Orice tânăr merită o șansă

De peste 25 de ani, Centrul Pentru Educație și formare Concordia, aparținând organizației umanitare cu același nume, formează profesional tineri.

Școala de Meserii din cadrul Centrului pentru Educație și Formare Profesională CONCORDIA, aflat în localitatea Ploiești, oferă oportunități incluzive de formare profesională pentru 40 de tineri anual, garantând accesul celor defavorizați social la educație și formare profesională de calitate. Centrul aparține Organizației Umanitare CONCORDIA, ONG activă în România de peste un sfert de secol, și organizează cursuri de formare profesională, cu o durată de zece luni, pentru meseriile de tâmplar, lucrător în cultura plantelor, brutar/patiser, chelner și bucătar. La terminarea acestor cursuri, în urma unor examene, absolvenții primesc o diplomă recunoscută de către Autoritatea Națională pentru Calificări. Aceste cursuri pun un mare accent pe formarea practică – 75%, doar 25% reprezentând partea de teorie.

Foto: Școala de Meserii din cadrul Centrului pentru Educație și Formare Profesională CONCORDIA din Ploiești – Arhivă Burda România

Georgian Ciprian Drăguș este coordonatorul atelierului de bucătărie și formatorul fiecărei serii de elevi, încă de la începutul înființării acestei secții, în urmă cu opt ani. Cu o experiență vastă în domeniul gastronomic, Ciprian a colaborat de-a lungul timpului cu restaurante cunoscute din Prahova și București, pregătind evenimente culinare variate pentru numeroase categorii sociale, așa cum el însuși recunoaște, atât pentru președinți, cât și pentru deținuții de la Jilava. „Mi-au trecut prin mână opt generații de tineri, în jur de 53 de elevi care au urmat cursul meu, din care 47 au devenit bucătari, lucrând în prezent la restaurante cunoscute din România, Germania, Cipru sau Austria. Dacă ajungi la o empatie cu fiecare în parte, este foarte ușor să lucrezi, fiindcă orice tânăr are un talent ascuns și trebuie să cauți să pui în valoare acea calitate. Important este ca, atunci când realizezi selecția, candidatul să aibă 1% talent sau dorință de a lucra în bucătărie și atunci este suficient”, ne povestește coordonatorul atelierului de bucătărie. Ciprian este genul de persoană cu care poți sta de vorbă ore întregi, fără să simți cum trece timpul, întrucât are atât de multe lucruri frumoase de povestit. Tocmai de aceea, pentru a nu afecta cursivitatea și farmecul vorbelor sale, îl voi lăsa, mai departe, să povestească cititorilor noștri despre experiența căpătată, lucrând cu tinerii defavorizați social din cadrul Organizației Umanitare CONCORDIA.

