Hanelore și Mărul de Aur

Hanelore și Mărul de Aur este un interviu foarte interesant cu Hanelore Dumitrache. Cine vizitează blogul lui Hanelore Dumitrache începe prin a face: „uau!“ Creațiile ei au ceva extrem de rafinat, viziune artistică, gust desăvârșit, invenție, inovație, dar în același timp ceva foarte cald și atingerea aceea specială de suflet de copil care face ca mâncarea să fie bună, apetisantă, dorită. Născută și crescută în România, Hanelore este arhitect la Londra și creează bunătăți, în special prăjituri ca niște edificii sau povești dulci, pe care la început le fotografia și posta pe instagram, apoi și pe blog. La începutul anului acesta a câștigat unul dintre cele mai prestigioase concursuri televizate: Crazy Delicious (se poate urmări și acum pe Netflix).

interviu

Foto: Hanelore Dumitrache

„Cred cu tărie că și cele mai complicate rețete pot fi realizate într-un mod plăcut și accesibil. Rețetele mele se adresează celor care vor să își dea frâu liber imaginației și să încerce preparate unice. Prin acest blog vreau să arăt că oricine poate crea preparate speciale într-o bucătărie simplă și fără să urmeze o școală culinară.
Blogul SugarYums este hrănit de imaginație, îndrăzneală și diversitate – principii care mă guvernează și pe mine, de altfel.
Fotografia este esențială pentru a reda povestea din spatele fiecărei rețete, și de multe ori petrec mai mult timp fotografiind sau filmând decât gătind.
Există la momentul actual mii de bloguri culinare, așadar competiția este destul de ridicată. Poze de excepție care te fac aproape să miroși preparatul, te diferențiază de ceilalți și te ajută să creezi o legătură mai puternică cu publicul. Și eu încă învăț și încerc să îmi definesc stilul fotografic, dar este cu siguranță un proces interesant și distractiv. Îmi doresc să dezvolt blogul, să mă perfecționez în tehnici culinare și să continui să spun povești frumoase prin mâncare. Mi-ar plăcea mult să public o carte culinară în viitor.„

Hanelore s-a născut la Constanța, a plecat apoi la studii în Marea Britanie, unde și acum profesează arhitectura și unde este acum propriu-zis „acasă“. În decembrie 2018, în preajma Crăciunului, după mulți ani dificili de studiu și după ce a fost diagnosticată cu artrită reumatică, s-a găsit într-un moment întunecat și a simțit nevoia să facă ceva creativ pentru ea însăși de data asta, și a încercat să se regăsească. Povestește că gătitul a devenit refugiul creativ care i-a adus pozitivitatea de care avea nevoie și i-a redat lumina.

Ți-e dor de România?
Dorul de casă, de România, este un sentiment dulce-amar pentru mine. Sunt plecată de aproape un deceniu și toată viața mea de adult este formată de sistemul britanic. Deseori mă simt cam străină atât în Marea Britanie, cât și în România; de aceea de multe ori mă consider un cetățean internațional, dar cu legături puternice în cultura și tradiția românească.
Dorul devine copleșitor când mă gândesc la mama și la bunica mea. Am avut norocul de a avea două femei puternice în viața mea care m-au învățat să fiu și eu, la rândul meu, o femeie puternică. Din păcate nu ne vedem pe cât de des mi-aș dori, mai ales în această perioadă dificilă prin care trecem toți. Deși nimic nu se compară cu îmbrățișările lor calde, încerc să-mi ‘păcălesc’ puțin dorul prin tehnologie. Fie printr-un telefon sau apel video, suntem mereu una alături de cealaltă.
Chiar dacă nu le am pe mama și bunica aici, sunt norocoasă să o am pe sora mea alături de mine în Londra. Deseori încercăm să ne alinăm dorul împreună prin muzică românească și mai ales mâncare tradițională. De când am plecat, sarmalele și mămăliga parcă au devenit și mai delicioase!

