Studiul berzelor- un hobby din copilărie

Foto: de la pixabay.com

Odată cu venirea primăverii mă gândesc inevitabil și la ele. La berze! Și nu cred să fie emoție mai mare decât momentul în care, mergând spre locurile natale, trec prin localitățile unde acestea își au cuiburile. Și da, au venit și anul acesta, dar, din păcate, nu le-a fost prea bine până acum, căci zăpada apărută pe neașteptate, frigul, ploaia le-au cam incomodat și oprit din bunul mers al lucrurilor. De cum am văzut primul cuib, m-am și uitat să văd dacă e locuit sau nu. Cât am trecut prin localitățile Vlădeni, Perșani și Șercaia (localități din județul Brașov, aflate pe DN 1, drum ce leagă Brașovul de Sibiu) am zărit multe cuiburi ocupate. Unele berze erau așezate, probabil își clocesc deja ouăle, altele erau ocupate să mai aranjeze cuibul sau erau plecate după mâncare. Dacă în alți ani vedeam pajiștea plină de berze în căutare de broaște, șerpi sau alte viețuitoare ce alcătuiesc meniul lor, anul acesta nu le-am zărit pe câmp. Erau acasă :).

Foto: de la pixabay.com

Și, vorbind despre berze, m-a cuprins deodată nostalgia. Am să dau puțin mai mult timpul în urmă, pe vremea când aveam 12-14 ani. De cum berzele își făceau apariția, profesoara mea de biologie, care făcea parte dintr-o asociație pentru protecția păsărilor din Sibiu, ne dădea mie și unei alte colege, fete bune la învățătură, serioase și harnice :), să facem recensământul berzelor. Ce frumos, nu-iașa? Da, mai ales că o astfel de activitate aduce un mare plus dezvoltării unui copil.
Și după ce ne împărțeam străzile și ni se dădea un interval de timp de câteva zile, săptămâni, în care trebuia să observăm fiecare cuib, ne vedeam de treabă. Cum veneam de la școală, mă schimbam de haine (nici nu știu dacă apucam să mănânc ceva, pentru că întotdeauna am fost foarte responsabilă cu sarcinile date și foarte promptă) și porneam la pas pe străzile comunei Șercaia, o localitate săsească foarte frumoasă, mai ales pe vremea aceea. Evident, că în funcție de oră, vremea de afară sau mai știu eu ce factori întâlniți atunci, berzele erau sau nu prezente la cuib. Dacă erau, trebuia să mă opresc și să-mi lungesc bine gâtul, să văd câte erau, câți adulți, câți pui. Adulți ar fi trebuit să fie 2 la cuib, dar ca să fiu sigură, verificam. La unele cuiburi, lipseau părinții, fiind plecați după hrană. În altele lipseau puii, mai ales dacă erau deja în faza de învățare a zborului. Aici presupun că studiul era pe la începutul verii. Iar dacă nu găseam nimic în vreun cuib, îl verificam și în alte zile și abia apoi trăgeam concluzia că, fie a fost abandonat, fie „proprietarii” au murit, iar cei noi au ales un alt loc pentru a-și construi locuința. Era o mare satisfacție când găseam un cuib plin, cu zarvă în el. Atunci bifam din prima tabelul cu spațiul rezervat. Treceam în tabel strada și numărul casei unde era amplasat cuibul, dar și câte berze (adulți și pui) erau. De multe ori, discutam chiar cu proprietarii casei. Așa era și mai sigur, deoarece ei ne puteau spune câte berze au fost cu un an înainte și câte erau la momentul recensământului.

A fost o experiență frumoasă, care m-a marcat pozitiv. Poate de aceea nu mă pot abține nici azi să nu caut cuiburi, să număr berzele :). Nici pentru ele nu mai este atât de ușor astăzi, pentru că avem parte de o climă mereu în schimbare, de anotimpuri nehotărâte, de oameni pe alocuri răi, care strică cuiburile acestor păsări prețioase, utile în agricultură, dar mai ales frumoase prin simpla prezență.

Și pentru că la un moment dat am făcut un proiect împreună cu băiatul meu, pentru școală, o să scriu câteva dintre lucrurile aflate despre berze, dincolo de ceea ce am văzut eu în copilăria mea.

Foto: de la pixabay.com

Știați că:

– Cuibul este amplasat pe un loc însorit și înalt, cu o vedere bună asupra zonelor de hrănire? Este construit din crengi, rădăcini, pământ și este căptușit cu paie, fân, iarbă, bălegar, uneori și cu hârtie și cârpe?

– Un cuib nou poate fi construit de perechea de berze în jur de 8 zile?

– Berzele se întorc la locurile lor de cuibărit pe la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie. Masculul ajunge primul și începe activitatea de renovare a cuibului?

– Femela depune 2-7 (în general 3-4) ouă albe. De la depunerea primului ou până la destrămarea familiei, viața de familie a berzelor durează în jur de 16 săptămâni?

– Barza albă se hrănește exclusiv cu animale. Hrana este foarte variată și cuprinde insecte (lăcuste, greieri), larve, râme, amfibieni, mamifere mici (șoareci de câmp), șerpi etc.?

– O familie de berze cu patru pui cară zilnic aproape 5 kilograme de mâncare pentru toți?

– Barza albă are și multe rude colorate? Printre acestea, cele mai frumoase sunt Ibisul și Flamingo?

– Barza albă sau cocostârcul, cu denumirea științifică CICONIA CICONIA este singura pasăre de talie mare din ornitofauna țării, care s-a apropiat de om și își construiește cuibul în vecinătatea noastră?

– Se spune că barza: aduce primăvara, aduce noroc casei unde își face cuibul și o ferește de foc și fulger, poate prevesti belșugul, norocul, starea sănătății etc.?

– Barza nu poate fi confundată cu nicio altă pasăre: are picioare lungi și un cioc roșu, penele corpului sunt albe, iar vârfurile negre?

– Zboară în stoluri mari (de peste 100 de păsări) de forma literei „V”, cu capul și picioarele mereu întinse la maximum?

– În prezent, numărul total a; berzelor depășește 170.000, răspândite în Europa, nordul Africii și Asia Centrală și Vestică?

– Berzele zboară cu viteze de peste 90 kilometri la oră, putând parcurge zilnic și 220 km?

– La noi, berzele preferă, în general, câmpiile joase și zonele umede de-a lungul marilor râuri?

– Un cuib vechi de câțiva ani ajunge la o greutate de 2 tone, cam cât 2 mașini Dacia?

– Premiul „Satul european de berze”, acordat crescătorilor de cocostârci- a fost câștigat în 1997 de un român (Andrid) care avea o crescătorie de 37 de familii de berze?

 

surse: www.ciconia.ro; www.lumea-copiilor.ro

Crenguța Simion

foto: de la Pixabay.com

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!