Foto: Georgian Ciprian Drăguș împreună cu elevii săi – Arhivă Burda România

„Eu merg pe principiul că toți clienții trebuie tratați în mod egal și această idee am căutat să o implementez și elevilor mei. Dacă cineva vine de pe stradă și are bani doar de o supă, trebuie să o faci la fel de gustoasă și de aspectuoasă ca pentru Președintele Austriei. Dacă vreodată ajungi să conduci o bucătărie, numai dacă ai trecut prin toate etapele vei ști să-ți organizezi treaba, iar acest lucru este cel mai important. Poți să țipi la unul de la spălat vase, doar dacă ai spălat la rândul tău vesela într-un restaurant, la un moment dat. După trei ani de cursuri, oricine poate să ajungă chef, dar ca să conduci o bucătărie trebuie să știi, printre altele, să faci o listă de necesar, să știi să concepi un meniu, să știi să improvizezi, dacă spre exemplu se strică legumele, să vii mereu cu ceva în plus.
Eu nu am avut o viață roz, nu am fost ținut în puf de către părinți. Muncesc de la 16 ani și am trecut prin multe, am fost plecat și prin străinătate la muncă, iar acolo am făcut armata, așa cum îmi place mie să spun. Cel mai bine lucrezi cu tinerii de 18 ani. Dacă ai realizat acea empatie atât de necesară cu ei la început, reușești să te impui în fața lor și îi faci să te respecte, din acel moment niciunul nu mai greșește. Trebuie să pui în valoare calitatea fiecărui tânăr, am elevi care toacă foarte bine și știu când am ceva rapid de făcut, că ei sunt responsabili pentru treaba asta. Am fete care au ochiul format pentru curățenie, iar ordinea și curățenia în bucătărie sunt esențiale. Un prieten de origine franceză mi-a spus că prima oară când a intrat în restaurantul meu, s-a dus la baie, să vadă standardul de curățenie.
Tinerii, în general, pot fi foarte capabili. Am avut un tânăr care atunci când lucra în bucătărie, se tăia mereu la degete și trei luni nu i-am spus nimic. A ajuns să lucreze doi ani de zile cu Adrian Hădean și acum e prin Germania. Inclusiv acum am o fată cu un ușor autism, lucru pe care mi l-am asumat când am selectat-o și am luat-o ca pe o provocare. Orice tânăr merită o șansă, iar eu îmi asum că lucrez cu tineri din familii defavorizate, cu tineri cu traume, sunt conștient de acest lucru. Am avut un elev care a absolvit acum cinci ani și care a venit cu 18.000 de euro din Germania, mi-a pus în mână banii și mi-a zis – Tată, ai grijă de ei! I-am pus la CEC pe numele meu. Îi are acolo și acum, dar l-am învățat să mai adauge la suma inițială, ca să-și ia la un moment dat un apartament sau o casă. Anul trecut a rămas fără serviciu, m-a sunat să-i scot niște bani, dar apoi i-a pus la loc. Pentru mine, încrederea acestor copii înseamnă enorm. Anul trecut am avut un băiat la curs, din Buzău, care este vărul soției mele. Nu a știut nimeni acest lucru. A venit, i-au făcut ancheta și a fost, fără drept de apel, cel mai bun elev al meu, nu pentru că spun eu asta, ci pentru că nu am făcut nici cea mai mică diferență, i-am spus asta de la început. Nu a venit nici măcar o dată să-mi ceară o țigară.

Foto: Elevii lucrează și învață cu plăcere – Arhivă Burda România

Ca țară, eu observ o creștere importantă în domeniul culinar și mă bucur că nu mai există mentalitatea de altădată, prin care se spunea că, dacă vrei să înveți, trebuie să furi meserie. Acum, toată lumea este dispusă să-și împărtășească cunoștințele. Eu pe tineri îi formez conform cu limbajul întâlnit într-o bucătărie profesionistă, ca să se obișnuiască, să știe ce este o brezare sau o fasonare. Trebuie să știi ce înseamnă un scăzământ, iar dacă ți se întoarce o friptură din sală, fiindcă nu este conformă cu greutatea din meniu, să știi să dai explicații și să explici de ce a scăzut în greutate. Poate știi să faci plating-uri frumoase, să dai gust mâncării, dar nu știi să vorbești cu echipa sau poate nu știi ce să faci în cazul unui control, pentru că nu este deloc ușor să gătești cu doctorul de la Sanepid lângă tine.”

