(P) Risipa alimentara – cata mancare aruncam

In privinta risipei de mancare, Romania este o tara destul de paradoxala. Recent, un raportor ONU declara ca autoritatile de la noi refuza sa accepte amploarea saraciei. Statisticile arata ca 40% din populatie se confrunta cu riscul saraciei si al excluziunii sociale. Cu toate acestea, anual, in Romania se arunca peste 2 milioane de tone de mancare. Ceea ce inseamna ca tara noastra inca nu a reusit sa puna la punct un sistem care sa coreleze combaterea risipei alimentare cu masurile de imbunatatire a situatiei pentru categoriile de cetateeni defavorizati. Exista totusi mai multe initiative legislative care incearca sa puna punct risipei alimentare.

Franța ar putea fi un model foarte bun pentru România. Conform statisticilor, un francez aruncă în medie între 20 și 30 de kg de mâncare pe an. Din totalul mâncării aruncate, 11% provine din supermarketuri. Dar de anul acesta, marile magazine au fost obligate să doneze mâncarea, în urma unei inițiative legislative noi.

În ultimii ani presa din Franța a tras un semnal puternic de alarmă în privința anumitor familii sărace, studenți, șomeri, persoane fără adăpost care se hrănesc din coșurile de gunoi ale supermarketurilor și care supraviețuiesc consumând doar produse alterate, sau al căror termen de garanție aproape a expirat.

Anumite supermaketuri au început să toarne clor peste mâncarea aruncată la coș pentru a preveni eventualele otrăviri, în timp ce altele au încuiat coșurile de gunoi pline cu mâncare expirată în depozite speciale. Mai multe persoane care încercau să găsească ceva de mâncare în coșurile de gunoi din preajma supermarketurilor au fost reținute de poliție și acuzate de acțiuni frauduloase. În 2011, un bărbat în vârstă de 59 de ani, tată a șase copii, care lucra pe salariul minim într-un supermarket Monoprix din Marseille, a fost pe cale să își piardă slujba atunci când unul dintre colegii săi a anunțat paza după ce l-a văzut culegând dintr-un coș de gunoi al supermarketului șase salate și un pepene.

Despre acestea si alte masuri de gen se va discuta, printre altele, la a doua editie a ThinkFood, ce are loc in perioada 23-24 martie. Printre vorbitori se vor afla oficiali ai Ministerelor Agriculturii si Economiei, palamentari, antreprenori din zona alimentara, reprezentanti ai unor companii de profil, nutritionisti si antropologi. Va asteptam la evenimentele ThinkFood cu o perspectiva completa asupra hranei si alimentatiei, un ospat de idei pentru consumatorul modern si nevoile sale. Mai multe detalii si informatii interesante gasiti pe site-ul www.thinkfood.ro

Add Comment