Pe urmele Sfântului Andrei, în Patras

Patras

În pelerinajele ei, Felicia Vanea Dobre a ajuns până la Patras, în Peloponezul Greciei, orașul care a fost martor patimilor Apostolului Andrei și care adăpostește în marea lui Catedrală Capul Sfântului.

Orașul Patras a fost întemeiat acum 4000 ani. Numele îl are de la Patreus, fondatorul orașului și descendentul celui care a întemeiat Sparta. Acum Patras este al treilea mare oraș al Greciei, și capitala regiunii Ahaia; este portul ce face legătura cu Italia și Europa Occidentală.

Citește și: Pe urmele Sfântului Dimitrie Basarabov 

Catedrala Sfântului Andrei a fost construită în anul 1908, de regele George I. Catedrala are o arhitectură bizantină, interiorul ei este împodobit cu picturi bizantine și icoane. În catedrală pot intra până la 5.500 de oameni, fiind una dintre cele mai mari biserici din Balcani.

Citește și: Curiozități despre marile religii ale lumii

Orașul Patras a fost locul martiriului Sfântului Apostol Andrei, căruia i s-a mai spus și Apostolul Lupilor.  Se spune că acest nume – Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Se spune că lupul care era capul tuturor haitelor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei, spre peștera care i s-a oferit ca adăpost. Această peșteră se află la 4 km de localitatea Ioan Corvin, și la 40 km de mânăstirea Dervent, județul Constanța. În anul 1944, peștera a fost transformată în biserică, dar a fost distrusă de trupele sovietice. Azi, lângă peștera sfântului, se înalță o frumoasă mânăstire, înconjurată de pădure și de multă liniște: mânăstirea Peștera Sfântului Andrei.

Lângă impresionanta Catedrală din Patras, se află Biserica cea veche a orașului, locul în care a fost martirizat Sfântul Andrei, care a fost construită între anii 1836-1843. Aceasta a fost ridicată peste ruinele unei foste basilici bizantine, dărâmată de turci, care la rândul ei fusese ridicată peste ruinele unui templu antic grecesc, templul închinat zeiței Demetra.

Aici era locul în care Sfântul predica „Vestea cea Bună”. În Catedrală se află Capul Sfântului Andrei, și bucăți din crucea în formă de X.

 

 

Text și imagini: Felicia Vanea Dobre

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

One Response

  1. Briciola Teletubbies decembrie 22, 2020

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!