Plăcerea de a întâlni oameni frumoși la suflet și chip

O familie deosebit 
de frumoasă, zâmbitoare, 
într-un cadru de poveste, ce aduce aminte de vremurile de demult

Cât de frumos e să primești vești de la cititori mai vechi, după 6 ani de zile! Zilele trecute primeam la redacție o scrisoare care m-a determinat sa dau timpul în urmă și să fac cunoștință cu familia doamnei care ne-a scris. Familia se numește Bouroș, locuiește în Constanța, iar în urmă cu 6 ani a fost vizitată de echipa Practic. De atunci a trecut mult timp, s-au schimbat multe, revista a crescut în ani și număr de cititori, dar cineva, printre mulți alții, nu ne-a uitat. „Am avut bucuria acum câțiva ani să vă avem ca oaspeți la noi acasă și ne-am numărat printre norocoșii care au apărut pe coperta revistei. Vrem să vă asigurăm în continuare de dragostea noastră și, dacă nu v-am scris, nu înseamnă că v-am uitat. În tot acest timp care a trecut, nu am stat degeaba. Dar, mai bine vă invităm la noi, pentru a împărtăși și celorlalți cititori din experiența noastră”, așa suna o parte din scrisoarea primită. După ce-am făcut o trecere în revistă asupra familiei Bouroș, am pornit la drum. Bucuria a fost deplină, deoarece întâmplarea a făcut să nimerim o zi foarte călduroasă. De cum am intrat în Constanța, mirosul scoicilor și al apei ne-a dus cu gândul la vacanță, iar revederea cu marea a fost pe măsura așteptărilor. Pentru că ajunsesem prea devreme pentru a găsi toți membrii familiei laolaltă, am avut timp să admirăm marea și pentru a strânge câteva scoici.

Doamna Irina, alături de prietena 
de nădejde, doamna Alina Ciurariu (stânga) și de două dintre ospătărițele de la Curtea Brâncovenească

Apoi am căutat adresa unde fusesem invitați, căci de această dată vizita avea să aibă loc la restaurantul „Curtea Brâncovenească”, un proiect mult visat al familiei Bouroș. Ajunși la adresă, încă de la intrare, am văzut mare agitație: oameni care intrau în magazinul de la subsol, alții care cumpărau cărți din librăria de la recepție, o parte dintre ei mergeau la primul etaj pentru a lua masa la restaurant sau unii se retrăgeau pentru odihnă în camerele de la următorul etaj. Nu înțelegeam exact ce se întîmplă acolo, dar vizitând site-ul www.curteabrancoveneasca.ro, am aflat despre activitatea vastă a familiei Bouroș, care într-un singur corp de clădire presta mai multe activități. Odată intrați în clădire, l-am întâlnit pe hol pe domnul Marcel Bouroș. Zâmbitor și foarte primitor, ne-a invitat de îndată sus la restaurant. Acolo ne-am nimerit la ora mesei, motiv pentru care era mare vânzoleală, iar angajații erau un du-te vino. Am fost invitați să luăm loc la o masă, până urma să se strângă toată familia …numeroasă de alt-fel.

Echipa din culisele restaurantului, 
ce muncește de zor și cu dăruire

De îndată a și apărut doamna Irina Bouroș, bucuroasă de revederea cu echipa Practic, chiar dacă eu nu o cunoșteam personal. Într-o mică pauză a dânsei, am stabilit detaliile întâlnirii și am pregătit cât de cât cadrul pentru ședința foto. Până atunci urmau să apară cei 3 copii ai familiei. Dar să facem o prezentare a gazdelor noastre: Dragoș, băiatul cel mare are 18 ani și tocmai ce terminase clasa a XII-a și se afla în momentul vizitei noastre la proba numărul doi din cadrul bacalaureatului. Motive de îngrijorare pentru ma-mă, nu cred să fi fost, deoarece, așa cum știți unii dintre voi de la prima întâlnire, Dragoș este foarte bun la învățătură, foarte conștiin-cios și nu dă emoții familiei în această privință. Rareș este cel de-al doilea copil al familiei, are 16 ani și este elev în cadrul Seminarului Teologic și, totodată, șu-gubățul casei. E pus pe șotii, glumeț și e o plăcere să stai în preajma lui. Mezina familiei, Smaranda, are 14 ani și, la fel ca fratele ei mai mare, și ea se pregătea de examene, în cazul ei pentru cel de capacitate. Un an greu pentru familia Bouroș, emoționată pentru cei doi copii care aveau de trecut o serie de examene. Din mărturisirile doamnei Irina de data trecută, amintim că dânsa ne spunea că a vrut ca toți copiii ei să poarte nume românești, ba chiar de voievozi, în cazul băieților. Foarte frumoase nume, de altfel! Tot din cuvintele frumoase spuse atunci, amintesc că pentru gazda noastră „meseria de mamă este cea mai frumoasă, oricâtă bogăție ai avea”. Domnul Marcel și doamna Irina s-au cunoscut în urmă cu 21 de ani și sunt căsătoriți de 20 de ani. La cei 41 de ani, doamna Irina se poate mândri cu o familie frumoasă și numeroasă, ba chiar, mamă fiind, a devenit la un moment dat elevă, alături de copiii ei și a urmat Facultatea de Teologie, secțiunea Asistență socială. Afacerea familiei a pornit în urmă cu 10 ani, odată cu înființarea Școlii și a grădiniței Brâncovenești. Smaranda a fost singura dintre cei 3 copii care a prins cursurile școlii încă din clasa I. Dar despre această școală ați putut afla informații, în urmă cu 6 ani din revista Draga mea.

