Întrajutorarea, valoare a unei comunități

Pentru ca o comunitate să devină mai puternică, este necesar ca fiecare membru al ei să se preocupe de creșterea propriei valori, dar și să lucreze în armonie, să se ajute reciproc în momentele dificile, pentru a le depăși cu succes.

Comunitatea orașului Mioveni se afla în dificultate, din punct de vedere social, când după restructurări la fabrica de autoturisme, o parte din locuitorii orașului au rămas fără un loc de muncă. Acesta a fost primul dintre momentele în care Consiliul Local Mioveni, în colaborare cu Fundația „Consorțiul pentru Dezvoltare locală”, a intervenit în viața comunității în scopul recalificării celor rămași fără un loc de muncă. Au urmat apoi o serie de alte acțiuni dedicate altor categorii socio-profesionale, fundația dovedind că a te apleca asupra celor din jur, cu compasiune și dedicare, la momentul potrivit, este cel mai bun ajutor pentru ca între membrii societății să nu se creeze discrepanțe supărătoare care, în timp, să devină de nerezolvat. Despre înființarea și activitatea Fundației „Consorțiul pentru Dezvoltare locală”, de-a lungul timpului, a avut amabilitatea să ne vorbească mai pe larg domnul director executiv Ion Stanciu.

Foto: Elevi alături de oameni cu suflet mare – Arhivă Burda România

O mână de ajutor întinsă elevilor

Invitați de două dintre cititoarele noastre fidele, nume cunoscute dumneavoastră, cititorilor – doamna Ionela Nole și doamna Elena Negoescu – ne-am deplasat la Centrul de zi „Șanse egale”, înființat în 2002, pentru a face cunoștință cu mica „familie” alcătuită din 22 de copii și toți cei care le dau o mână de ajutor: 2 cadre didactice, asistenți sociali, medic, psiholog și personal auxiliar.
În anul școlar 2016-2017, la Centrul de zi „Șanse egale” au fost înscriși copii cu vârste între 8 și 11 ani, provenind din familii dezorganizate, monoparentale sau numeroase, familii cu venituri mai mici de 400 lei/lună/membru. Așadar, grupul țintă ales pentru a primi ajutor fiind unul de elevi, scopul acțiunii fundației a fost, de această dată, prevenirea abandonului școlar și promovarea unei vieți de familie sănătoase și pozitive.
Practic, copiilor li s-a oferit o masă gratuită, iar de luni până vineri, au fost ajutați să-și efectueze temele sub îndrumarea a două cadre didactice care s-au aplecat cu răbdare asupra fiecăruia. Copiii au primit gratuit rechizite, iar după efectuarea temelor, au fost antrenați în diverse activități recreative: concursuri de cunoștințe generale, recreere în parc, excursii și vizite la muzeu.

Foto: Copii din centrul „Șanse egale„ – Arhivă Burda România

 

Copii sprijiniți, familii mulțumite

Rolul psihologul și al asistenților sociali a constat în consilierea copiilor beneficiari, în vederea creșterii randamentului școlar, a creșterii stimei de sine și a îmbunătățirii relațiilor din familii. Pentru că nu numai cei mici au nevoie de suport moral în situații dificile, medicul, psihologul, asistenții sociali și cadrele didactice au organizat întâlniri cu părinții copiilor și au purtat discuții în legătură cu problemele cu care se confruntă. Din discuțiile cu părinții, a rezultat că familiile sunt mulțumite pentru că elevii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, iar activitatea lor extrașcolară a fost canalizată către activități care să pună cărămizi solide la educația lor.

 

O masă oferită cu drag

Elevilor li s-a oferit o masă caldă la prânz, la sediul cantinei sociale, care să completeze necesarul de calorii și să mărească rezistența copiilor. La cantina socială, deși plafonul zilnic nu este foarte generos, mâini pricepute reușesc să transforme ingrediente simple, de bază, în mâncăruri gustoase și hrănitoare.

Foto: In cantina socială, un moment aniversar – Arhiva Burda România

Vizita noastră a avut loc în ziua în care unul dintre elevi își serba ziua de naștere alături de colegii de la Centrul de zi, motiv pentru care doamnele de la bucătărie au suplimentat desertul, contribuind cu prăjituri realizate de dumnealor.
Ne-am bucurat să fim oaspeții acestei mici „familii” construite cu iubire de semeni, să-i vedem pe copii în momente de relaxare și să le ascultăm planurile de viitor. Mulți dintre ei, în special băieții, își doresc să-și facă un viitor în domeniul sportului, iar fetele se gândesc la profesii prin care să vină în ajutorul comunității, dovedind că mâna de ajutor care li s-a întins le-a schimbat modul de percepție a vieții.
Le urăm micuților vacanță plăcută, iar tuturor celor care îi susțin, mult succes!

