Imaginația și culoarea, unelte artistice universale

Pe durata a trei ateliere, cursanți ai Centrului de calificare și formare profesională Atelierele ILBAH ne-au demonstrat că, atunci când e vorba despre imaginație, nu există limite, iar culorile ne ajută să ne exprimăm în cel mai original mod, scoțând cu ușurință la iveală artiștii din noi

Foto: Grupul de cursanti de la Atelierele ILBAH – Arhivă Burda România

Ce legătură poate exista între bucătărie și hair styling? Ai crede că aceste două domenii nu au cum să se intersecteze, dar atunci când dai frâu liber imaginației și creativității, poți să transpui în orice domeniu cunoștințele de colorimetrie dobândite la orele de teorie. Oricare ar fi domeniul ales pentru cursurile de la Atelierele ILBAH – design, fashion, organizare de evenimente, arte vizuale, grafică și proiectare, beauty, comunicare & online marketing sau business & management – cursanții trebuie să poarte cu ei imaginația, în afară de pasiune, entuziasm și dorința de a cunoaște lucruri noi. Elevi și cursanți de la Atelierele ILBAH, coordonați de trainerul lor, doamna Cristina Roșca, au aprofundat noțiuni ale cursului de colorimetrie, în bucătărie. Prin intermediul colorimetriei, doamna Cristina Roșca reușește să le sădească simțul artistic, încrederea și pasiunea cursanților și să le deschidă mintea, inima și orizonturile. Cu lecția învățată în atelier, cursanții și elevii au poposit în bucătărie, un alt loc în care se îmbină știința și arta, în folosul semenilor.

Seniorii, bucătari de salate

Surprinzător cât de ușor au reușit cursanții, alături de trainerul lor, să lucreze și în farfurie, combinând culori complementare!
Seniorii au fost cei care au spart gheața și au adus cu ei efervescența creatoare în bucătărie. Deși la început tema li s-a părut mai dificilă (n.r. recunoaștem, și nouă), creativi cum sunt, s-au pliat rapid pe cerințele trainerului, de a realiza o salată în farfurie, folosind ingredientele divers colorate din bucătăria Practic(ă). Și-au imaginat că salata din farfurie este clienta lor, că are o personalitate și că fac toate eforturile pentru a-i satisface dorințele și aspectul să iasă pe gustul ei.
Grupați în echipe, prin tragere la sorți, cursanții au făcut corelații la care nu ne-am fi gândit, la debutul activității noastre comune. Uimitor cum mintea umană, primind cunoaștere într-un anumit domeniu, se deschide cu curaj pe tărâmul imaginației, depășind orice bariere!

 

Foto: Toamna în farfurie”, o creație inspirată a echipei formate din Toni și Mădălin – Arhivă Burda România

Foto: Toni și Mădălin – Arhivă Burda România

Echipa formată din Toni și Mădălin s-au autodenumit Famous Chefs și au ales numele compoziției lor culinare „Toamna în farfurie”. Au cooperat minunat, în egală măsură, completându-se reciproc și buna conlucrare s-a reflectat și asupra timpului de muncă: ei au terminat primii. Dacă salata din farfurie ar fi clienta lor de hair styling, ar fi o persoană de înălțime medie, care acceptă riscuri și îi place să fie în ton cu anotimpul. Ar avea un caracter puternic și ar vrea să fie tot timpul în trend cu culorile. Ar alege culori puternice, pentru a-i schimba starea de spirit, ar fi îndrăgostită de culoare, iar fiindcă acțiunea se desfășura toamna, ar fi ales nuanțele frunzelor.

Foto: Andreea și Adrian au transpus și în farfurie bucuria de a combina culorile – Arhivă Burda România

Foto: Andreea și Adrian – Arhivă Burda România

Andreea și Adrian au format echipa Chefii. Fiindcă Andreea s-a considerat cu mai multă experiență într-ale bucătăriei, Adrian a contribuit cu idei și cu întreținerea unei atmosfere plăcute, dar i-a lăsat colegei lui mai multă libertate în decizii. Poate și fiindcă Adrian este politicos, respectuos cu doamnele. Ei și-au denumit salata „Bucurie în farfurie”. Dacă ar fi clienta lor, și-ar fi imaginat-o persoană publică, femeie de afaceri, ce acceptă cu greu schimbările. La intervenția lor, „clienta” a acceptat să se tundă cu breton și să-și vopsească doar câteva șuvițe aurii, pe un fond șaten închis.