Cei trei cucuieți ai familiei, unul mai frumos ca altul, educați și zâmbăreți

Acum, scopul vizitei a fost altul: în primul rând, pentru soții Bouroș, luna iunie a fost una aniversară. Pe 4 iunie a fost ziua de naștere a doamnei Irina, iar pe 8 iunie a fost cea a domnului Marcel. Și pentru această dublă aniversare, gazdele noastre au dorit să aibă alături prieteni dragi. În timp ce noi depănam amintiri, dar și lucruri prezente, cei 3 copii și-au făcut apariția, rând pe rând. Ultimul a fost Dragoș, venit direct de la examen, care, așa cum bănuiam, nu a fost o problemă pentru el; mai lungă a fost așteptarea. Și pentru că toți erau înfometați, am grăbit puțin lucrurile. Între timp, sala s-a mai eliberat și ajutoarele de la bucătărie au aranjat masa împreună cu gazda noastră. Am aflat că restaurantul a fost deschis în urmă cu 4 ani. „Vă spuneam data trecută despre visul nostru, acela de a deschide un complex sau un centru de alimentație Bio, unde ne-am propus să promovăm semenilor un stil de viață sănătos. Și cum puteam altfel, decât prin deschiderea acestui complex unde funcționează magazinul cu produse eco-bio-natural, dar și un restaurant unde se gătește cât se poate de natural. Mai avem și ferma de la Medgidia unde cresc o parte din animalele sacrificate pentru magazin și restaurant (pui și vită). Principalul motiv pentru care am înființat ferma ecologică (de 12 ani), a fost dorința de a pune la dispoziția consumatorului interesat un produs de o calitate superioară, acest lucru fiind o alternativă la ceea ce oferă piața în momentul de față. Știm cu toții foarte bine că, în mare parte, bolile sunt cauzate de proasta alimentație (conservanți, E-uri). Suntem singurul complex de acest gen din Constanța.

Foto: Mihai Nicolae

Ușor nu este, deoarece aceste produse, neavând conservanți, au termen de valabilitate foarte mic, sunt perisabile și, ca atare, apar și pierderi inevitabile”, ne-a împărtășit doamna Irina o parte din povestea afacerii lor. În complexul în care am fost invitați se află și 7 camere pentru cei dornici să petreacă mai mult timp în cadrul complexului. Clientela fidelă este formată mai ales din viitoare mămici care, în așteptarea sorocului, se cazează la Curtea Brâncovenească, aceasta fiind în apropiere de maternitatea din Constanța. Și pentru că sunt foarte multe informații de aflat și nu ne-ar ajunge spațiul revistei, doamna Irina ne-a pus la dispoziție site-ul menționat mai sus, unde veți găsi foarte multe informații interesante. De asemenea, familia asigură și servicii de catering, livrând mâncare la domiciliul clientului. Ba chiar am aflat că au un contract și cu o grădiniță din oraș, unde copiii primesc zilnic mâncare proaspătă, cu ingrediente alese, gustoase și naturale. Vă putem confirma și noi, căci am gustat din preparate și ne-au plăcut foarte mult.

