Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies, din Massachusetts în întreaga lume

Rămânând în sfera ciocolatei, să mergem pe urmele fursecurilor americane, în care fulgii de ciocolată, abia ițindu-se din aluatul fraged, par a arunca doritorilor priviri cu „vino încoace”. Să fie mai bine de 80 de ani de când două cofetărese renumite în orașul Whitman din statul Massachusetts s-au gândit că, dacă ar pune mici bucăți de ciocolată în aluatul pentru fursecuri, acest nou ingredient s-ar topi, colorând apetisant obișnuiții biscuiți și, astfel, ar atrage mai mulți consumatori. Ei bine, curajul le-a adus cofetăreselor nu numai reputația de a găti cele mai bune fursecuri din zonă sau o clientelă mulțumită, în localul lor, Toll House Inn, ci și ocazia de a fi ținta recunoștinței a generații de consumatori pofticioși. Și asta fiindcă chipsurile de ciocolată au refuzat să se topească și au rămas întregi în masa de aluat discret aromat cu vanilie. Contrastul de culoare și surpriza de a găsi în profunzime bucățele de ciocolată au făcut din fursecuri un desert tradițional american.

Foto: Chocolate cookies – 123 rf

Chocolate Chip Cookie are și o zi națională, sărbătorită pe 4 august, în mijlocul verii, poate și fiindcă orice înghețată merită înnobilată cu un astfel de biscuit – fie ca decor, fie ca ingredient, sfărâmat grosier.
Gustul aproape dumnezeiesc și textura aparte a fursecurilor americane au alinat dorul de casă soldaților americani, în cel de-al Doilea Război Mondial. S-a mai adăugat un deceniu de la sfârșitul acestui război, până când gustul i-a cucerit și pe consumatorii din Marea Britanie, cu următoarele ingrediente:

1 cană unt moale
¾ cană zahăr brun
2 ouă
1 linguriță de sare
1 linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lămâie sau oțet
2 ¼ căni făină cernută
1 cană de nuci măcinate
1 linguriță esență de vanilie
circa ½ kg chipsuri de ciocolată

În diferite state americane, fursecurile cu ciocolată primesc astăzi un plus de fibre, provenite din fulgii de ovăz, nucile macadamia sau un plus de minerale din pudra de cacao și untul de arahide.

Articol redactat de Sonia Stanciu, preluat din Practic în Bucătărie nr. 3/2019

Add Comment