Ce înseamnă pentru tine a găti și cum găsești timp și energie pentru asta?
Gătitul pentru mine este un refugiu creativ și un moment terapeutic. Când pregătesc creații culinare mai complexe, devin atât de concentrată să iasă totul perfect, încât zgomotul lumii moderne dispare ușor în fundal. Întrucât gătitul pentru mine este o activitate relaxantă și chiar meditativă, nu simt când trece timpul. Arta culinară mă încarcă energetic și îmi dă un tonus foarte pozitiv.

Ce-ți place cel mai mult să prepari? Dar să mănânci?
Îmi place enorm să prepar creații dulci: de la plăcinte la patiserie sau prăjituri. Îmi place enorm să mă provoc cu idei îndrăznețe și complexe pentru creații noi. Ador tehnicile de patiserie franțuzești și mereu încerc să deslușesc secretele lor ascunse de secole. Recent am pregătit un tort entremet franțuzesc extrem de complicat: am avut nevoie de trei zile ca să îl termin!
Pe lângă bucătăria franțuzească, îmi place enorm să iau inspirație din diverse culturi. Fiind din Constanța, am crescut cu preparate turcești, tătărești și grecești care mi-au încântat mereu imaginația. Partenerul meu de viață este din Maroc, așa că acum sunt absolut îndrăgostită de toate mâncărurile aromate și unice din cultura lor.
Mâncarea pentru mine este o modalitate de a aduce oamenii împreună, așa că îmi place să mănânc orice poate fi împărtășit cu cei dragi, de la pizza, la plăcintă cu mere sau cozonac.
În viața de zi cu zi gătesc multe preparate românești, fie covrigi, tocănițe sau griș cu lapte. Deși ador diversitatea, nimic nu are gust atât de delicios și nostalgic precum mâncarea cu care am crescut.

interviu

De la cine/cum ai învățat să gătești? Și cum te-ai apucat de gătit efectiv?
De mică mi-au plăcut preparatele făcute în casă și am fost norocoasă să am o bunică expertă în artele bucătăriei. De la 3 ani o ajutam ca asistent culinar responsabil de ‘curățat’ bolurile de frișcă.
Nu am urmat niciodată niciun fel de curs sau școală culinară, și sunt multe lucruri pe care încă nu le stăpânesc. De când am început să experimentez în bucătărie, am citit numeroase cărți de specialitate și m-am uitat la sute de ore de videoclipuri pe YouTube.
Cred că meticulozitatea mea ca și arhitect se resimte în bucătărie, întrucât mereu mă documentez serios înainte să încep o creație nouă. După acest stadiu inițial încep să experimentez și să îmi fac de cap. De multe ori dau greș, încep din nou, modific rețeta, caut inspirație nouă și încerc până îmi iese.

Cât de important este aspectul pentru un preparat?
Prin creațiile mele încerc să spun o poveste nouă, construită cu mare grijă, așadar aspectul vizual este foarte important. Până ajungem să gustăm un preparat trebuie să vedem, să mirosim sau să atingem. Pentru mine creațiile culinare desăvârșite sunt cele care ademenesc toate simțurile umane și pictează o imagine completă.
De fiecare dată când creez un preparat mai special urmez un proces destul de precis. Îmi place să pun totul pe hârtie, încât să pot vizualiza cum va arăta. Apoi studiez și experimentez cu arome și texturi, culeg informații și tehnici din cărți și de pe internet. După ce mi-am conturat rețeta, mă apuc de treabă și trec prin 2-3 repetări până ajung la produsul final.
În viața de zi cu zi sunt condusă mai mult de intuiție. Fac totul în funcție de ce ingrediente am și ce preferințe am în acel moment. Deseori mi se întâmplă să am un moment de inspirație în timp ce gătesc aceste preparate simple. Pornind de la idee, trec apoi prin același proces meticulos pentru a crea o rețetă desăvârșită pentru a o împărtăși cu publicul.

