Revederea cu cei dragi, în prag de aniversare

Zilele acestea, revista noastră împlinește 13 ani de existență. În toți acești ani frumoși, am adunat o mulțime de prieteni, de membri dragi familiei Practic. Am cunoscut mereu nume noi, unii abia s-au născut, alții au crescut alături de noi, iar o parte dintre cititorii noștri, din păcate, ne-au părăsit. Pentru aceștia am mereu o lacrimă în colțul ochiului și mă gândesc cu drag ori de câte ori deschid o pagină cu o rețetă ce le aparține sau atunci când răsfoiesc arhiva în căutarea unor rețete interesante. Ne bucurăm că i-am cunoscut și le mulțumim tuturor pentru contribuția pe care au adus-o sau o aduc în continuare revistei.
Și pentru că în prag de aniversare ne întâlnim cu cei dragi, am ales să vizităm cititori care ne răsplătesc mereu cu invitații în sânul familiei lor. Poate vă amintiți de familia Cazacu din București. Ați făcut cunoștință cu aceasta în numărul 9 al revistei de anul trecut.

Foto: Familia Cazacu – Arhivă Burda România

Familia Cazacu s-a stabilit în România acum 11 ani, până atunci locuind în Republica Moldova, unde s-au născut și cei 3 copii ai familiei, mai puțin Olguța, mezina casei. La început, membrii familiei Cazacu s-au mutat aici cu mici afaceri care le promiteau un trai mai bun, ca apoi să se stabilească definitiv și să-și construiască propria casă. Și dacă nu vă amintiți de doamna Diana Cazacu din prezentarea anterioară, cu siguranță ați remarcat-o la concursul de gătit ce a fost transmis de un post de televiziune cunoscut, numit „MasterChef”. Doamna Cazacu, o bucătăreasă desăvârșită, a vrut să se autodepășească și să arate și altora ceea ce poate face, înscriindu-se astfel, la concursul amintit, unde a concurat alături de zeci de alți pasionați de gastronomie. Ne-a mărturisit că s-a înscris în această competiție, pentru că își dorea foarte mult titlul de MasterChef, mai mult decât banii oferiți drept premiu. „Vreau să văd cum gătesc ceilalți, îmi place să mă iau la întrecere. Nu mi-ar veni a crede dacă cineva ar prepara mai rapid și mai gustos decât mine”, declara doamna Diana înainte de concurs. Ne-a dezvăluit și mici detalii din culise: când trebuia să se prezinte la preselecție, doamna Diana nu a știut că trebuie să vină doar cu un singur fel de mâncare și a pregătit 6 feluri. Juriul a rămas surprins. Dar și mai surprins a fost de desertul pe care gazda noastră îl pregătește într-un fel doar de dânsa știut: piersici din cocă, pe care când le vezi juri că sunt reale; unde mai pui că au și frunzulițe! Ba chiar unul dintre membrii juriului a făcut o glumă, spunând că sigur le-a cules din pom și le-a dat prin zahăr.

Foto: Piersici din cocă – Arhivă Burda România

Dar aceasta a fost o mică experiență din multele episoade de gătit cu care se poate lăuda gazda noastră. De altfel, doamna Diana nu mai contenește cu pregătirea piersicilor de când a fost văzută la TV. În două zile pregătește 100 de piersici. Este foarte rapidă și pricepută. La cei 41 de ani, gazda noastră își dedică timpul familiei, celor 3 copii pe care îi are aproape, căci așa cum vă spuneam data trecută, fiul cel mare locuiește cu bunicii materni în Republica Moldova.
Odată ajunși acasă la familia Cazacu, am găsit și de această dată aceeași curte plină cu flori, una mai frumoasă ca alta, frumos îngrijite, ca într-o casă de oameni gospodari. Poarta larg deschisă, florile vesele, motanul Felix ce ne aștepta tolănit în fața casei, toate acestea ne arătau că suntem așteptați ca niște oameni de-ai casei deja. Și mare ne-a fost surpriza să-i găsim pe toți membrii familiei acasă. Am avut plăcerea de această dată să-l cunoaștem și pe domnul Vitalie Cazacu, care a ntâlnirea trecută a lipsit. Dânsul are 44 de ani și este pensionar invalid, dar să nu vă imaginați că stă degeaba. Ba dimpotrivă, deși are multe probleme de sănătate și se deplasează mai greu, dânsul ne-a povestit cât de mult muncește în Republica Moldova unde familia Cazacu are o fermă de animale și o casă.

