Pentru mine, lucrurile noi și greu de realizat sunt doar provocări

CURIOZITATEA, CURAJUL DE A ÎNCERCA MEREU CEVA NOU, DE A EXPERIMENTA DEPĂȘINDU-ȘI LIMITELE AU FĂCUT-O PE INVITATA NOASTRĂ SĂ SE APROPIE MAI MULT DE BUCĂTĂRIE ȘI SĂ FACĂ O PASIUNE DIN PREPARAREA DULCIURILOR

La vârsta la care unii tineri încă mai „copilăresc” într-ale bucătăriei, Anca Elena Voicu din Ploiești, județul Prahova dovedește maturitate. Are deja un blog și multă experiență în bucătărie, mai ales la pregătirea dulciurilor, în special a torturilor, pe care le și decorează după imaginație.

Foto: Când gătesc dulciuri, Anca și Cristina Voicu se completează perfect – Arhivă Burda România

Primii pași în bucătărie

A făcut primii pași în bucătărie ajutându-și mama la curățat legume. Pe măsură ce a crescut, a început să o ajute și la pregătirea bucatelor pentru Revelion sau zile festive. De Revelion, în timp ce pregătea alături de mama saleuri, ecleruri și friptură, își rezerva plăcerea de a găti un tort pentru tata, care se numește Vasile. Prima ei reușită a fost negresa cu bezea și glazură de cacao. A rămas una dintre preferate, pe lângă cozonac cu unt, înghețata de vanilie și ecleruri.
Tot alături de mama avea să cunoască și să colecționeze, mai departe, revistele Practic în bucătărie, iar alături de nași, colecția de Practic idei pentru casă, grădină și apartament, pentru că ei se mutaseră la țară și se apucaseră de grădinărit. Practic în bucătărie a devenit revista ei de suflet, întrucât în paginile ei oamenii obișnuiți, din toată țara, sunt apreciați pentru ideile lor și, prin intermediul revistei, fac schimb de idei, iar pasiunea pentru gătit îi unește și micșorează distanțele. În 2017, a făcut primul pas de la cititor la corespondent, iar rețeta publicată a fost un tort aniversar pregătit cu dragoste, pentru părinți. Iată ce ne-a mărturisit Anca: „Mare mi-a fost bucuria și entuziasmul, când mi-am văzut tortul în revistă! Pentru mine înseamnă mult fiecare rețetă publicată, pentru că îmi dă încredere și curaj să continui ceea ce fac.” Totodată, i-au fost publicate câteva alte materiale, pentru Practic idei și Cărticica practică.

 

De la caietul cu rețete, la blog

Blogul pe care Anca îl îmbogățește zi de zi, ancutsa-cuisine.blogspot.com, a apărut în liceu, din nevoia de a împărtăși altor tineri ceea ce a experimentat în bucătărie. Inițial, și-a făcut un caiet cu fotografii și rețete, în care a descris exact modul de lucru, așa cum îl învățase de la mama, cu toți pașii, cu schițe și desene. Fotografia preparatele, însă le printa la imprimantă și le lipea în caiet.
Treptat, a experimentat tot felul de rețete de prăjituri și aluaturi, iar în timpul facultății, Anca și sora ei, Cristina, își luau în pachet fursecuri care erau apreciate de colegi. În 2011, când era deja la master, a dat naștere blogului care are în prezent 600 de rețete gătite, însoțite de sfaturi, astfel încât oricui să-i iasă rețetele. Fiecare cu talentul lui: în timp ce Anca și-a creat un blog culinar, Cristina și-a creat unul de poezii.

 

Foto: Moment din timpul preparării brioșelor – Arhivă Burda România

Foto: Arhivă Burda România

 

Ia lucrurile grele ca pe provocări

Consideră că, până acum, torturile cu glazurile oglindă au fost cel mai greu de realizat. Întrucât site-urile românești nu conțin detalii, le-a aflat din surse spaniole sau franceze și a experimentat. Pentru că îi place să ofere, a notat toate secretele în rețetele de pe blogul ei. „Ceea ce este nou sau greu de realizat, pentru mine reprezintă o provocare, pentru că sunt o fire curioasă, învăț repede, îmi place să încerc mereu ceva diferit. Cel mai mult îmi place să prepar torturi, pe care să le decorez în stilul meu.” I se par, de asemenea, greu de realizat decorațiunile din pastă de zahăr, pentru că sunt migăloase, fragile și are nevoie de inspirație și de timp ca să le realizeze, cu 1-2 zile înainte de a fi gata tortul.