Foto: Deși Doina și Florin au stiluri diferite, în farfuria lor a fost echilibru și armonie – Arhivă Burda România

Foto: Doina și Florin – Arhivă Burda România

Doina și Florin s-au intitulat „2 styles”, cei doi declarând că au stiluri diferite. Cu toate acestea, ei au reușit să conlucreze fructuos, amândoi aplecându-se cu răbdare asupra lucrării de compoziție din farfurie, pe care au denumit-o salată tropico-lactovegetariană. Și-au imaginat că au o clientă care lucrează în turism, îi place să călătorească, dar se întoarce cu plăcere acasă. Avocado și ananasul i-au trimis cu gândul la călătorii. Clienta preferă blondul, cu ușoare accente de roșu și verde.

Foto: Balaya ne privește din farfuria aranjată după toate rigorile colorimetriei, de talentatele Emilia și Flori – Arhivă Burda România

Foto: Emilia și Flori – Arhivă Burda România

Emilia și Flori, alias echipa „EmFlor”, și-au imaginat în atelierul lor o femeie foarte comunicativă și rebelă, care iubește culorile vibrante și ideea de nou. Părul ei ar fi vopsit în mai multe nuanțe, pe un fond blond, șuvițe portocalii. Activează în domeniul artistic, de aceea fetele i-au propus nuanțe de blond, cu șuvițe portocalii, maronii.
Cum a fost această experiență, din perspectiva participanților? Toni a declarat că i s-a părut deopotrivă reușită și surprinzătoare. Mădălin a fost plăcut impresionat, constatând că atât el, cât și colegii s-au descurcat cu brio în ambele domenii. Andreea ne-a spus: „Am conștientizat că viața ne pune într-o continuă legătură între domenii. Eu și colegul meu de echipă suntem la fel: nu ne plac extravaganțele, iar ceea ce am realizat în farfurie ne reprezintă.” Adrian crede că experiența în bucătărie a fost plăcută fiindcă cele două domenii au multe în comun. Impresiile Doinei: „O experiență plăcută, în care am realizat că, pentru drumul nostru în viață, ne putem inspira și din ce facem acasă.” Lui Florin i-a făcut plăcere să joace puțin rolul de bucătar. El e convins că, dacă ai o percepție corectă asupra culorii și combinației de culori, poți vedea cu alți ochi lucrurile din viața de zi cu zi. Pentru Emilia, culoarea și bucătăria sunt la fel de importante în viață ca hair stylingul. Ea conștientizează că e nevoie de stăpânirea tehnicii, dar și de un strop de îndrăzneală în plus. Flori declară că în tot ce înseamnă culoare, ne putem inspira din orice, din natură, chiar și din bucătărie.

Foto: Muncind cu spor – Arhivă Burda România

Cu toții s-au descurcat excelent și au meritat din plin felicitările noastre și ale trainerului lor. După toată această muncă, redactorul nostru probator, Elena Jerlăianu, le-a pregătit diferite dressinguri și cursanții au avut ocazia să și deguste salatele din farfurie, asezonate după gust. Au fost senzaționali, au dovedit că știu să mânuiască și culoarea, și cuvântul!

 

Juniorii, autori de portrete

La cursul de colorimetrie în bucătărie, juniorii s-au dovedit a fi puțin timizi la început, dar pe măsură ce s-au sfătuit și și-au clarificat ideile, acestea au început să prindă contur în farfurie. Pentru ca tema să fie mai ușoară, li s-a cerut să realizeze direct în farfurie chipul și coafura clientei și apoi să o prezinte.

Foto: Vasilica și Rafael știu deja să se exprime prin intermediul culorii – Arhivă Burda România

Foto: Vasilica și Rafael – Arhivă Burda România

Echipa The Cooks, formată din Vasilica și Rafael, a „coafat” o clientă care merge la o petrecere. Și-au imaginat o doamnă cu fire deschisă, cu simțul umorului, iubitoare de voie bună. „Părul” clientei este creț și poartă accesorii. Combinate în farfurie și aduse la forma de salată, ingredientele s-au numit Eleganță. Rafael, îndemânatic și bun coleg, a participat din plin la realizarea portretului din farfurie, însă coordonatorul a fost Vasilica, mai hotărâtă și mai îndrăzneață.

