Răbdarea și perseverența, lecții învățate în familie

PREZENȚĂ CONSTANTĂ ÎN PAGINILE REVISTEI, FELICIA DOBRE NU ȘI-A PIERDUT PASIUNEA PENTRU PRACTIC, EMOȚIE CARE DĂINUIE APROAPE DE LA APARIȚIA REVISTEI. ESTE IMPRESIONANT SĂ VEZI CUM, ÎN TIMP CE ALTE COORDONATE ALE VIEȚII UNUI OM SE SCHIMBĂ, REVISTA, CHIAR DACĂ ÎȘI MODIFICĂ FORMA ÎN TIMP, RĂMÂNE UN REPER FIX ȘI VALOROS

Dacă anul trecut doamna Felicia Vanea și domnul Vasile Dobre au fost gazdele redacției în casa și grădina din localitatea ilfoveană Moara Vlăsiei, anul 2019 le-a prilejuit celor doi bucuria de a-și uni destinele, iar sub fotografiile reușite trimise la redacție va apărea, de acum, semnătura Felicia Dobre. Este pentru noi toți o ocazie să le urăm celor doi o viață plină de bucurie, trăită în armonie și în bună înțelegere, cu sănătate!
Cu puțin timp în urmă, manifestându-și dorința de a găti în bucătăria Practică, am avut ocazia de a fi gazde, pentru câteva ore, ale Feliciei și Antoniei. Crescută odată cu revista, Antonia și Practic în bucătărie au aproape aceeași vârstă. Antonia este acum studentă și o însoțește adesea pe mama ei în vizitele prin țară, în locuri minunate.

Foto: O colaborare frumoasă între generații nu poate să ducă decât la rezultate minunate – Arhivă Burda România

 

Orice drum începe cu mici eșecuri

Da, chiar așa este, cu toții am învățat din eșecurile începutului de drum. Se spune chiar că ele ne clădesc un drum mai solid. Încercările în bucătărie ale Feliciei Vanea au început în jurul vârstei de 11 ani. Curiozitatea și dorința de a oferi celor dragi ceea ce și ei ne oferă au îndemnat-o să experimenteze. Clătitele și checul au fost primele nereușite. În timp ce părinții se aflau la serviciu, perseverentă, urmând indicațiile din cartea Sandei Marin, mentorul multor copii din generația dumneaei, a reușit să ajungă la rezultate fericite. Cum orice copil învață și imitând, model i-a fost bunica maternă, Tinca, ale cărei mâini iscusite pregăteau, în fața ochilor uimiți ai copilului Felicia, cei mai buni cozonaci și cea mai bună pâine de casă. Puterea exemplului nu se oprește aici, întrucât și mama Feliciei este o bună gospodină, iar Antonia, frumoasa fiică, deși încă nu este pasionată în toată puterea cuvântului, a avut propriile încercări în bucătărie. Și nu avea cum să nu iubească munca în bucătărie, de vreme ce mama i-a oferit exemplul răbdării și al creativității.

 

A crescut odată cu revistele Practic

Felicia Dobre este alături de revistele Practic încă din perioada când redacția avea sediul în apropiere de Piața Victoriei, de acum aproape 20 de ani. Pe atunci, Antonia era bebeluș, iar mama ei aștepta cu nerăbdare fiecare apariție, simțind revistele ca pe niște surori dragi. Aducea sondajul de opinie la sediu și, drept recompensă, primea un set de reviste. În anii în care a stat cu fetița acasă, revistele i-au alinat sufletul, au îndrumat-o și au ajutat-o să învețe secrete ale bucătăriei. Curajul de a contribui la realizarea revistelor, cu scrisori și rețete a venit, însă, abia acum 8 ani, iar de atunci a cules mulțumire sufletească, pentru toate materialele tipărite în paginile revistelor. Iată ce ne spune despre participarea la realizarea revistelor Practic: „Pentru mine participarea la realizarea acestor reviste reprezintă o mare bucurie învăluită în lumină de catifea și doresc să fiu alături de ele, până la adânci bătrâneți.”