Foto: Doi dintre elevii Școlii de Meserii din cadrul Centrului pentru Educație și Formare Profesională CONCORDIA, din Ploiești – Arhivă Burda România

În cadrul reportajului, am avut ocazia să cunosc și doi tineri elevi, pe Claudiu și Marian, care au aflat de cursurile organizate de către Școala de Meserii CONCORDIA, prin intermediul rudelor și prietenilor și și-au dorit foarte mult să ajungă aici, pentru a-și asigura un viitor și pentru a putea obține o diplomă, care să le ofere un loc de muncă în domeniul gastronomic. Amândoi au fost încă din copilărie pasionați de gătit și, deși nu au fost stimulați în adolescență să își dezvolte acest talent, aici au găsit tot sprijinul necesar. Totuși, amândoi consideră că, pe lângă diploma obținută, contează foarte mult și experiența practică, chiar și ajunși aici, prima probă a fost una practică (curățat de cartofi și ceapă). Totodată, cei doi consultă mereu internetul pentru a fi la curent cu noutățile în domeniu și sunt permanent curioși să afle informații despre noi condimente și alimente mai rar întâlnite în gospodăriile oamenilor.

Foto: Supă-cremă de roșii – Arhivă Burda România

Supă-cremă de roșii

Îţi trebuie:
3 kg roșii
2 kg cartofi
500 g ceapă
250 g unt
100 g usturoi
3 fire cimbru proaspăt
sare, piper
crutoane sau găluște pentru servit
Pregătești așa:
Cureți legumele și le speli. Călești în unt topit cartofii tăiați cuburi și ceapa tăiată mărunt. După 3 minute, stingi cu apă fierbinte, cât să acopere legumele și lași să fiarbă. Când sunt fierte, adaugi roșiile decojite, usturoiul, cimbrul, sare și piper după gust și continui fierberea 3-4 minute.
Pasezi legumele fierte și amesteci piureul cu supa rămasă. Servești supa caldă, împreună cu crutoane sau găluște.

Foto: Starter cu pepene galben și  prosciutto – Arhivă Burda România

Starter cu pepene galben și  prosciutto

Îţi trebuie:
1 kg pepene galben
300 g prosciutto
100 g ceapă roșie
Pregătești așa:
Cureți ceapa și o tai inele. Decojești pepenele și îl tai mărunt.
Montezi aperitivul într-un inel înalt. Pui în straturi pepenele galben, prosciutto tăiat foarte mărunt și deasupra, cât mai estetic, inele de ceapă. Servești aperitivul după ce l-ai păstrat la rece.

Foto: Mușchiuleț de porc brezat – Arhivă Burda România

Mușchiuleț de porc brezat

Îţi trebuie:
2 kg mușchiuleț de porc
100 g unt
sare, piper
cimbru
500 g ardei roșu
500 g ciuperci
500 g dovlecei
500 g ceapă
Pregătești așa:
Fasonezi mușchiulețul de porc, îl asezonezi, după care îl brezezi într-o tigaie și îl scoți într-o tavă. Introduci mușchiulețul în cuptor pentru 20 de minute, la 180 grade Celsius.
Speli legumele, le tai julien și le sotezi în tigaie. Le servești calde, împreună cu mușchiulețul.

Foto: Paste cu legume – Arhivă Burda România

Paste cu legume

Îţi trebuie:
1 kg penne
400 g ardei
300 g dovlecei
200 g struguri
200 g rucola
100 g parmezan
Pregătești așa:
Încingi uleiul într-o tigaie și presari semințe de fenicul, pentru a-l aromatiza. Adaugi legumele și le călești timp de 3 minute.
Fierbi pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Adaugi pastele fierte în vasul cu legume și, la sfârșit, boabe de struguri. Le servești calde, cu parmezan.

Foto: Clătite cu mere – Arhivă Burda România

Clătite cu mere

Îţi trebuie:
400 g făină
3 ouă
1 l lapte
sare
coajă de lămâie
zahăr vanilinat
ulei
2 kg mere
scorțișoară
Pregătești așa:
Amesteci făina cu ouăle și laptele, sarea și zahărul vanilinat, până obții un aluat omogen. Coci clătitele în tigaia încinsă, unsă cu ulei.
Călești merele rase, împreună cu zahărul și scorțișoara. Umpli clătitele și le servești calde sau reci, cu sos de ciocolată sau cu sos de fructe de pădure.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 12/2018
Text si foto Cristi Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!