Oaspeți de seamă, la ceas aniversar, în bucătăria Practică

Pentru voi, cititorii, l-am invitat în bucătăria Practic(ă) pe binecunoscutul chef Horia Vârlan. I-am trimis rețete de sezon, din cele primite la redacție, iar Horia și-a ales una cu… legume și a gătit-o în stilul său, impecabil

„Căldură mare, mon cher…”, iar noi, echipa Practic(ă), ajutați pentru filmare de colegul Iulian Iacob, fotograf la revistele pentru casă și grădină, îl așteptăm pe domnul Horia Vârlan, cu ingredientele pregătite. Nimeni nu-și exprimă în cuvinte curiozitatea, dar se simte, plutește în aer. Deși unii dintre noi l-au mai întâlnit pe Horia la evenimente, niciodată nu l-au văzut atât de aproape, în carne și oase.

Foto: Echipa Practic(ă) împreună cu chef Horia Vârlan – Burda România

Se face ora H, iar musafirul nostru, ca un domn care respectă și se respectă, sosește fără niciun minut întârziere. Aduce cu dumnealui o geantă mare și costumul de chef, care îl onorează și pe care îl cinstește prin măiestrie, ori de câte ori îl poartă. Dar ce să fie în geanta cea mare? Imediat ce se echipează și se instalează la masa de lucru, Horia deschide geanta și scoate la iveală instrumente de chef – câte și mai câte! – toate profesionale, așezate într-o ordine desăvârșită. Astfel își cinstește maestrul uneltele care îl ajută să facă magia din bucătărie.
Foarte hotărât, se apucă de lucru, însoțind gesturile sale cu explicații amănunțite despre ceea ce urmează să facă, despre cum va tăia, pregăti și prepara fiecare dintre legume. Horia tratează fiecare ingredient cu respect maxim, ca și când ar fi o onoare că legumele l-au ales pe dumnealui să le gătească. Deși explicațiile în detaliu nu contenesc, chef  Vârlan nu scapă din priviri nicio tigaie aflată pe plită. Atenția distributivă îi funcționează de minune, iar în spatele tuturor gesturilor sale se citește intenția de a realiza un preparat impecabil.
Deși e cu noi, ne vorbește, ne explică, ne învață, chef Horia e prezent la tot ce se întâmplă în vase. Pregătite meticulos, legumele așteaptă să fie asamblate într-o salată. Ce surpriză! Ne cere un inel inoxidabil și așază legumele în straturi, cu răbdare și cu atenție. În blender se mărunțește pătrunjelul, se va transforma într-un sos de un verde apetisant, care înconjoară salata. Acum e gata! Finalul preparării e momentul de glorie al oricărui chef. Nici Horia Vârlan nu îl ratează, iar colegul nostru, Mihai Nicolae, se grăbește să-i imortalizeze zâmbetul de satisfacție.
E momentul să facem câteva poze cu echipa Practic(ă), să-i mulțumim pentru urările aniversare și pentru onoarea de a găti în bucătăria noastră, dar și să-i punem întrebări în legătură cu planurile de viitor. Aflăm că, din 4 septembrie, începe o nouă serie de emisiuni „Mama mea gătește mai bine”, ce vor fi difuzate de luni până duminică, la 19.30, în timp ce „Super cireașa de pe tort” reîncepe la data de 16 septembrie și se difuzează în fiecare sâmbătă, la 20.30.

Foto: Salată de vinete cu ardei și roșii – Arhivă Burda România

Salată de vinete cu ardei și roșii

Îți trebuie pentru salată:
1 vânătă mare și subțire, care are mai puține semințe
2-3 linguri ulei
2 ardei capia
2 roșii
1 ceapă roșie mică
2 căței de usturoi
50 g rondele de măsline
3 fire de busuioc verde
1 legătură pătrunjel
Îți trebuie pentru dressing:
2 linguri ulei de măsline
2 linguri oțet de mere
sare, piper
Pregătești așa:
Speli vânăta și o tai rondele groase de 5 mm. Presari feliile cu sare și le lași circa 30 de minute pe un fund de lemn, până își scurg zeama. Le pui într-o strecurătoare de plastic, le treci prin jet de apă rece și le storci cu grijă, prin presare. Le prăjești puțin, pe ambele părți, în uleiul încins. Le scoți pe prosoape absorbante.
Decojești roșiile și le tai cubulețe. Tai ardeii fâșii sau rondele fine, usturoiul felioare, iar ceapa julien. Speli verdeața, iar după ce s-a scurs, o tai mărunt.
Așezi în salatieră, în straturi, feliile de vinete, cubulețele de roșii, rondelele de ardei, ceapa, feliile de usturoi, feliile de măsline și verdeața.
Pentru dressing, amesteci uleiul de măsline cu oțetul de mere, sare și piper după gust. Asezonezi salata cu acest dressing.

Rețetă trimisă de Paulina Bânță, Slatina, jud. Olt

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 09/2017
Foto: Iulian Iacob, Mihai Nicolae; Text: Sonia Stanciu

Surpriză pentru voi! Videoclipul cu Horia Vârlan poate fi urmărit pe pagina noastră de Facebook/Practic în bucătărie.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!