interviu

Crazy Delicious e prima emisiune de acest gen, unde trei bucătari amatori concurează pentru „Mărul de aur”. Acțiunea este plasată în Grădina Edenului, primul platou de filmare din lume total comestibil. Am fost absolut copleșită să gătesc pentru marele chef Heston Blumenthal și încă îmi vine să mă ciupesc gândindu-mă la cât de mult i-au plăcut preparatele mele.
Personalitatea mea visătoare și dragostea pentru artele frumoase m-au făcut să fiu un concurent diferit. Profesia mea în arhitectură mă face să tind spre perfecțiune și să plănuiesc totul în detaliu. Atenția la detaliu, dar și pasiunea pentru a spune povești prin preparate culinare mi-au dat un avantaj care ulterior mi-au adus mărul de aur.

Cum ai ajuns să participi la concursul culinar Crazy Delicious?
Emisiunea Crazy Delicious mi-a demonstrat că viața te poate surprinde într-un mod foarte plăcut când faci ceva cu pasiune. Cam 7-8 luni după ce am început să gătesc în serios am fost contactată de producătorii emisiunii pe Instagram. Inițial am crezut că este o glumă și nu am dat mare importanță mesajului, dar ulterior am realizat că este serios. Mi-au spus că m-au găsit sub hashtag-ul #pieart care îl folosisem pentru creația Medusa, plăcinta de mere inspirată de mitologia grecească.
Întrucât întâmplarea a fost absolut ieșită din comun, am luat-o ca un semn de la univers și am acceptat propunerea de a concura în emisiune. A fost cea mai îndrăzneață aventură a mea: fiindcă eram total nouă în lumea culinară, m-am îndoit mereu de abilitățile mele. Nici când mi s-a pus în brațe premiul cel mare, mărul de aur, nu mi-a venit a crede că sunt suficient de bună și inventivă pentru a câștiga. Filmările în sine au fost dificile, întrucât eram urmărită în permanență de zeci de oameni și camere timp de 14-15 ore pe zi, când încercam să gătesc și să îmi termin preparatele în condiții emoționante. Cel mai ușor mi-a fost să inventez conceptul preparatelor mele, întrucât le-am bazat pe o poveste foarte personală – inspirată de povestea de dragoste cu partenerul meu.
Pentru fiecare probă mi-am luat inspirație din folclorul românesc, mitologia marocană și preparate inedite franțuzești și britanice. Îmi place să spun povești prin creațiile mele culinare, și m-a surprins enorm să văd cât de mult au fost apreciate nu numai de juriu, dar și de public. Nu am visat vreodată să primesc mesaje și aprecieri de la oameni din toată lumea care m-au văzut în emisiune. Crazy Delicious m-a învățat multe nu doar despre lumea televiziunii, dar mai ales despre mine însămi. Am realizat cât de mult îmi place ceea ce fac, dar și cât îmi doresc să-mi împărtășesc această pasiune cu publicul. Emisiunea m-a motivat să încerc lucruri și mai îndrăznețe. Am început să câștig încredere în forțele proprii și să încep să îmi conturez o voce mai clară și mai specială în lumea culinară.

interviu

Pentru cine îți place să gătești?
Partenerul meu și sora mea sunt critici culinari desăvârșiți, și apreciez că mereu îmi oferă părerea lor sinceră. Ador să gătesc alături de ei și să inventăm noi rețete împreună.
Fiindcă bunica este cea care mi-a insuflat pasiunea pentru gătit, îmi place foarte mult când întoarcem roata și este rândul meu să gătesc pentru ea. Deși încerc mereu să o surprind cu o rețetă nemaiauzită sau o tehnică nouă, mereu învăț ceva nou de la ea. De fiecare dată când am probleme cu vreo prăjitură este prima persoană pe care o sun!

