 pliculeţe zahăr vanilat
Pregătești așa:
Amesteci ingredientele pentru foi, folosind atâta făină cât să obţii un aluat destul de tare. Împarți aluatul în 3 părţi egale, întinzi foile şi le coci pe dosul tăvii tapetată cu făină.
Pentru cremă, pui laptele la fiert cu cele 5 linguri de făină (pe baie de aburi). Amesteci continuu pentru a evita cocoloaşele. Pui la răcit. Separat, freci untul cu zahărul pudră şi cu zahărul vanilat. Treptat, încorporezi această cremă de lapte cu untul frecat şi o pui între foi.
Tai prăjitura după 2-3 zile. Pe această prăjitură poți pune atât zahăr pudră, cremă sau gelatină roşie.

Prăjitură alb-negru

Îți trebuie pentru foi:
2 ouă
10 linguri ulei
10 linguri apă
1 lingură amoniac
150 g zahăr
faină cât cuprinde
arome
Îți trebuie pentru cremă:
750 l lapte
3 linguri făină
5 linguri cacao
125 g unt
150 g zahăr 
1 esenţă de rom
Pregătești așa:
Bați cele 2 ouă, adaugi zahărul, mixezi şi pui cele 10 linguri de apă rece, cele 10 linguri ulei, amoniacul, aromele şi, la sfârşit, făina. Obții un aluat nu prea tare, îl împarți în 4 şi coci foile pe dosul tăvii.
Pentru cremă, amesteci toate ingredintele şi le fierbi ca pentru o ciulama. Pui și untul şi esenţa. Crema o întinzi între foi. Deasupra, pui o glazură pregatită din 200 g zahăr, 100 g unt, 3 linguri lapte, 4 linguri cacao, freci bine amestecul, îl pui pe foc şi lași să dea de 2-3 ori în clocot. Torni glazura calduţă peste prăjitură şi o tai după 2-3 ore.
Glazura poate fi înlocuită şi cu cremă rămasă de la foi, peste care adaugi nucă dată prin maşină sau nucă de cocos.

Foto: Tort fluture – Arhivă Burda România

Tort fluture

Îți trebuie pentru blat:
10 ouă
10 linguri ulei
10 linguri apă 
2 căni zahăr
2 căni faină 
1 plic zahăr vanilat
sirop (pentru blat) 
1 esență rom
Îți trebuie pentru cremă:
4 ouă
250 g zahăr
500 ml lapte
80 g făină 
6 linguri cacao
200 g ciocolată de menaj
300 g unt
500 ml frişcă (pentru ornat)
Pregătești așa:
Baţi albuşurile spumă. Apa și cele 2 căni de zahăr le fierbi până obţii un sirop, pe care îl torni peste albuşuri, iar gălbenuşurile le freci cu uleiul, ca la maioneză. Gălbenuşurile le adaugi peste albuşuri şi, la final, pui făina şi zahărul vanilat. Ungi cu unt şi tapetezi cu făină o formă de tort în care torni compoziţia. Blatul îl coci în cuptorul preîncălzit, la foc moderat, timp de 35-40 minute.
Prepari pe foc un sirop din apă şi zahăr. Iei vasul de pe foc şi adaugi zahărul vanilat şi esența de rom. Tai blatul în două şi îl secţionezi în formă de fluture (după imaginaţia fiecaruia).
După ce ansamblezi tortul, îl tai în 3 părţi egale, pe care pui următoarea cremă:
Într-o cratiţă, freci ouăle cu zahărul pudră, făina, cacaua şi laptele. Fierbi crema la bain-marie până se îngroaşă. Stingi focul, adaugi ciocolata şi o omogenizezi. În untul frecat spumă încorporezi, lingură cu lingură, crema răcită de mai sus. Însiropezi fiecare foaie a tortului, o ungi cu cremă, suprapui următoarea foaie şi continui până la ultima. Îmbraci tortul cu cremă, îl păstrezi la rece timp de 6 ore, apoi îl decorezi după imaginaţie cu frişcă.

Text: Crenguța Simion; Foto: Mihai Nicolae

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!