Gazdele noastre au un mare ajutor în doamna Alina Ciurariu, pe ai căror copii, de altfel, i-au cununat soții Irina și Marcel Bouroș. Soțul fiind mai mult plecat la Școala Brâncovenească, doamna Irina se îngrijește de bunul mers al lucrurilor din cadrul complexului. Și nu este deloc ușor. Pe perioada vacanțelor, copiii ajutau și ei, ba la un spălat de vase, ba prin res-taurant, dar acum, fiind prinși cu examenele, forța de muncă s-a diminuat (se amuză cu toții). Dar tot vorbind noi, mai mult pe fugă, căci gazda noastră nu stătea o clipă locului, masa a fost pregătită ca pentru sărbătoare, iar cadrul creat emana atâta emoție, atâta căldură …să vezi o familie frumoasă și numeroasă strânsă laolaltă. Și tare m-a cuprins nostalgia, căci cadrul era foarte asemănător cu cel de acasă. Surpriza cea mare a fost că doamna Irina s-a îmbrăcat într-un frumos costum popular din zona Vrancei, cu care de altfel obișnuiește să se prezinte în zilele festive sau când are oaspeți de seamă, iar restul membrilor familiei a purtat fiecare câte o ie românească, că tot am sărbătorit pe 24 iunie Ziua Internațională a Iei. Un cadru tablou! Așa păstrez în minte acel moment.

 

Foto: Mihai Nicolae
Și pentru că mi-a plăcut atât de mult de gazdă, dar și costumul deosebit 
pe care îl purta, am dorit 
să am o amintire frumoasă

Și dacă pe site-ul complexului apare un motto: „Dorim să fim de folos semenilor și bineplăcuți în fața lui Dumnezeu”, noi putem spune doar că în fața noastră, gazdele au fost „bineplăcute”! Le mulțumim pentru ospitalitate și le dorim să continue cu tot atâta dăruire, tot ceea ce au început și fac în prezent!

Reportaj preluat din Practic în bucătărie nr. 8/2013

Reporter: Crenguța Simion

Foto: Mihai Nicolae

 

Salată de vară cu piept de pui

Salată de vară cu piept de pui

Îți trebuie pentru o porție:
■ 150 g piept de pui ■ 20 g dovlecei ■ 20 g salată verde ■ 20 g spanac ■ 20 g rucola ■ 50 g roșii ■ 20 g ridichi roșii ■ 20 g ardei tricolor (roșu, verde, galben) ■ 10 g parmezan ■ 2 căței de usturoi ■ măsline verzi și negre ■ 20 g iaurt gras ■ ulei de măsline ■ pătrunjel verde

Pregătești așa: Într-o tigaie tip grill coci pieptul de pui. Dovleceii îi tai cuburi cu tot cu coajă și îi marinezi în ulei de măsline condimentat cu usturoi, sare, piper, cimbrișor și oțet balsamic. Într-o tigaie cu puțin ulei tragi acest amestec, după care adaugi și pieptul de pui tăiat felii și mai lași un pic pe foc, circa 5 minute. Legumele le tai după preferință. Pe un platou pui un pat de spanac cu salată verde, legumele, pieptul tăiat fâșii deasupra și presari parmezan peste. Într-o parte a farfuriei sau într-un bol pui o lingură mare cu iaurt și torni deasupra ulei de măsline, condimentat cu frunze de pătrunjel mărunțit .

Tartine cu castravete, brânză și somon

Tartine cu castravete, brânză și somon

Îți trebuie pentru o porție:
■ 1 castravete lung ■ 100-150 g somon afumat
■ 100 g brânză proaspătă ■ pătrunjel proaspăt ■ mărar
■ 2 felii de lămâie ■ sare după gust

Pregătești așa: Tai castravetele în rondele cu aparatul acela zimțat care se folosește și la brânză. Amesteci brânza cu mărarul tocat mărunt și condimentezi cu sare și piper. Cu un posh pui pe fiecare felie de castravete un moț de brânză. Deasupra rulezi câte o fâșie de somon afumat. La sfârșit, decorezi cu firișioare de pătrunjel și triunghiuri mici de lămâie. Aceste tartine sunt recomandate pentru o masă festivă și sunt ușor de preparat.

 

Turnuleț brâncovenesc cu garnitură din orez cu legume – specialitatea casei –

Foto: Mihai Nicolae

Îți trebuie pentru o porție:
■ 120 g piept de pui ■ ardei colorat (roșu, verde, galben) – câte 20 g din fiecare ■ 20 g cașcaval ■ 20 g ciuperci tăiate julien ■ 20 g costiță sau bacon ■ 20 g brânză paladin sau gorgonzola
■ 30 g jambon Pădurea Neagră.

