Invită menta în bucătăria verii!

Așa cum un bucătar din Orientul Mijlociu nu ar concepe să gătească miel fără un adaos de mentă sau o gospodină din zona Mării Mediterane n-ar ezita să presare mentă în salate, un bucătar englez sau american n-ar trece cu vederea opțiunea de a servi fripturile cu sos de mentă sau deserturile cu jeleu de mentă.
Plantă versatilă, cu extrem de multe beneficii, menta înnobilează preparate tradiționale asiatice și reprezintă o inovație în bucătăria modernă a multor țări.

Foto: Mentă – 123 RF

Presupusa origine a mentei s-ar afla în Asia și în bazinul mediteranean. Există dovezi că romanii ar fi gătit cu mentă, iar o legendă greacă spune că Hades, zeul lumii subpământene, s-ar fi îndrăgostit de o nimfă, iar soția lui, Persefona, aflându-le taina, ar fi transformat-o pe frumoasă în această plantă măruntă, astfel încât toată lumea să o poată călca în picioare. Frunze de mentă au fost găsite și în piramidele egiptene.
În familia botanică Lamiaceae, mai bine de 18 varietăți de mentă și 11 hibrizi împart aroma asemănătoare și un nume generic. Frunzele în formă de vârf de lance pot avea, în funcție de varietate, nuanțe de la verde deschis la verde închis, galben pal și violet închis. Mari iubitoare de apă, plantele cresc spontan în apropierea lacurilor și râurilor, iar terenurile ferite de acțiunea directă a razelor de soare le sunt prielnice. Cea mai bună climă pentru culturile de mentă este cea temperată, în țările pe unde trece paralela 45º. Dacă am crește mentă la Ecuator, ar fi mai înaltă, dar nu ar avea calitățile celei din zona temperată. Pentru a profita din plin de substanțele active și de mirosul puternic al plantei, mentei i se recoltează vârfurile înainte de înflorire.
De remarcat că varietățile de mentă aduc beneficii diferite organismului.

Foto: Fursecuri cu frunză de mentă – 123 RF

Mentha Piperita versus Mentha Spicata

Mentha Piperita, deși este un hibrid, are o largă răspândire pe mapamond și este cea care se utilizează cel mai frecvent în Europa și America de Nord, în bucătărie, în industria cosmetică, la fabricarea băuturilor și în tratamentele naturiste.
Dacă în bucătărie folosim frunzele plantei, în industria cosmetică și în tratamentele naturiste, cel mai important este uleiul esențial din frunze de mentă, care se găsește în frunze în săculețe minuscule, ce fac parte dintr-un sistem de protecție a plantei. Deși conține și alte uleiuri, mentolul este principalul component și cel care definește mirosul de mentă.
Mentha Piperita este una dintre plantele din care se obține ușor și eficient ulei esențial: din 300 g de plantă (frunze, tulpini și flori) se obțin 10 ml ulei esențial pur. Acesta poate avea următoarele beneficii:
–  susține respirația sănătoasă, decongestionând căile respiratorii;
reduce febra datorită efectului de răcorire;
–  contribuie la sănătatea pielii, având un efect antimicrobian;
relaxează mușchii — înlătură orice disconfort muscular sau articular;
–  poate contribui la îndepărtarea durerilor de cap și a amețelilor;
–  contribuie la restabilirea echilibrului intestinal, în caz de indigestie și balonare;
–  împreună cu uleiul de rozmarin și cu cel de cedru, ajută la creșterea unui păr sănătos, pe un scalp fără mătreață;
– prin prezența acidului rozmarinic în frunze, menta poate contribui la limitarea simptomelor alergiilor sezoniere, cele mai bune rezultate obținându-se dacă este asociată cu ulei esențial de lavandă și cu ulei din coajă de lămâie

Foto: Menta se asociază fericit cu aromele tropicale de cocos, ghimbir și lămâie – 123 RF

Doar uleiul esențial pur, extras din mentă creață – Mentha spicata, este eficient în:
–  reîmprospătare, în zilele toride ale verii, dacă bem apă cu astfel de ulei (1 picătură la 1 litru de apă plată) sau facem baie cu o lingură de sare de magneziu pe care am aplicat 2-3 picături de ulei esențial de mentă creață;
 susținerea digestiei sănătoase;
–  dezinfectarea și eliberarea căilor respiratorii;
–  concentrare și claritatea minții, la studiu și când lucrăm la anumite proiecte;
–  revigorarea șoferilor aflați de mult timp la volan și atenuarea răul de mașină al pasagerilor;
–  buna funcționare a sistemului nervos, în perioadele de stres;
– restabilirea unei atitudini pozitive și a siguranței de sine, mai ales când vorbim în public;
 cicatrizarea rănilor și îngrijirea tenului gras;
–  împrospătarea respirației.