Foto: Vitalie Cazacu și mezina familiei, Olguța – Arhivă Burda România

De dimineața până seara, muncește lângă oamenii angajați pentru a îngriji animalele de la fermă. Acolo au o gospodărie bogată: oi, capre, porci, vaci etc. De asemenea, familia Cazacu deține 100 de familii de albine. Pentru domnul Vitalie este foarte greu, deoarece e nevoit ca, din când în când, să facă naveta la București, unde stă câteva zile cu familia. Este sătul de drumuri, de agitația de aici, dar ceea ce nu are acolo, are aici și invers. Face acest compromis atât cât îi mai permite sănătatea, pentru familia lui dragă. Pe băieții casei, Dan și Cătălin i-am găsit neschimbați, cu aceleași pasiuni. Dan are 15 ani și este elev în clasa a X-a, iar Cătălin are 14 ani și este elev în clasa a IX-a. Ambii practică arte marțiale și se mândresc cu rezultate foarte bune. De curând au luat premiul I și II într-un concurs internațional. Cât despre mezina familiei și răsfățata casei, Olguța, vă spunem că abia a pășit în clasa I, este isteață și a luat încă din primele zile un calificativ de „FB”. Olguța are aproape 7 ani și, pe lângă școală face dans și balet și, la fel ca frații ei, și ea se poate lăuda cu premiile I și II obținute la diferite concursuri. Când nu este ocupată cu școala sau cu orele de dans și gimnastică, Olguța își petrece timpul jucându-se cu motanul Felix, un pisoi gri cu ochi albaștri, foarte frumos și blând, pe care l-am îndrăgit și eu foarte mult. Felix ascultă numai de Olguța, care de altfel îi face toate poftele.

Foto: Foișorul, locul de relaxare a familiei Cazacu – Arhivă Burda România

Dar tot vorbind, doamna Diana a aranjat preparatele, nu puține la număr nici de această dată, căci dânsa iubește cifrele mari, am putea spune. Pentru vizita noastră a pregătit 9 feluri de mâncare, unul mai bun și atractiv ca altul. Și după ce le-a dichisit, gazda noastră a aranjat preparatele pe masă, formând astfel o masă de sărbătoare, bogată. Nu au lipsit, bineînțeles, de pe masă nici vedetele anului, „piersicile”, vizionate de o țară întreagă. Și după o masă îmbelșugată, am vizitat și de această dată mica grădină cu flori, voliera cu minunatele păsări de care se ocupă Cătălin. De această dată numărul era în scădere, deoarece Felix a făcut și năstrușnicii și a răsturnat coliviile. Am admirat din nou colecția de porumbei cu coada rozetă, deosebiți și totodată, nimfele, canarii și cintezele. Am sesizat și lipsa avioanelor, „date dispărute” de când s-a închis aeroportul Băneasa. Spre finalul vizitei noastre, domnul Vitalie ne-a condus spre crama de la subsolul casei. Și dacă mai aveam vreun dubiu că această familie se întrece pe ea însăși cu hărnicia, l-am combătut acum. O cramă deosebită ca aspect, ca organizare, cu spații pentru butoaiele cu vin, cu grătar și cuptor de pâine încorporate în zid, cu rafturi pline de conserve pentru iarnă, toate pregătite de gazda noastră.

Foto: Doamna Diana Cazacu – Arhivă Burda România

Și un aspect important de menționat este că, doamna Diana Cazacu pregătește toate preparatele cu ingrediente cât mai sănătoase, fără adaosuri de chimicale, de concentrate, gătește cu multe produse de la fermă sau pregătite de dânsa în casă. Copiii dânsei sunt răsfățați zilnic cu preparate alese, cu deserturi inedite pentru care o felicităm pe gazda noastră.
Ne-am luat rămas bun de la familia Cazacu, dorindu-le putere de muncă și răbdare, să poată să-și crească copiii la fel de frumos și mai departe, să poată duce greul casei și al fermei și să ne revedem cu drag și altădată.

Foto: Salată de pepene galben, avocado și creveți – Arhivă Burda România

Salată de pepene galben, avocado și creveți

Îți trebuie:

500 g pepene galben
8 creveți mari (fierți)
50 g semințe de pin
mentă
busuioc
zeama de la 1 portocală
zeama de la 1 lămâie
2 linguri ulei de măsline
sare și  piper
Pregătești așa:
Din portocală și jumătate de lămâie scurgi zeama și o amesteci cu ulei, sare și piper. Frunzele de mentă și de busuioc le toci mărunt și le adaugi în sucul de lămâie și portocală. Prăjești semințele de pin timp de 5 minute și cureți creveții deja fierți. Speli și cureți avocado, îl tai în felii potrivit de groase și le stropești cu zeama obținută mai devreme.
Cureți pepenele galben și-l feliezi, apoi aranjezi feliile într-un platou, alături de feliile de avocado. Stropești cu zeama formată și feliile de pepene galben. Dai platoul la frigider timp de 15-20 de minute, apoi îl scoți și aranjezi creveții deasupra, presărați cu semințele de pin prăjite și totul ornat cu frunze de mentă.

