Popas în grădina de lavandă

Țipărești este un sat pitoresc, ascuns între păduri prahovene, nu departe de capitală. Aparent, această regiune nu reprezintă o destinație turistică, însă între culmi blânde de deal se dezvăluie privirii, în anotimpul verii, un covor din flori lila, cu parfum îmbătător, ce atrage precum un magnet vizitatori din întreaga regiune și nu numai.

Dacă te vei opri, doar și pentru a admira timp de 10-15 minute minunata cultură de lavandă de pe aceste bucolice plaiuri prahovene, o stare de liniște, relaxare și încântare te va însoți pentru tot restul zilei.

În urmă cu peste un deceniu, familia Milițoiu a ajuns întâmplător în zonă, la invitația unor prieteni care își cumpăraseră o proprietate în satul Goruna, din comuna Cocorăștii Mislii. Zona i-a atras atât de mult, încât s-au hotărât să achiziționeze, la rândul lor, un teren în apropiere, unde să-și poată construi căsuța mult dorită. Fiind pasionați de grădinărit, cei doi soți au plantat în jurul casei mai multe specii de plante, printre care și câțiva butași de lavandă. Datorită faptului că nu aveau experiență în îngrijirea unei astfel de plante, tufele de lavandă s-au extins prea mult și s-au lemnificat. Însă dorința de a dezvolta o astfel de plantație a rămas, iar în urmă cu cinci ani au cumpărat un teren în apropierea satului, pe care l-au curățat și l-au pregătit, dezvoltând în scurt timp o frumoasă cultură de lavandă. „Secretul privind îngrijirea lavandei este tunderea!”, ni se destăinuie Cristina. „Fiindcă atunci când îi păstrezi forma globulară obții cele mai multe inflorecențe. Lavanda este o plantă perenă, care, dacă o tunzi și ai grijă de ea, rezistă 10-15 ani. Noi avem o cultură tânără, care abia anul acesta ajunge la maturitate și astfel vom putea să observăm care este capacitatea sa de înflorire”.

Foto: Doamna Cristina Milițoiu – Natura întreagă ne susține în clipele de relaxare – Arhivă Burda România

Lavanda este o plantă cunoscută pentru beneficiile sale în ceea ce privește relaxarea sistemului nervos, având în principal rol terapeutic. Parfumul florilor sale calmează și induce starea de echilibru, ameliorând simptome precum durerile de cap sau tensiunea mărită. De altfel, ideea acestui business a pornit dintr-o experiență nefericită, pierderea timpurie a unei ființe dragi, întâmplare care i-a determinat pe cei doi soți să pună bazele unei activități plăcute, ce poate asigura, în timp, un mijloc de trai și o variantă de viață sănătoasă, indiferent de situațiile neplăcute care pot să apară, de-a lungul timpului. Se spune că rolul tămăduitor al lavandei ar fi fost descoperit întâmplător, de către un om de știință ce efectua experimente cu uleiul extras din această plantă. Acesta a suferit arsuri pe mâini și neavând alt remediu la dispoziție, și-a turnat ulei de lavandă pe răni, descoperind astfel capacitatea de refacere a țesutului și senzația de răcorire.
„În primul an ne-am gândit să nu cumpărăm echipament de recoltat, fiindcă puteam tăia manual lavanda, dar când am văzut că rândurile parcă nu se mai terminau și ne dureau îngrozitor picioarele, am realizat care sunt beneficiile, cu adevărat, ale mecanizării”, își amintește Cristina experiența de început. În al doilea an, cantitatea obținută a crescut și s-au gândit să sune marii procesatori, pentru a le achiziționa producția. Majoritatea doreau însă doar florile și la un preț foarte mic, iar recolta de lavandă se realizează cu tot cu tije. „La 3,5 lei/kg, m-am gândit că mai bine o mut în pod și o vând sub formă de buchete, decât așa. Acest lucru ne-a determinat ca în anul următor să cumpărăm instalația de distilare. Ne-a costat 17.000 de euro echipamentul achiziționat de la Institutul Național de Mașini Agricole din București. Am cumpărat și echipament de recoltare, nu este cel mai fiabil, dar poți compensa cu el lipsa mâinii de lucru, deși este destul de greu de manevrat, fiindcă spațiul dintre rânduri nu este foarte generos.”

