Ghici cine vine la cină?

Ghici cine vine la cină? este un interviu realizat cu Ionela Năstase care, împreună cu chef Adi Hădean prezintă o emisiune specială la postul de televiziune Digi24.

interviu

Foto: Ionela Năstase

Se spune că cina trebuie să o împarți cu dușmanii. Tu o împarți cu oaspeți de vază. Cum ți-a venit ideea emisiunii?
În urmă cu un an am dat o mână de ajutor la promovarea unui festival de street food și mi-am dat seama că mâncarea vinde foarte bine. Toți reporterii care veneau la festival să facă o știre cereau să filmeze ingredientele și să arate la televizor cum se gătește. M-am gândit să pun un pahar cu vin și o poveste lângă această imagine și, după ce l-am întrebat pe Adi (Hădean) dacă vrea să fim parteneri de emisiune, el fiind un Chef foarte apreciat, nu doar nașul meu, s-a născut „La cină”! Masa de seara este masa la care stai la povești, pe îndelete, cu prietenii. De aceea spun eu că această emisiune nu este un interviu, ci o discuție relaxată la cină.

Bucătărești?
Singurul fel de mâncare cu care chiar mă pot da mare este CIORBA! Știu să fac cea mai gustoasă ciorbă de pui din România!

Ce ai învățat acasă referitor la prepararea bucatelor?
De mică, mama mă punea să spăl vasele, să bat ouăle pentru chec, să tai și să ornez salata boeuf… Făceam mereu concurs cu fratele meu – cine reușește să facă salata mai frumoasă. Scorul e egal! Părinții ne încurajau pe amândoi și ziceau mereu că-s la fel de frumos gătite farfuriile noastre cu salată.

Mama ta ți-a destăinuit secrete din bucătărie?
Am stat mult pe lângă mama în bucătărie, dar nu s-a lipit mare lucru de mine. Recunosc, nu sunt foarte talentată la gătit. Ce bine că există oameni atât de pasionați și talentați ca Adi Hădean!

Care este bucătăria internațională pentru care renunți la bucatele românești?
Mă dau în vânt după bucătăria asiatică, în special japoneză. Care înseamnă sănătate, gust și spectacol. Îmi plouă-n gură când mă gândesc la un castron cu supă Ramen sau Miso, ori la Tempura, care e un fel de șnițel. Și la Yakitori, care sunt frigăruile de pui.

Cum arată masa în familie?
Eu și Vlad, în sufrageria noastră, masa frumos aranjată, flori pe masă, vin spumant la rece, mâncare gătită de el (el gătește mult mai bine, e mult mai talentat, mai creativ) și multe zâmbete sau râs zgomotos. La final, musai un dans romantic.

Dar cu prietenii?
Am și uitat cum e… Pandemia asta ne-a ținut la distanță și îmi e tare dor…

interviu

Foto: La Digi24, în fiecare seară de sâmbătă, de la ora 21.00, personalități de succes din toate mediile se întâlnesc la cină cu Ionela Năstase și chef Adi Hădean!

Cum îți alegi invitații?
Invitații din emisiunea noastră trebuie să fie… personaje. Un om e un personaj dacă poți spune mai mult de trei fraze despre el.
Invitatul trebuie să fie cunoscut, o personalitate a vieții publice din orice domeniu, să aibă umor…

Care dintre ei te-a impresionat?
Doctorul Raed Arafat despre care am aflat multe lucruri pe care nu le știam. Am aflat de ce nu s-a căsătorit niciodată, de ce nu are un animal de companie sau ce mâncare preferă din ce făcea mama sa acasă. Gică Popescu a povestit „La cină” cum, proaspăt ieșit din detenție, a mers la mormântul tatălui său ca să-i ceară iertare pentru durerea pe care i-a pricinuit-o. El a considerat tot timpul că tatăl lui s-a stins pentru că nu a putut îndura umilința să aibă fiul arestat. Ana-Maria Brânză a povestit, emoționată, despre cererea în căsătorie imediat după ce a luat o medalie…

Asortați vinul cu bucatele sau respectați preferința invitatului?
Adi are o vorbă: „la orice fel de mâncare merge vinul care îți place!” Sigur că respectăm dorința invitatului… De pildă, Raed Arafat nu consumă alcool, nici măcar cu moderație, așa cum cerem noi de fiecare dată, și știam asta. Am ciocnit paharele, pentru gest, și atât. Lui Gică Popescu se știe că-i place vinul roșu. El spune așa: “cel mai bun vin alb este vinul roșu.”

La vinuri te pricepi?
Știu că sunt albe, rose și roșii. Glumesc, desigur! Încerc să-mi educ gustul și în zona asta. Degust, testez… Chiar cred că la cină merge perfect un pahar cu vin.

Ești jurnalist de știri. Cum ai trecut de la info, la poveste?
Nu se exclud. Experiența căpătată în cei 26 de ani de știri mă ajută să dezvolt o poveste, să pun acele întrebări care să facă povestea să curgă frumos. Îmi place să spun că emisiunea care nu spune o poveste, nu primește audiență. Întotdeauna avem de învățat din experiența altora. Puterea exemplului e uluitoare. În plus, ne place tare să-i vedem în alte ipostaze pe oamenii pe care-i știm de la tv sau de pe scenă,sau de pe terenul de sport. Ei devin povestitori la cină! Și povestesc din viața lor.

Pandemia stă încă deasupra noastră ca sabia lui Damocles. Cum ai trecut de această perioadă și ce a schimbat în viața ta perioada de izolare?
În perioada de izolare n-am stat departe de filmări. Am inventat un mini-jurnal de știri pozitive, „Vești bune de acasă”, și am făcut asta aproape două luni. Zilnic, am muncit 3 sau 4 ore la această rubrică de pe Facebook. Am fost mai ocupată decât atunci când ieșeam din casă. Aveam de căutat știri, de documentat, le ceream declarații oamenilor implicați în știri, mă fardam, mă coafam, îmi puneam sacoul de știristă și mă filmam singură în sufragerie. Apoi… puneam titluri, montam, publicam. Eu făceam absolut totul. Nu a fost deloc ușor… Dar prefer să cred că erau oameni care își luau doza zilnică de speranță din știrile mele. Cu toții am avut nevoie de așa ceva. Imediat ce am ieșit din izolare, am început să filmăm. Pandemia ne-a întârziat considerabil lansarea emisiunii „La cină”.

Interviu preluat din revista Practic în bucătărie nr. 08/2020
Interviu realizat de Ivana Iancu; Foto: arhivă personală

Citește și articolul de aici!

Găsești aceast articol în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!