Foto: Melci din aluat cu zucchini, nuci și bacon – Arhivă Burda România

 

Melci din aluat cu zucchini, nuci și bacon

Îți trebuie pentru aluat:
2 pahare de făină (2×250 g)
1 ou
sare
1 linguriță ulei de măsline
½ pahar apă
Îți trebuie pentru umplutură:
1 zucchini
100 g bacon
80 g nuci
2 cepe roșii mici
75 g cașcaval
50 ml smântână dulce
1 linguriță ulei
sare și piper
Pregătești așa:
Amesteci toate ingredientele și faci un aluat pe care îl dai deoparte pentru 1 oră. Speli dovlecelul și îl tai pe lung felii, apoi îl pui într-un vas cu apă fiartă timp de 1 minut, după care îl clătești cu apă rece și îl zvânți de apă. Cureți o ceapă și o tai în patru și, împreună cu nucile le pui într-o oală cu apă fiartă. Lași să fiarbă 15 minute. Dai prin mașina de tocat ceapa, nucile, baconul, apoi adaugi sare și piper.
Iei aluatul și întinzi o foaie. Pui feliile de zucchini una lână alta, iar în sens invers pui umplutura și rulezi foaia. Tai apoi rulada în bucăți de 4 cm și așezi melcii formați, unul lângă altul într-o tavă rotundă, cu umplutura în sus.
Cureți cea de-a doua ceapa pe care o tai și o prăjești timp de 4 minute, apoi adaugi smântâna, cașcavalul și torni amestecul peste melcii din tavă. Coci totul timp de 20 de minute la 190 de grade Celsius.

Foto: Ruladă din carne de vită cu ananas – Arhivă Burda România

Ruladă din carne de vită cu ananas

Îți trebuie:


800 g mușchi de vită
4 felii ananas
4 linguri muguri (semințe) pin
3 pahar pesmet alb
2 linguri parmezan
2 linguri smântână 35% (lichidă)
2 crenguțe mentă
2 crenguțe busuioc
2 linguri ulei
sare și  piper
Pregătești așa:
Pui frunzele de mentă și de busuioc în blender și le toci mărunt, împreună cu mugurii de pin. Într-un castron pui plantele cu parmezanul și smântâna și amesteci ușor. Speli carnea, o usuci și o tai în 4 bucăți, apoi iei fiecare bucată și o bați cu ciocanul de șnițele. Învelești mai întâi carnea în folie de bucătărie pentru a nu stropi în jur.
Pe fiecare felie de carne bătută pui câte o felie de ananas și umplutură, apoi rulezi ușor. Prinzi marginile cu scobitori, ca să nu se desfacă. Prăjești într-o tigaie cu ulei încins fiacare bucată, câte 3 minute pe fiecare parte. Oprești apoi focul, acoperi cu un capac și lași așa 10 minute, după care poți servi carnea.

Foto: Mousse de lămâie – Arhivă Burda România

Mousse de lămâie

Îți trebuie:
5 lămâi mare
350 g zahăr
6 gălbenușuri
150 g unt
400 ml frișcă de smântână de 35% grăsime
Pregătești așa:
Speli lămâile, iar din două dintre acestea, cu o lingură, scoți pulpa, scurgi sucul și razi coaja capacelor tăiate. Bați totul cu zahărul și gălbenușurile, până formezi o cremă.
Pui apoi compoziția într-un bol pe care îl așezi pe aburi și amesteci până se îngroașă crema. Apoi dai vasul la o parte, adaugi untul și amesteci ușor. Bați frișca și o adaugi în cremă, apoi dai crema la frigider.
Umpli lămâile cu cremă, adaugi siropul și presari nuci.

