La piață

Se spune că piața a pierdut lupta cu supermarketurile sau magazinele de cartier care vând și legume și fructe, verdețuri și ale produse proaspete. Cam așa este. Timpul scurt pe care fiecare dintre noi îl alocăm cumpărăturilor ne face să alegem varianta cea mai la îndemână. În supermarketuri găsești multe produse adunate într-un loc, iei de colo ceva, de dincolo altceva, am uitat ceva, fac doar câțiva pași și îmi iau ce trebuie. Da, este mai comod așa, dar unde mai este bucuria vederii unei piețe pline de produse proaspete, frumoase, sănătoase?

Ardei iute – Arhiva Burda Romania

Suntem în ultima lună de vară. Cu toate că vremea nu a prea ținut cu noi, vara fiind ploioasă, frumusețile și bogățiile ei ne încântă. Și unde putem merge noi, cei care locuim în orașe, să ne bucurăm de darurile verii? La piață. Sincer vă spun, când trebuie să cumpăr legume și fructe, prefer să merg la piață. Recunosc, când am nevoie de ceva urgent și nu am timp să ajung în vreo piață din apropierea casei merg la un supermarket.
Este o plăcere să merg la piață. Am auzit multe persoane care se plâng că trebuie să meargă la cumpărături, este o corvoadă pentru ei mersul la piață. Îmi place mult atmosfera piețelor, îmi place zgomotul, mulțimea agitată care trece de la o tarabă la alta, mirosul fructelor și legumelor, multitudinea de culori, varietatea produselor și, recunosc, uneori mai ai posibilitatea să negociezi prețul. Când plec în concediu, indiferent de zona unde merg, la munte, la mare sau în cine știe ce localitate, îmi fac timp să merg la piața de acolo. Fac o comparație între piețele din București și cele de provincie, sunt atentă la prețuri, la cantitatea de produse românești. Am observat că în provincie sunt mult mai mulți gospodari care vin în piețe să-și vândă produsele. Oamenii care fac cumpărături sunt mai calmi, mai deschiși, la ei parcă timpul se scurge mai lent.

Vinete – Arhiva Burda Romania

Uneori prefer să cumpăr, că este vorba de legume sau de fructe, de la vreo bunicuță, gândindu-mă la munca pe care o depune pentru a putea aduce câte ceva de vânzare în piață. Îmi iau căruciorul pentru cumpărături și am plecat. În majoritatea cazurilor merg la cumpărături dimineața, atunci produsele sunt mai proapete, abia culese și aduse în piață. Tot atunci vânzătorii-producători sunt mai deschiși, mai vorbăreți, poți discuta cu ei despre produsele pe care le vând. Au fost cazuri când am aflat rețete pentru a folosi produsele pe care ei le vând, mici secrete pentru a păstra mai mult timp legumele și fructele, sau chiar rețete de murături. Pentru că merg des la o anumită piață, m-am împrietenit cu o vânzătoare care vine din Teleorman. De la ea cumpăr roșii de câțiva ani și sunt foarte mulțumită, la fel și cartofii de toamnă pe care îi iau pentru iarnă.

Cum am ajuns, având lista de cumpărături la mine, trag o tură prin toată piața, să găsesc tarabele cu cele mai bune și proaspete fructe și legume, cu prețuri rezonabile. Sigur, necesită ceva timp, de aceea vă sfătuiesc, când mergeți la piață, să nu fiți pe grabă. Și începem: acolo am văzut niște roșii coapte și frumoase, dar parcă dincolo erau mai bune, hai că merg la celelalte și de fapt mă întorc la roșiile cele coapte și frumoase. Și tot așa, până bifez toate produsele de pe listă. Gata, sunt satisfăcută că am ales ce era mai bun și mai proaspăt. La final, mai trag o tură rapidă prin piață, poate văd ceva deosebit, ceva care n-am notat pe lista de cumpărături. Oferta este atât de mare, produsele apetisante, mirosul îmbietor că este imposibil să nu mai găsesc ceva de cumpărat.

Gogosari – Burda Romania

Încerc, pe cât posibil, să cumpăr legume și fructe de la producători români. Uneori mă mai păcălesc, doar ați văzut că la majoritatea produselor scrie „produse românești„. Prefer să cumpăr, de exemplu, niște morcovi murdari de pământ (clar culeși de curând din grădină), mere, nu neapărat mari și lucioase, dar să fie sănătoase, roșii la fel, cartofi mijlocii ca mărime, nu foarte mari etc. Acum este și perioada legumelor și fructelor pe care le folosim pentru murat, pentru a face compoturi, gemuri, dulcețuri, pentru a le păstra la congelator. De aceea este de preferat să mergem în piață să luăm produsele necesare, având nevoie de ele cât mai proaspete, sănătoase, coapte, de bună calitate. Niște vinete grăsuțe și frumoase de pus la congelator sau pentru o bunătate de zacuscă, ardei grași sau capia parcă făcuți special să fie copți și păstrați în congelator pentru iarnă, castraveciori numai buni de pus la oțet, fructe de tot felul să ne îndulcim cu ele și în timpul iernii, puse la congelator.

Muraturi – Arhiva Burda Romania

Poate că plăcerea mea de a face piața, în piețe, provine și de la faptul că mama mă lua cu ea de câte ori mergea la cumpărături – înainte nu existau hipermarketurile de acum – și mă bucuram că o pot ajuta, dar și pentru că vedeam într-un singur loc atât de multe produde. Mergând în piață și cumpărând direct de la persoana care se presupune că a și muncit pentru a obține roadele, am impresia că se face o conexiune între mine și omul acela, îmi aduc aminte din copilărie cum bunicii munceau din greu la câmp, sau în grădina de legume, de unde aduceau un braț de legume proaspete pentru a prepara mâncarea. Când sunt în piață parcă mă văd în grădina de legume de la bunici, culegând roșii, ardei, morcovi, varză, verdețuri, pe care le puneam într-o sacoșică și spuneam că vin de la piață.
Haideți să cumpărăm din piață, să cumpărăm fructe și legume sănătoase de la țărani, să mâncăm sănătos!

Articol de Dorina Alexandrescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!