Gingașele lăcrămioare

În sfârșit au apărut! Cine? Ei, dragele mele lăcrămioare! Iubesc așa de mult aceste flori, încât le-aș conserva. Sunt atât de fragile, micuțe, dar cu un parfum intens, aparte. De asemenea, le îndrăgesc pentru efectul de prospețime pe care îl degajă. Păcat că nu sunt atât de rezistente și nu mă pot bucura îndeajuns de frumusețea și mirosul lor. Când eram mică și se apropia momentul înfloririi lăcrămioarelor, mergeam în grădină și controlam zilnic micile tufe de lăcrămioare. Mă bucuram enorm. Mama era împotriva tăierii florilor, căci spunea și spune și acum, că ele o duc cel mai bine în grădină, la locul lor… de ce să le tăiem? Sunt de acord cu ea, dar uneori vreau să le am și aproape de mine, mai ales că acum locuiesc la bloc și nu pot cultiva lăcrămioare în ghivece. Un mic compromis nu strică nimănui. Și pentru că iubesc atât de mult această floare, am și un parfum cu acest miros, pentru a completa lipsa lor din restul anului.

Dar să aflăm și câteva informații despre Lăcrămioare, dincolo de gingășia lor, deja cunoscută.

Conform wikipedia, lăcrămioara (lat. Convallaria majalis) este o specie de plante erbacee, perene prin rizom, încadrate în genul Convallaria, familia Ruscaceae. Lăcrămioara mai este cunoscută și sub denumirea de mărgăritar, dumbrăvioară, clopoțele sau iarba Sfântului Gheorghe, probabil pentru că apar în preajma sărbătoarei dedicată acestui sfânt.
Este o floare ce se răspândește repede și ușor. Grădinile sunt frumos decorate prin prezența acestei flori, alături de combinații de plante înalte. Deși frunzele sunt mai mult vizibile, în momentul înfloririi, clopoțeii lăcrămioarei iesi și ei timid la suprafață. Dacă doriți să cultivați lăcrămioare, trebuie să știți că au nevoie de un sol umed și umbros, bine drenat. De asemenea, trebuie să rețineți că toate părțile plantei sunt otrăvitoare. Cu toate acestea, planta este folosită în cantități foarte mici în diferite remedii naturale.

 

Ce spune legenda despre această floare?

Lăcrămioara mai este cunoscută și sub numele de „Lacrimile Fecioarei”, deoarece se spune că lacrimile Fecioarei Maria s-au transformat în lăcrămioare.

Unele popoare din Europa de Vest sărbătoresc „Duminica lăcrămioarelor” în luna mai. La noi, clima nu permite ca această floare să mai fie înflorită în luna mai, fiind prea cald. În Franța, Elveția și Belgia această sărbătoare începe în prima duminică a lunii mai, când flori de diferite feluri explodează pur și simplu, creând un covor multicolor. De altfel, luna mai mai este numită luna florilor. Pe vremuri, băieții și fetele culegeau buchete de lăcrămioare, pentru că circula credința conform căreia florile de lăcrămioare aduceau noroc în dragoste.

Din legendeleromânilor.ro am cules o mică povestioară despre această floare gingașă: „Legenda spune că trăiau odinioară, în mijlocul unui castel din basme doi copii de rege: un băiat și o fată. La naștere, cei doi copii primiseră de la zâna lor cea bună cele mai minunate daruri: frumusețe, înțelepciune, cumințenie. Cei doi copii crescuseră împreună și își petreceau majoritatea timpului împreună, jucându-se în grădinile castelului, grădini pline cu flori. Din păcate, atunci când copiii au împlinit 10 ani, o boală nemiloasă a cuprins ținutul în care locuiau și întregul lor regat a fost cuprins de jale. Printre cei atinși de boala aceasta nemiloasă s-a numărat și fata regelui, care devine din ce în ce mai slabă și până la urmă moare. Băiatul regelui care ținea foarte mult la sora lui de care era nedespărțit, a început atunci să plângă și nu s-a mai putut opri. Atunci lacrimile sale s-au transformat în niște flori albe, micuțe, care s-au așternut peste toate văile și grădinile unde se jucau până atunci cei doi prinți. Prințul a fugit de la castel și s-a ascuns în lume, pentru a nu mai fi văzut de ceilalți că își plânge sora. Florile născute din lacrimile sale au căpătat numele de lăcrămioare.(sursa: legendeleromânilor.ro).
Curiozități despre lăcrămioare:

– Pe străzile din Franța, lăcrămioara este vândută în data de 1 Mai;

– Autoritatea municipală Lunner a Norvegiei are ca stemă o lăcrămioară;

– În 1967, lăcrămioara a devenit planta națională a Finlandei;

– Lăcrămioara este otrăvitoare. Cercetatorii au descoperit 38 de substanțe toxice în lăcrămioare, atât în flori şi fructe, cât şi în tulpini, rădăcini şi frunze;

– În limbajul florilor, lăcrămioara reprezintă simbolul întoarcerii fericirii.

Cu legende, povești sau alte informații, lăcrămioara vă va înveseli casa și sufletul. Nu uitați, să vă bucurați de această floare micuță și să vă parfumați casa pentru sărbătoare cu acest miros natural!

 

Crenguța Simion

foto: de la pixabay.com

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!