Foto: Lavanda

Florile acestei minunate plante se distilează în abur, pentru a obține uleiul și apa de lavandă și, pornind de la aceste două ingrediente, familia Milițoiu a creat produse, precum săpunul, biluțele efervescente pentru baie sau parfumul pentru mașină, dar și alte produse utilizate în aromoterapie, creme sau alte aplicații. Cristina utilizează uleiul de lavandă și în alimentație, însă pentru a-l recomanda oficial în acest sens este necesară obținerea anumitor autorizații speciale.
Grădina de lavandă (www.grădinadelavanda.ro), căci așa se numește frumoasa inițiativă a familiei Milițoiu, are o colaborare și cu Centrul de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie din București, cărora le livrează apă de lavandă. O doamnă director din centru a participat la un stagiu de pregătire în Geneva, unde a observat că bolnavilor li se oferea zilnic apă de lavandă pentru uz extern. Pe de-o parte, datorită caracteristicilor reparatorii ale acestei plante, dar și datorită senzației olfactive, deoarece parfumul lavandei declanșează automat procese de echilibrare și inducere a stării de calm.
Cei doi soți au descoperit că oamenii au nevoie de relaxare după o zi de muncă, dar nu în mall-uri sau piețe, locuri în care agitația domnește și așa s-au gândit să deschidă plantația pentru turiștii care doresc să o viziteze în sezonul de înflorire. Plăcut surprinși în primul an de înflorire a plantației, au realizat un eveniment pe rețelele de socializare, pentru toți cei care vor să vină să se bucure de parfum, liniște și priveliște. În al doilea an, numărul vizitatorilor a crescut și așa s-au gândit să îmbine aceste vizite cu ateliere pentru copii, care de obicei nu au răbdarea necesară pentru a petrece o oră în straturile de lavandă. De-a lungul timpului, au fost organizate ateliere de pictură (tricouri, linguri din lemn etc.) sau de împâslit, dar și seminarii despre conștientizare sau concerte de jazz și muzică populară, pentru crearea unei stări de bine. Seara sunt organizate picnicuri pentru admirarea apusului, vizitatorii vin cu păturica și coșulețul cu bunătăți, bucurându-se împreună de momentele minunate create de natură. Pentru anul viitor se gândesc să organizeze un concert de promovare a tinerelor talente.

Foto: Grădina de lavandă invită la o plimbare în liniște și la contemplarea armoniei naturii

Lavanda nu își pierde din proprietățile sale curative, dacă este uscată într-un mediu controlat, pentru a nu mucegăi, ventilat permanent și cu o temperatură sub 30ºC. Cristina o consideră o plantă minunată, fiindcă se poate folosi în totalitate, indiferent de stadiul în care se află. După ce lavanda este scuturată de pe buchete, rămân tijele, care pot fi folosite la grătar, așezându-se peste feliile de carne, pentru a oferi o aromă plăcută preparatului final. În salate pot fi adăugate 1-2 picături de ulei de lavandă, împreună cu uleiul de măsline. Acest ulei nu poate fi consumat în cantități mai mari, fiindcă este foarte amar, însă 1-2 picături conferă o aromă interesantă, apropiată de cea a andivelor. Semințele de lavandă pot fi folosite în aromatizarea anumitor preparate dulci, precum biscuiții sau înghețata. „Semințele se recoltează înainte de a se deschide florile. Dacă dorești să recoltezi lavandă pentru obținerea uleiului, trebuie să o faci când florile sunt deschise 75%, iar dacă dorești să o comercializezi sub formă de buchete, lavanda trebuie recoltată înainte să se deschidă florile, fiindcă deschise, acestea se usucă și se scutură foarte repede”, explică Cristina fiecare proces în parte.

Foto: Săpunul cu lavandă, răsfăț pentru piele

Gazda noastră este consultant IT, iar soțul lucrează ca manager de distribuție, deoarece activitatea cu plantația de lavandă este una sezonieră. Cultura nu a ajuns încă la stadiul în care să producă într-un ritm constant, iar cei doi soți știu că nu pot să se bazeze pe veniturile obținute doar într-o lună de vară, când au evenimente. De altfel, sunt conștienți că toate aceste lucruri trebuie construite cu răbdare și în timp. „Pentru a aduce un brand în conștiința publicului trebuie să ai răbdare, iar lavanda nu este un produs pe care să îl consumi zilnic. Simplul fapt că o persoană comandă de la mine și se întoarce după 2-3 luni să mai cumpere este un reper benefic pentru bunul mers al afacerii noastre”, concluzionează Cristina Milițoiu.

Foto: Biscuiți cu miere și semințe de lavandă

Biscuiți cu miere și semințe de lavandă

Îți trebuie:
500 g unt
50 g zahăr pudră
50 g miere cu semințe de lavandă
sare
1 vârf de cuțit de piper măcinat
1 vârf de cuțit de scorțișoară
1/2 vârf de cuțit de cardamom
făină, cât cuprinde
Pregătești așa:
Mixezi untul moale, aflat la  temperatura camerei, împreună cu zahărul și mierea. Adaugi puțină sare și condimentele, apoi, treptat, făină cernută, până când aluatul devine potrivit de tare ca să poată fi modelat cu ușurință.
Împarți aluatul în  4 porții pe care le modelezi sub forma unor batoane groase, asemănătoare celor de salam. Le îmbraci în folie alimentară și le păstrezi în frigider pentru 2‑3 ore.
Scoți pe rând batoanele și le tai în rondele groase de 5‑6 mm, pe care le așezi în tavă pe hârtie de copt și le coci în cuptorul preîncălzit, la foc mic spre mediu (170ºC), pentru aproximativ 20 de minute.

Foto: Salată de vară cu dressing de lavandă

Salată de vară cu dressing de lavandă

Îți trebuie:
1 salată mică iceberg
2‑3 frunze de radicchio
10 roșii cherry
o mână de frunze de rucola
2‑3 linguri ulei de măsline extravirgin
1 picătură ulei esențial pur de lavandă
opțional sare, piper
Pregătești așa:
Speli frunzele și roșiile și le lași să se scurgă. Tai roșiile în jumătăți, iar verdețurile în fâșii subțiri. Poți să presari roșiile cu sare și piper, după gust.
Pentru dressing, amesteci uleiul de măsline cu uleiul esențial de lavandă și cu zeama de lămâie.
Stropești ingredientele cu dressingul și oferi salata spre consum imediat.

Foto: www.cristiniculescu.com; Text: Cristi Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!