Foto: Supă de pui cu găluște – Arhivă Burda România

 

Supă de pui cu găluște

Îţi trebuie:
2 kg pui
2-3 cepe
1 țelină
5 morcovi
3 rădăcini de păstârnac
sare
4 ouă
250 g griș
100 ml ulei
verdeață
Pregătești așa:
Porționezi carnea și o pui la fiert în 10-12 litri de apă, cu o lingură de sare. După ce îndepărtezi spuma, iar carnea fierbe pe jumătate, pui la fiert legumele curățate și spălate. Fierbi carnea și legumele la foc mediu până se înmoaie.
Bați albușurile cu puțină sare, apoi adaugi gălbenușurile și încorporezi treptat grișul și uleiul. După ce aluatul s-a odihnit 15-20 de minute, pui găluștele cu lingura și le fierbi la foc mic, timp de 
10 minute. Sărezi supa după gust, stingi focul, acoperi vasul cu capac, iar după 1/2 oră, presari verdeața și poți să oferi supa spre consum.

Foto: Chifteluțe cu piure și sos tomat – Arhivă Burda România

Chifteluțe cu piure și sos tomat

Îți trebuie pentru chiftele:
1 ½ kg carne tocată amestec
2 cepe
4 cartofi
3 ouă
verdeață
100 g usturoi
sare, piper
ulei pentru prăjit
făină
Îți trebuie pentru piure și sos:
5 kg cartofi
200 g unt sau margarină
½ l lapte
4-5 căței de usturoi
100 ml ulei
1 l suc de roșii
piper, sare
2 linguri amidon
Pregătești așa:
Amesteci carnea cu ceapa tocată mărunt, cartofii fierți, răciți și mărunțiți, usturoiul zdrobit, verdeața tăiată mărunt, ouăle, sare și piper după gust. Formezi chiftele pe care le treci prin făină și le prăjești în baie de ulei.
Pentru piure, pasezi în blender cartofii curățați și fierți, împreună cu untul, laptele, sare și piper după gust.
Călești usturoiul în ulei, adaugi sucul de roșii, piper și sare după gust, iar după ce sosul mai fierbe puțin, adaugi amidonul și amesteci până se îngroașă sosul.

Foto: Prăjitură cu nucă – Arhivă Burda România

 

Prăjitură cu nucă

Îți trebuie pentru blat:
4 ouă
10 linguri apă
14 linguri zahăr
1 plic praf de copt
1 cană nuci prăjite, măcinate în mașina de tocat nuci
1 cană făină
Îți trebuie pentru cremă:
3 ouă
5 linguri zahăr
4 linguri lapte
1 lingură cacao
200 g unt
50 g zahăr pudră
ciocolată pentru decor
Pregătești așa:
Bați albușurile spumă, apoi adaugi treptat zahărul alternând cu apa și bați în continuare. În spuma obținută, încorporezi treptat gălbenușurile, făina și praful de copt, apoi nuca. Coci blatul 25 de minute, în tavă de 30×30 cm, tapetată cu hârtie.
Amesteci la bain-marie ouăle, zahărul, laptele și cacaua, până se îngroașă crema. Mixezi untul cu zahărul pudră, apoi adaugi crema răcită și nuca.
Tai blatul răcit în 2 foi și le umpli cu cremă. Acoperi cu cremă, decorezi cu nuci și ciocolată rasă.

Foto: Prăjitură Andrei – Arhivă Burda România

 

Prăjitura Andrei

Îți trebuie pentru foi:
2 ouă
100 ml lapte
1 plic amoniac pentru prăjituri
4 linguri cacao
150 g zahăr
100 ml ulei
făină
Îți trebuie pentru blat:
câte 5 linguri zahăr și făină
5 ouă
esență de vanilie
Îți trebuie pentru cremă:
500 ml lapte
200 g zahăr
5 linguri făină
250 g unt
1 lămâie
Îți trebuie pentru glazură:
100 g margarină
4 linguri zahăr
5 linguri cacao
Pregătești așa:
Amesteci ingredientele pentru foi, adăugând făină cât cuprinde, pentru un aluat potrivit de tare. Coci 2 foi, pe dosul tăvii de 25×35 cm.
Pentru blat, bați albușurile spumă tare, apoi adaugi treptat gălbenușurile, esența și făina și amesteci delicat, de jos în sus. Coci blatul ½ oră, la foc mediu.
Mixezi laptele cu zahărul și făina, la bain-marie, până se îngroașă. Freci spumă untul și încorporezi zeama și coaja de lămâie, precum și crema răcită.
Asamblezi prăjitura așa: foaie, cremă, blat, cremă, foaie și glazura obținută prin fierberea ingredientelor.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 08/2017
Text: Sonia Stanciu, Foto: Cristi Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!