Surprize, surprize…

Preferă bucătăria românească, întrucât a crescut învățând și preparând rețete de la mama: cornulețe, sarmale, cozonaci. Ne povestește cu mult haz cum a făcut și sărmăluțe „surpriză”, doar din frunze, înfășurate astfel încât nimeni să nu-și dea seama că nu au umplutură. Cel care găsește în farfurie o astfel de sărmăluță desface foi după foi, însă umplutura se lasă în zadar așteptată. Este un motiv de zâmbet la masă, pentru întreaga familie.
Și sora ei îi face surprize, când pregătesc împreună cozonaci. Ancăi îi plac cozonacii cu nucă și cacao, iar dacă se întâmplă să lipsească puțin din bucătărie, la momentul când trebuie umplut aluatul, sora ei presară repede stafide, rahat și coajă de lămâie. Odată împletiți, nu se mai știe care sunt cei cu umplutură bogată și, bineînțeles, la degustare, bogăția de arome îi revine Ancăi, care nu și-o dorește.

Foto: Arhivă Burda România

 

Foto: Brioșele sunt gata – Arhivă Burda România

Despre idoli, cu admirație

Dintre bucătarii care apar pe ecrane, îi admiră pe Raymond Blanc și James Martin. Pe primul îl admiră pentru felul cum gătește (cu legume cultivate în grădina lui superbă) și pentru cum explică, generos, anumiți pași, dar și pentru pasiunea cu care vorbește despre rețetele lui, pe care le pregătește într-un timp record, ajutat de unul dintre asistenții lui, Adam. Uneori, Anca glumește cu Cristina că sora ei este „Adam” pentru ea, pentru că o ajută în bucătărie, cu ce are nevoie. Pe James Martin îl admiră pentru naturalețea cu care vorbește în timp ce gătește într-un loc, uneori ales în natură, de echipa cu care lucrează și îi plac mult rețetele lui.
Cea mai mare tristețe a Ancăi, până acum, este că nu și-a găsit un job, deși este absolventă a unei facultăți și a unui master și a fost la mai multe interviuri. Viața ne îndrumă, însă, pașii, pe drumuri nebănuite, pentru ca noi să ne putem hrăni mai mult sufletul, din lucrurile care ne bucură, să ne descoperim pe noi înșine, în fiecare moment și să ne încredem mai mult în forțele proprii.
Nici noi nu știm cum a trecut timpul, știm sigur că surorile Voicu au muncit cu seriozitate și implicare totală; privind din exterior, vă putem spune că brioșele cu cremă și fructe au fost pregătite cu ușurință și bucurie. Adică exact așa cum e nevoie să facem cu toții tot ce ține de bucătărie.
Mult succes, în continuare, Anca și Cristina!

Foto: Brioșe de vară, cu căpșuni și kiwi – Arhivă Burda România

Brioșe de vară, cu căpșuni și kiwi

Îți trebuie pentru aluat:
5 ouă
50 g zahăr tos
1 praf de sare
65 g făină
75 g nucă măcinată
5 g praf de copt
Pentru crema de ciocolată:
100 g cremă mascarpone
100 g ciocolată cu lapte
200 ml frișcă lichidă
1 plic zahăr vanilat Bourbon
Pentru crema albă:
150 g cremă mascarpone
200 ml frișcă lichidă
Pentru decor:
500 g căpșuni
2 kiwi
Pregătești așa:
Pentru aluat, mixezi albuşurile cu un praf de sare şi zahărul. Adaugi treptat gălbenuşurile şi omogenizezi, apoi făina, nuca şi praful de copt, amestecând cu o spatulă, de jos în sus. Torni compoziția într-o tavă pentru brioşe, în prealabil tapetată cu hârtii speciale pentru brioşe.
 Le coci în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 20 de minute. Le scoți din tavă, să se răcească.

Pentru crema de ciocolată, topeşti ciocolata pe baie de abur şi o laşi să se răcorească. Mixezi mascarpone cu zahărul Bourbon, apoi adaugi ciocolata topită, amesteci puțin şi adaugi frişca lichidă, omogenizând până devine cremoasă.

Pentru crema albă, amesteci cu mixerul crema mascarpone, apoi adaugi frişca lichidă şi omogenizezi.

Speli fructele, le usuci pe şervete de hârtie şi le tai în felii. Cu o linguriță, îndepărtezi o parte din miezul brioşei şi pui în interior o felie de căpşună, apoi umpli cu cremă de ciocolată. Umpli un poş cu crema de ciocolată rămasă, pe care o aşezi, pe cât posibil, pe pereții poşului, iar în mijloc pui crema albă. Ornezi brioşele în degradeuri, ca pe nişte înghețate, apoi completezi decorul cu felii de fructe. Decorezi brioșele astfel încât să semene cu îngheșata la cornet.

Intră pe canalul de youtube Practic Bucatarie ca să vezi cum au pregătit această delicioasă rețetă Anca Elena și Cristina Voicu

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 07.2019
Foto: Mihai Nicolae; Text: Sonia Stanciu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!