Foto: Felicia Dobre și fiica sa, Antonia – Arhivă Burda România

Dintre toate concursurile Practic(e), Feliciei îi place Creatorul de rețete, concurs care o provoacă de fiecare dată la a se descoperi pe sine și capacitatea de a găsi combinații inedite. Îi place să compună rețete interesante, să facă asocieri inedite, iar lucrurile nu i-ar ieși atât de bine dacă nu ar fi meticuloasă, organizată și răbdătoare. Îi place să decoreze cu migală, ca și când ar picta în diverse culori și forme. Consideră că, fără răbdare, nimic nu i-ar ieși bine. Împreună cu Antonia, urmărește emisiuni de cooking și îl admiră pe Chef Antonio Passarelli. Le place și Codruț Kegheș alias Chef Dezbrăcatu’, pentru preparatele simple, dar de efect pe care le gătește și stilul său plin de umor. Felicia este adepta bucătăriei tradiționale românești, însă curiozitatea o face să testeze și rețete ce provin din bucătăria internațională. Busuiocul și vanilia sunt aromele lor preferate și le folosesc adesea. Din gastronomiile țărilor vizitate, o preferă pe cea turcească.
Odată cu Practic, în viața Feliciei a intrat și prietenia cu alți cititori, iar cea mai strânsă dintre acestea este cu Iuliana Lako din localitatea timișană Cenad, doamnă căreia îi apreciază nu numai hărnicia și priceperea, dar mai ales înțelepciunea și cumpătarea.

Foto: Felicia și Antonia bucuroase de munca în bucătărie – Arhivă Burda România

Foto: Mai este puțin și gata budinca – Arhivă Burda România

Călătoriile, hrană pentru suflet și descoperire de sine

Mereu aflată pe urmele celor ce au fost în slujba lui Dumnezeu sau aproape de El, pe Felicia au dus-o pașii în locuri nebănuit de pitorești, pe care le prezintă cu pasiune și cu har, în paginile altor reviste. Iar Antonia i-a fost alături mereu, gustând din liniștea atmosferei de la mănăstiri. În județul Prahova, la Mănăstirea Crasna, locul lor de suflet, un adevărat colț de rai, a învățat și câteva rețete, de la călugărul Alexe. Dar călătoriile lor nu sunt doar un mijloc de relaxare și de aflare a unor adevăruri istorice, sunt călătorii făcute întru căutarea de sine, de liniște și pentru a-și întări credința care le susține în depășirea limitelor. Pentru că, odată ce te-ai cunoscut pe tine, e mult mai lesne să-i înțelegi pe ceilalți și ajutorul pe care îl oferi să se transforme într-un act de empatie și compasiune sinceră. Doar clădindu-te pe tine, cu răbdare și perseverență, poți concluziona astfel: „Consider că ne construim viața cu ceea ce câștigăm, dar trăim cu ceea ce oferim. Lucrurile frumoase și constructive, oamenii dragi din viețile noastre ne împlinesc viața, ne ajută să ne îndeplinim cu frumusețe toate dorințele, cu credință, cu iubire, cu gândul bun că ceea ce lăsăm în urma noastră, realizările noastre, sunt ca un drum plin cu flori, ce duce de la pământ la cer.”

Foto: Budincă de dovlecei cu urdă, telemea de capră și busuioc – Arhivă Burda România

Budincă de dovlecei cu urdă, telemea de capră și busuioc

Îți trebuie:
2 dovlecei
2 cepe de dimensiune mijlocie
50 ml ulei de măsline
1 legătură de pătrunjel
200 g iaurt cremos
250 g urdă de capră
150 g brânză de capră
4 ouă
150 g făină
1 linguriță praf de copt
unt și făină pentru uns și tapetat vasul
busuioc, sare, piper
Pregătești așa:
Cureți ceapa și dovleceii. Tai mărunt ceapa și o călești în uleiul de măsline, până devine translucidă. O lași să se răcească, timp în care dai pe răzătoare dovleceii și îi lași să se scurgă în strecurătoare. Tai mărunt pătrunjelul și busuiocul, dacă folosești plantă proaspătă.
Mixezi ouăle împreună cu urda mărunțită și telemeaua. Adaugi făina și praful de copt, alternând cu iaurtul și mixezi. Încorporezi dovleceii bine scurși, ceapa călită și răcită, verdeața, sare și condimente, după gust.
Într-un vas termorezistent de 20×20 cm, uns și tapetat cu făină, întinzi compoziția și o coci aproximativ 30 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180ºC, până se rumenește. O porționezi după ce s-a mai răcit și o servești caldă.

Intră pe canalul de youtube Practic Bucatarie ca să vezi cum au pregătit această rețetă, pas cu pas, Felicia Dobre și fiica sa, Antonia

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 10/2019
Text: Sonia Stanciu; Foto: Mihai Nicolae

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!