 

În gastronomiile lumii

Indiferent de varietate, menta poate fi aliatul bucătarului, la orice oră din zi. Dacă un smoothie pregătit la prima oră a dimineții primește atingerea frunzelor de mentă, își mărește efectul de energizare.
Din frunzele de mentă se pregătește un sos asemănător cu pesto, utilizat la marinarea sau asezonare cărnii pentru friptură. Orezul cu mentă face parte din bucătăria portugheză, în timp ce în bucătăria arabă, frunzele asezonează bobițele de cușcuș ori salatele cu năut.

Foto: Ciocolată și mentă, pentru un desert rafinat – 123 RF

Menta își face loc în înghețatele italiene, dar și în deserturi, alături de mascarpone.
Foarte populară în Turcia, Iran, Liban și alte țări din Orientul Mijlociu, ayran, băutura pe bază de iaurt, apă și sare are rolul de a reface rezerva de minerale din corp, pe parcursul verii, dar și de a înlesni digestia. Potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A și C sunt mineralele și vitaminele din arsenalul frunzelor de mentă și le recomandă pentru băuturile din perioada caniculară. Îndrăznește să combini!
Aroma frunzelor de mentă se asociază cu a fructelor de pădure, cu a citricelor și cu a ciocolatei. Iată câteva sugestii pentru a te bucura de gustul mentei proaspete:
–  adaugă frunze de mentă mărunțite și fructe de pădure în gustarea ta cu iaurt grecesc;
–  dacă ți-ai pregătit un smoothie cu ciocolată și banane, asezonează-l cu frunze de mentă! Obișnuiești să te răsfeți cu o ciocolată caldă? Dacă adaugi mentă în ea, vei obține un efect de energizare sporit.
–  ai nevoie de un plus de energie după-amiaza, la ora 5, pentru a-ți continua până seara activitățile de peste zi? Mixează în blender frunze de mentă cu zeama de la o lămâie verde și puțină apă. După ce frunzele s-au transformat într-o pastă fină, adaugă apă minerală și îndulcitor din stevia, după gust. Transformă acest amestec într-o băutură pentru serile alături de prieteni, adăugând gheață și rom alb.

Foto: Mentă, gheață și lămâie verde – ce să-ți dorești mai răcoritor? – 123 RF

–  Ieși din sfera gusturilor comune: pregătește o salată asemănătoare cu tabouleh, cu bobițe fierte de quinoa, pe care o asezonezi cu mentă în loc de pătrunjel.
–  ai testat vreodată salată de pepene cu busuioc, mentă și caș sau mozzarella? S-ar putea să-ți placă și să îți dorești să repeți combinația și cu căpșuni sau piersici.
–  încălzește puțin mierea și toarn-o călduță peste frunze de mentă proaspăt tocate. Mierea cu aromă de mentă e excelentă pentru îndulcit ceaiuri sau pentru consum, la micul dejun.
–  dacă ai mai multă mentă din grădina proprie și nu știi ce să faci cu ea, mărunțește-o, pune-o în borcane sau sticle largi la gură și toarnă peste ea oțet; lasă să se macereze la întuneric, iar peste 3 săptămâni, strecoară oțetul și utilizează-l la pregătirea dressingurilor pentru salate.

Foto: Doar uleiurile esențiale au multiple beneficii – 123 RF

Știai că menta are și contra-indicații? Consumată în cantități mari, poate fi toxică. Înrăutățește simptomele refluxului gastroesofagian. Nu se recomandă folosirea de către persoanele care au pietre la vezica biliară.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 08/2019
Text: Sonia Stanciu; Foto: 123 RF

Aici și aici vei găsi rețetele a doua preparate la care se folosește menta.

Add Comment