Foto: Clătite cu fructe de mare – Arhivă Burda România

 

Clătite cu fructe de mare

Îți trebuie pentru clătite:
1,5 pahar făină
½ l lapte
3 ouă
1 linguriță zahăr
2 linguri ulei
sare
Îți trebuie pentru umplutură:
400 g fructe de mare
1 ceapă
100 g smântână de 20% grăsime
50 g parmezan
1 lingură unt
sare și  piper
1 lingură mărar verde
Pregătești așa:
Cureți și toci ceapa mărunt, apoi o călești 2 minute în unt, după care adaugi peste ceapă fructele de mare spălate și uscate. Mai călești totul 5 minute, sărezi, piperezi (până iese apa din ele). Adaugi smântâna și mărarul și dai deoparte compoziția.
Pregătești aluatul de clătite în mod obișnuit și prăjești clătitele. Iei câte o clătită și pui pe fiecare 1-2 linguri umplutură și 1 lingură de parmezan, ridici marginile clătitei și formezi un pachețel, pe care îl legi cu cozi de ceapă. Dai pachețelele la cuptor timp de 10-15 minute și le stropești cu unt.

Foto: Clătite cu mere și sos de vanilie – Arhivă Burda România

 

Clătite cu mere și sos de vanilie

Îți trebuie pentru clătite:
100 g făină
200 ml lapte
1 lingură zahăr
2 ouă
2 linguri ulei.
Îți trebuie pentru umplutură:
300 g mere
200 g unt
2 linguri zahăr
10 ml suc de lămâie
1 lingură zahăr vanilat
1 bucată anason.
Îți trebuie pentru sos:
250 ml lapte
3 gălbenușuri
1 lingură făină
1 lingură unt
1 lingură zahăr vanilat
2 linguri zahăr.
Pregătești sosul așa:
Bați gălbenușurile cu zahărul și făina și adaugi laptele și zahărul vanilat. Pui amestecul la fiert, la foc mic până se îngroașă. Dai la o parte și adaugi untul, apoi dai sosul la rece.
Pregătești umplutura așa:
Decojești mărul și îl tai cubulețe. Torni sucul, adaugi zahărul vanilat, anasonul și untul și mai fierbi timp de 5 minute la foc mic. Pregătești clătitele din amestecul de mai sus, le prăjești și pui în fiecare clătită umplutură de măr călduță. Așezi clătitele pe un platou și torni sos de vanilie deasupra. Fiecare își va adăuga sos suplimentar în farfurie. Servești clătitele călduțe.

Foto: Tort Ella – Arhivă Burda România

 

Tort „Ella”

Îți trebuie:
1 pachet foitaj de bună calitate
3 mere golden
2 mere roșii
2 lămâi
1 linguriță scorțișoară
2 linguri zahăr
1 ou
800 ml apă.
Îți trebuie pentru cremă:
250 g iaurt natural
200 ml frișcă de 35% grăsime
150 ml lapte de 3,5% grăsime
80 g zahăr pudră
1 lingură zahăr vanilat
15 g gelatină
un pic de sare
Pregătești așa:
Pui la înmuiat gelatina cu laptele timp de 10 minute, adaugi zahărul pudră și încălzești într-un bol pus pe aburi, până se descompune gelatina. Lași să se răcească puțin și apoi adaugi iaurtul. Bați frișca și o adaugi peste iaurt. Iei prima bucată de foitaj și o întinzi în tavă, apoi o înțepi cu furculița.
Din a doua bucată de foitaj iei mijlocul și lași o margine de 3 cm pe care o pui peste prima foaie, pe margine, astfel încât să formezi o bordură. Ungi această margine cu ou și dai tortul la frigider timp de 1 oră. Presari scorțișoară și zahăr și dai tortul la cuptor, la temperatura de 200 grade Celsius primele minute, apoi îl dai la 170 grade Celsius. După ce s-a copt, lași să se răcească foitajul, torni crema și dai la frigider.
Pregătești un decor din trandafiri. Fierbi 800 ml de apă cu zahăr, coaja și sucul de la o lămâie. După ce a fiert, adaugi merele roșii tăiate felii subțiri. Stropești bine merele cu sucul de lămâie. Decojești merele galbene și le adaugi în siropul fierbinte până se răcește acesta. Apoi le scoți și ornezi tortul în formă de trandafir, o felie roșie, una galbenă.

Foto: Salată de surimi – Arhivă Burda România

Salată de surimi

Îți trebuie:
500 g surimi
10 ouă
1 borcan porumb
300 g maioneză
Pregătești așa:
Fierbi ouăle, tai surimi în 3 pe lungime și apoi invers, până obții niște paie. Tai albușul de ou fiert în feliuțe (pai) și le amesteci cu surimi. Adaugi și porumbul scurs și maioneza. Amesteci ușor.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 11/2012
Text: Crenguța Simion; Foto: Mihai Nicolae

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!