Îți trebuie pentru garnitura din orez cu legume:
■ 20 g ceapă ■ 30 g ardei colorat ■ 20 g roșii ■ 40 g orez ■ 30 ml ulei

Pregătești așa: Tai pieptul de pui la gramaj, îl bați cu ciocanul de carne pe o folie de plastic, îl întinzi bine, după care pui ingredientele de mai sus, tăiate în felii subțiri. După aceea înfășori, obținând un rulou. Ruloul din piept îl mai înfășori o dată prin jambonul Pădurea Neagră. Îl pui în folie de aluminiu și înfășori din nou, strângi bine la capete, după care îl introduci într-o friteuză sau o tigaie cu ulei mai mult. Ții în 12 minute, după care îl scoți și îl tai la capete, desfaci folia și îl tai în două, puțin pe diagonală. Așezi turnulețul pe farfurie în picioare, după care ornezi cu smântână de gătit. Tragi toate legumele la tigaie, le înăbuși bine, după care pui orezul. Aranjezi legumele pe farfurie, alături de turnulețul brâncovenesc.

 

Aripioare de pui cu cartofi, smântână și mărar

Aripioare de pui cu cartofi, smântână și mărar

Îți trebuie pentru o porție: ■ 4 aripioare de pui ■ 2 cartofi ■ 50-80 g smântână ■ 2 g sare ■ 1 g piper ■ 10 ml lichior de cireșe ■ 10 ml vin alb ■ mărar verde.

Îți trebuie pentru baiț: ■ 5 g boia dulce ■ 2 g cimbru ■ 5 g sare ■ 1 g piper ■ 50 ml vin alb ■ 50 ml ulei de măsline ■ muștar dulce.

Pregătești așa: Cureți aripioarele, le speli, le condimentezi (cu 5 g boia dulce, 2 g cimbru, 5 g sare, 1 g piper, 50 ml vin alb, 50 ml ulei de măsline). După ce le condimentezi, le lași 1 oră în baițul obținut. Le scoți și le pui la prăjit, până se rumenesc bine. Aripioarele le pui într-un vas, le condimentezi cu sare, piper, boia și muștar dulce. Introduci vasul la cuptor împreună cu apa și lichiorul de cireșe, acoperi cu folie de aluminiu și dai vasul la cuptorul preîncălzit la foc potrivit, aproximativ 40 de minute. Între timp, pui cartofii la fiert. După ce s-au fiert, îi bagi la cuptor aproximativ 10 minute, până prind o crustă. Scoți și așezi cartofii pe farfuria cu aripioarele. Smântâna o pui în tigaie cu sare, piper, puțin vin alb și mărar, iar după ce s-a omogenizat, o torni peste cartofi și ornezi cu mărar.

Tort cu două creme

Tort cu două creme

Îți trebuie pentru blat: ■ 10 ouă ■ 5 linguri zahăr ■ 6 linguri făină ■ 2 linguri cacao.

Îți trebuie pentru crema de vanilie:
■ 250 ml lapte ■ 3-4 linguri lapte ■ 3-4 linguri amidon esență
■ 50 g margarină. Îți trebuie pentru crema de ciocolată:
■ 200 ml frișcă lichidă ■ 200 g ciocolată ■ esență. Îți trebuie pentru sirop:
■ 500 g zahăr ■ 200 ml apă.

Pregătești blatul așa: Separi albuşurile de gălbenuşuri. Bați albuşurile spumă cu 3 linguri de zahăr, iar separat, bați gălbenușurile cu restul de zahăr, până își schimbă culoarea. Amesteci gălbenușurile cu albușurile și făina și împarți compoziția de blat în trei părți, iar o parte o amesteci cu cacao. Pui blaturile în câte o tavă și le coci la 180 ºC timp de 30 minute.

Pregătești crema de vanilie așa: Pui toate ingredientele într-un vas pe foc (mai puțin margarina), amestecând continu până se îngroașă. Iei apoi de pe foc și adaugi margarina, după care lași la răcit. Pregătești crema de ciocolată așa: Pui toate ingredientele într-un vas pe foc, până se topește ciocolata, amestecând continuu.

Pregătești siropul așa: Amesteci zahărul cu apa, pe foc, până se dizolvă zahărul.

Montezi tortul așa: Blat alb + sirop + cremă de vanilie + blat de cacao + sirop + crema de ciocolată + blat alb + sirop. Dacă îți place, poți pune fructe proaspete peste crema de vanilie. Ornezi tortul cu frișcă și imaginație.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!