Foto: Geaninei și Ralucăi le vin repede ideile și știu cum să le întruchipeze în mod original – Arhivă Burda România

Foto: Geanina și Raluca – Arhivă Burda România

Disciplinate, îngăduindu-și una alteia propunerile, lucrând în armonie, Geanina și Raluca din echipa Crazy Girls și-au imaginat în farfurie o adolescentă de 16 ani, cu multe codițe și părul prins. Deși au mult potențial și imaginație, cele două eleve nu sunt nicidecum nebunatice, așa cum și-au intitulat echipa, ci mai curând timide. Uneori, talentul nu e suficient pentru a te propulsa printre cei buni, iată de ce le-am sfătuit să îndrăznească mai mult, să aibă curajul de a se face remarcate prin talentul lor artistic.

Foto: Andreea, Alexandra și Flori sunt tot timpul creative, iar de această dată au ales simplitatea – Arhivă Burda România

Foto: Andreea, Alexandra și Flori – Arhivă Burda România

Cele trei adolescente din echipa Power Puff, Flori, Alexandra și Andreea și-au dorit o salată pe care să o denumească Simplitate. „Clienta” închipuită de ele era o adolescentă și mergea la o petrecere împreună cu prietenii. Elevele și-au imaginat că adolescenta are părul în stil afro, este modestă și elegantă. Acomodarea în trei a fost ceva mai delicată, întrucât a fost nevoie ca fiecare să-și expună ideile și apoi să le aleagă pe cele mai bune. Fiecare dintre eleve a adăugat în farfurie câte un element al portretului, cu o mare dorință de a crea frumos, iar în final rezultatul muncii echipei a fost unitar.

 

Schimbare de decor pentru seniori

I-am provocat din nou pe seniori să compună, de această dată tema fiind decorarea turtei dulci. Deși nu au lucrat cu sunet de colinde, ei și-au dovedit încă o dată o mare capacitate de adaptare, ingeniozitate și simț artistic. Pe turte dulci gătite de Elena Jerlăianu, cu glazură de albuș diferit colorată, fiecare participant a improvizat o idee, cu dedicație, pentru cineva drag.
Hotărât și îndemânatic, Toni își dedică globulețul colegilor lui de la Atelierele ILBAH, care – spune el – strălucesc ca niște steluțe. Iată de ce și el a ales să deseneze o stea. Pentru că a fost rapid, și-a permis să realizeze o a doua decorațiune, pentru trainerul Cristina Roșca: o căsuță vopsită într-o combinație de culori inedită. Toni este mândru că la ILBAH a cunoscut traineri care lucrează cu profesionalism și au o experiență bogată. Își dorește să creeze coafuri cât mai interesante, care să fie mereu pe placul clienților.