Dacă ar fi să spui „te iubesc“ cu o prăjitură, ce prăjitură ar fi aceea?
Aceasta este întrebarea care mi-am pus-o când am creat conceptul ultimei probe din emisiunea Crazy Delicious. Această creație culinară reprezintă povestea de dragoste dintre mine și partenerul meu, tot ceea ce iubim amândoi, cum ne-am cunoscut și unde suntem acum. Povestea noastră a început în Paris, un oraș pe care îl iubim amândoi și unde am locuit împreună câteva luni. Viața ne-a adus împreună în Londra, orașul pe care îl numim casă. Prăjiturile care le-am creat sunt, așadar, o fuziune culturală inspirată din bucătăria franceză și britanică.
Aromele preparatelor sunt preferatele noastre: ceaiul britanic Earl Grey care îl bem zilnic, lavanda care ne miroase sub fereastră, lămâia înmiresmată din tartele care le-am gustat împreună în Paris și coacăzele din gemul lui preferat. Toate aceste arome și idei puse împreună, spun un sincer și dulce „te iubesc”.

briose

Foto: Brioșe englezești cu mango și busuioc

Brioșe englezești cu mango și busuioc

Pentru brioșa cu mango:
Într-un bol mare se amestecă 1 kg făina albă cu 175 g zahăr și 15 g praf de copt. Se adaugă 125 g unt și 125 g margarină vegetală și se combină cu făina cu mâinile, până se obține o textură nisipoasă. Într-un bol mic se amestecă 150 ml lapte cu 1 ou. Se păstrează puțin pentru a unge brioșele mai târziu.
Se face o gaură în mijlocul făinii și se adaugă ouăle și laptele, 50 ml zeamă de lămâie verde (lime) și 160 ml suc de mango. Se amestecă puțin cu o lingură de lemn. Se adaugă cubulețe de mango proaspăt (250 g) și uscat (100 g), 10 g busuioc proaspăt tocat și coaja de la 2 lămâi verzi. Se amestecă cu mâinile până se combină, fără să frământăm.
Pe blatul de lucru se presară puțină făină și se întinde ușor o foaie de aluat groasă (3-5 cm). Se taie 20 de cercuri cu o formă de biscuiți rotundă de 7-8 cm. Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc 10 min. într-un cuptor preîncins la 200ºC. Se aplică oul păstrat cu o pensulă de bucătărie, apoi se coace încă 6-7 min., până se obține o culoare aurie.
Se lasă în tavă 15 min. să se răcească, apoi se transferă pe un grilaj de răcire, o oră până se răcesc complet.
Pentru gemul de mango:
Se pasează sau se taie cubulețe 300 g mango moale și frunze de busuioc. Se pun pe foc mic-mediu, amestecând. Se adaugă 150 g zahăr gelifiant și 60 ml zeamă de lămâie verde. Se gătește până dă în clocot; apoi se mai fierbe 5 minute până se mai îngroașă. Apoi se adaugă 30 g pectină lichidă (sau 1 plic Gelfix) se mai fierbe încă 2-3 minute la foc mic.
Gemul se pune într-o tavă mică, se acoperă cu folie de plastic (în contact cu suprafața) și se pune la răcit; apoi se dă la frigider pentru a se răci complet.
Pentru aripile de licurici:
Pe hârtia comestibilă de tort se desenează perechi de aripi cu marker comestibil. Colorantul alimentar tip gel se amestecă cu puțină tărie (vodka, gin, chiar și palincă), apoi se pictează aripile în culori de verde și galben. Atenție, culoarea nu trebuie să fie foarte umedă, întrucât poate deforma foaia. Se lasă să se usuce 20-30 min., apoi se desenează ‚venele’ din aripioare cu markerul comestibil.Se taie fiecare aripă în parte.
Asamblarea brioșelor:
Brioșele se pot servi reci sau puțin încălzite. Se taie brioșele în jumătate pe orizontală. Pe jumătatea inferioară se repartizează un strat de mascarpone, apoi unul de gem de mango; se pune a doua jumătate deasupra, ca un sandwich.
Se topește puțină ciocolată albă la microunde; se pune puțină ciocolată deasupra brioșei, apoi se lipesc aripile de licurici.

