Gătitul, o formă de terapie

Odată intrată în bucătărie, femeia ocupată, de cele mai multe ori concentrată zi de zi pe creșterea profesională, redescoperă o lume a simțurilor, în care poate să se bucure de atingerea materialelor cu diferite consistențe, de arome și de culori, ca să nu mai spunem de gusturi. Ce fac toate aceste percepții? Pur și simplu mută gândurile din sfera preocupărilor obsesive, de la serviciu, către clipa prezentă.

Dacă la serviciu femeia zilelor noastre, femeia de carieră își concentrează eforturile pe realizarea unor obiective în termene impuse, iar doamna sau domnișoara își folosește adesea preponderent emisfera stângă a creierului, cea a gândirii raționale, în bucătărie ea își desfășoară activitățile într-un ritm propriu, cu oricâte pauze necesare pentru a gândi creativ, imaginându-și forma și aspectul preparatului final.
Dacă alte activități casnice cum ar fi aspiratul covoarelor sau călcatul rufelor nu implică folosirea creativității și a imaginației și se fac “pe pilot automat”, activitățile din bucătărie necesită atenție multă, pentru a fi finalizate cu succes, lucru care ne ține în prezent. Fiind în prezent, nu ai cum să aluneci pe panta anxietății, comportament ce apare când gândurile călătoresc prea mult în viitor și nici nu alunecă în depresie, de această neplăcere suferind persoanele care se ancorează prea mult în trecut, uitând să se bucure de clipa prezentă.

Gătitul ne oferă sentimentul de a fi utile și ne dă prilejul să ne exprimăm printr-un limbaj non-verbal. O porție de mâncare așezată în fața celior dragi le “vorbește” acestora despre grija noastră față de ei, despre iubirea necondiționată pe care le-o oferim, despre dorința noastră de a le fi bine și de armonie în familie. Totodată, o porție de mâncare exprimă și calitățile gospodinei: simț estetic, pricepere, rafinament și este o carte de vizită care le reprezintă adesea, mai ales când la o masă se adună preparate ce provin de la mai multe gospodine, iar ale noastre au o notă distinctivă.  Aprecierea celor ce se bucură de rezultatele muncii noastre este motivantă și ne dă încrederea să pășim către un alt nivel de experimentare
Bucătăria este locul în care culegem bucuria reușitelor și ne dezvoltăm creativitatea, este locul în care bucuria de a trăi prinde aripi. Recunoștința că ai avut din ce, pentru cine și unde să gătești, se asociază adesea cu activitățile de timp liber ale femeii moderne și îi aduc o împlinire deplină.
Așadar, doamnelor, să ne exprimăm liber… gătind! E terapie curată!

 

O porție de mâncare ne reprezintă pe noi, gospodinele

Foto: Mihai Nicolae

 

Un articol scris de Sonia Stanciu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!