Foto: Grupul cursanților de la Atelierele ILBAH – Arhivă Burda România

Sensibilă și atentă, Eliza a dedicat primul ei globuleț trainerului Cristina Roșca: un fulg de nea (n.r. la început de noiembrie încă nu se iviseră fulgii de zăpadă) strălucitor, iar pentru colegii de grupă, un brăduț(4) – o adevărată provocare la care s-a supus, alegând să lucreze ton în ton, dar care i-a reușit de minune. Eliza și-a dorit dintotdeauna să lucreze cu părul, să afle tehnici de colorare, de coafat și de împletit.
Mereu vesel, pus pe glume, Adrian a adus pe turta dulce un Crăciun hawaian, probabil cu gândul la o bine-meritată vacanță sau la zilele călduroase pe care le vom aștepta îndelung. Alături de acesta, un „tablou” abstract, ambele dedicate colegilor. Adrian urmează cursurile la îndemnul unui prieten și speră să iasă ceva bun din ceea ce face acum, deja, cu pasiune.
Flori a pus în creațiile ei toată răbdarea și simțul estetic nativ și i-a dedicat trainerului primul globuleț, alături de mulțumirile sale pentru că le este o profesoară bună, răbdătoare. Tot Flori ne-a surprins cu un globuleț decorat special pentru echipa Practic(ă) și, bineînțeles, ne-a fost imposibil să nu ne emoționăm, mai ales că ne-a fost oferită o delicată inimioară. De mică, lui Flori îi plăcea să coafeze părul păpușilor, iar acum este foarte atrasă de realizarea împletiturilor.
Pe suprafața turtei dulci, Mihaela a reprezentat cu argintiu cifra 15, numărul grupei din care fac parte oaspeții noștri. Globul ei este vesel, realizat minuțios și cu pricepere, va străluci în bradul de Crăciun de la Atelierele ILBAH, întrucât vor fi împreună în jurul Sărbătorilor. Mihaela a ales cursurile de hair styling la Atelierele ILBAH întrucât este cel mai lung curs pentru calificare în acest domeniu, au profesori de excepție, iar ea este atrasă de tot ce înseamnă beauty.
Mamă grijulie și dedicată, cu gândul la cei doi copii ai săi, Doina a desenat cu pastă de zahăr doi brăduți ninși, ornamentați delicat. Ar fi vrut să dedice globulețul tuturor copiilor din lume. Dar fiindcă asta nu e posibil, l-a oferit cu drag doamnei Cristina Roșca, mulțumindu-i pentru tot ce îi învață cu dragoste. Doina face totul cu pasiune, de la decorațiunile în bucătărie, la hair styling.
Andreea s-a dovedit și de această dată foarte meticuloasă și a desenat cifra 5, simbolizând numărul colegilor pe care i-a avut aproape în cadrul modulului de hair styling. Și-a dorit să dedice colegilor turta dulce, deși ei nu se aflau alături de noi în bucătăria Practică. Andreea nu s-a văzut niciodată făcând altceva, a fost foarte hotărâtă când s-a îndreptat către această profesie.

Foto: Turtă dulce – Arhivă Burda România

Într-un mix de culori vesele, doamna Cristina Roșca i-a dedicat globulețul dumneaei Ioanei Iancu, specialist PR and Communication la Atelierele ILBAH, cea care a însoțit elevii în acțiunile lor și i-a promovat, cu ajutorul fotografiilor și filmărilor.
În puținele clipe petrecute alături de elevii și cursanții de la Atelierele ILBAH, am aflat că mare parte dintre ei participă constant la concursuri și câștigă valoroase premii. Le urăm succes la competițiile viitoare și pași mari, pe drumul perfecționării profesionale!

Foto: Turtă dulce – Arhivă Burda România

Foto: Turtă dulce – Arhivă Burda România

Turtă dulce de aninat în brad

Îți trebuie pentru aluat:
circa 300 g făină
100 g ciocolată neagră sau de menaj
1 lingură cacao
scorțișoară, cuișoare, nucșoară, ghimbir
1 praf de sare
câte 1 vârf de cuțit de praf de copt și bicarbonat de sodiu
150 ml miere
150 g unt
1 ou
3 gălbenușuri
Îți trebuie pentru glazură:
450 g zahăr pudră
3 albușuri
1 praf de sare
zeama de la 1/4 lămâie
coloranți alimentari
Pregătești așa:
Topești ciocolata la bain-marie și o lași să se răcească. O amesteci împreună cu mierea, oul și gălbenușul.
Cerni făina și o amesteci într-un bol cu agenții de creștere, sarea, pudra de cacao și condimente după gust. În masa de pulberi, încorporezi treptat amestecul cu miere și omogenizezi aluatul. Îl întinzi pe hârtie de copt și îl tai în forma dorită, cu formele pentru fursecuri sau după conturul șabloanelor de carton. Îndepărtezi aluatul rămas și îl remodelezi.
Coci turta dulce în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de 12-15 minute. Când o scoți din cuptor, o lași să se mai răcească și o scoți cu grijă din tavă.
Pui albușurile într-un bol și încorporezi treptat zahărul, amestecând energic cu lingura. Adaugi sarea și, spre sfârșit, zeama de lămâie. Împarți glazura în boluri mici și o colorezi diferit, adăugând câte puțin colorant, până obții nuanțele dorite.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 01/2019

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!