tarta

Foto: Tartă cu afine, lime și merengue italian

Tartă cu afine, lime și merengue italian

Preparare blat:
Se mixează la viteză mică 250 g făină albă, 100 g zahăr pudră, 150 g unt și 1/2 linguriță sare, până se obține o textură nisipoasă. Se adaugă 1 ou bătut și se amestecă rapid. Coca se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider 20-30 min. Se întinde o foaie de aluat groasă de 3 mm; se pune în tăvi sau inelele de tartă. Se coace 15 min. în cuptorul preîncălzit la 190ºC. Se lasă să se răcească 10-15 min., apoi se scoate tarta din tavă/inel și se lasă la răcit pe un grilaj.
Preparare cremă de lime:
Se amestecă 3 ouă, 60 g zahăr, 100 ml zeamă și 5 g coajă de lămâie verde; se pun la foc mic 8-10 min. amestecând încontinuu. Când începe să fiarbă, se ia de pe foc și se înglobează 100 g unt tăiat cubulețe, până crema devine lucioasă și fină. Se pune într-o farfurie adâncă și se acoperă cu folie de plastic, în contact cu crema, pentru a preveni formarea unei cruste. Se lasă la temperatura camerei 20-30 min., apoi se lasă să se întărească la frigider o oră.
Preparare umplutură de afine
Începem prin a prepara o infuzie de gin și soc: se pun 60-70 ml gin de bună calitate într-un castron și se adaugă 5-10 g flori de soc (uscate). Se lasă 30 min. Într-o cratiță medie se pun 300 g afine proaspete cu 20 g zahăr pudră, 1-2 lingurițe de amidon de porumb, sucul de la jumătate de lămâie; se amestecă. Se gătesc pe foc mediu, amestecând ușor. Se adaugă peste afine amestecul de gin, strecurat. Se amestecă ușor pentru a nu sparge afinele. Când devine cremos, se ia de pe foc și se acoperă cu folie.
Preparare merengue italian:
Se topesc 100 g zahăr în 25 ml apă la foc mic-mediu; când zahărul ajunge la 110ºC, se bat 50 g albușuri cu mixerul până se obține o bezea moale. Când zahărul ajunge la 120-121ºC, se toarnă ușor peste albușuri, amestecând cu mixerul încontinuu. Zahărul fierbinte gătește albușurile, făcându-le sigure pentru consum. Se mixează până bezeaua devine fermă: trebuie să puteți întoarce castronul peste cap fără să curgă. Se pune merengue într-un poș cu dui mare în formă de stea.
Preparare decorațiuni de ciocolată:
Se topește ciocolată albă la microunde 30 sec. Se amestecă, apoi se mai pune la microunde la intervale de 10-15 secunde, până se topește.
Cu o pensulă se aplică sidef comestibil pe mulajul de silicon, apoi se pune cu lingurița ciocolata topită. Se uniformizează suprafața cu lama unui cuțit. Se dă la frigider 15-20 min. Se scot din formă cu grijă.
Asamblare:
Se aplică pe fiecare blat, cu poșul, crema de lime, până la ¾ din înălțime. Cu o lingură se pune umplutura de afine în mijloc, fără să atingă marginile. Se ornează cu merengue italian, ca să arate ca un acoperiș. Se aplică sidef. Se așază obiecte de decor din ciocolată și flori comestibile.

Interviu preluat din revista Practic în Bucătărie nr. 09/202
Interviu de Roxana Melnicu

Citește și interviul de aici!

Găsești acest interviu în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!