Gătim în aer liber cu profesioniștii gastronomiei

Gătim în aer liber cu profesioniștii. În 2007 nu era moda culinară, iar la noi nu existau evenimente culinare de mare anvergură. O mână de profesioniști grupați în Asociația Culturală Euro Est Alternativ condusă de dr Iulia Drăguț și Chef Radu Zărnescu au inițiat primul mare eveniment culinar de la noi, Campionatul Internațional de gătit în aer liber. Am vorbit chiar cu Dr Iulia Drăguț despre acele vremuri.

campionat

Foto: Dr. Iulia Drăguț

Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber
La înființarea sa în 2007, Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber a fost prima platformă de exprimare prin mâncare din România. Mișcarea gastronomică românească inițiată de Asociația Culturală Euro Est Alternativ s-a adresat fermierilor, artizanilor, celor din domeniul catering-ului, iubitorilor de mâncare și a încurajat participarea tuturor celor care s-au arătat interesați de păstrarea moștenirii culturale, a mâncării și vinului. „Mișcarea” a creat astfel spațiul celei de-a treia culturi: oameni din regiuni diferite și medii socio-culturale, gătind împreună, interacționau folosind limba și limbajul specific mâncării. Vârsta participanților (de la 4-5 ani, până la 80 de ani), calificarea profesională a acestora (bucătari profesioniști, antropologi, sculptori, amatori, îndrăgostiții de mâncare), scoaterea din negura vremii a unor rețete demult uitate (pentru a impresiona juriul, toți concurenții aduceau în atenție rețete regionale, ingrediente mai puțin folosite, orice le garanta succesul unei prezentări deosebite), folosirea unor instrumente de gătit puțin cunoscute, toate contribuiau la farmecul creării spațiului mai sus pomenit. A fost o invitație adresată oamenilor din întreaga lume, veniți din diverse spații socio-culturale, la dialog intercultural și interprofesional. Toți cei care susțineau, promovau, făceau cunoscute publicului larg știința preparării și gustul, în fața lumii întregi au creat o nouă formă de exprimare.
Un juriu format din experți culinari conduși de celebrul Chef Robert Rainford, „regele grătarelor” din Canada a avut șansa de a evalua performanțele unor specialiști și non-specialiști în cadrul unor bucătării alternative, în aer deschis, folosind instrumente arhaice de gătit, străine sau uitate.

chef

Foto: Chef Robert Rainford

Rezultatul a fost crearea unui spațiu creativ, în care oamenii au avut ocazia să vadă diferite abordări asupra mâncării, diferite aspecte culturale, specifice diferitelor culturi existente în acest nou cadru. Jurații, majoritatea bucătari celebri, membri ai Worldchefs, reprezentanți ai diferitelor națiuni, au oferit vizibilitate globală nu doar evenimentului, dar și orașelor-gazdă și, desigur, proaspetei mișcări românești.

Găzduind primul eveniment gastronomic în aer liber din România, Gilău, o mică localitate de lângă Cluj-Napoca și-a construit imaginea unei destinații turistice viitoare. Reprezentanții autorităților publice au susținut evenimentul. Mulți dintre participanți au beneficiat de o scoatere în evidență de care nici în țările din care proveneau nu li s-a întâmplat!
Gastronomia trebuie privită ca un aspect cultural, ca sursă pentru turism. Campionatul Internațional de gătit în Aer Liber a promovat localismul, diversitatea produselor și, în același timp, a acceptat suportul firmelor multinaționale și a industriei alimentare, tocmai pentru a prezenta publicului larg diferențele și similitudinile dintre diferite lanțuri trofice, abordări.
Aceste produse gastronomice turistice joacă un rol similar mijloacelor de comunicare în masă, cu un impact puternic asupra consumatorilor. Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber a reprezentat un atu la nivelul educației gastronomice, la începuturile sale, fiind unica platformă de comunicare prin mâncare.
Victoria turismului gastronomic își are rădăcinile, la nivel global, prin evenimente ca cel menționat.
Având convingerea că „sustenabilitatea devine din ce în ce mai importantă”, în 2009 în eveniment a fost introdusă secțiunea „Natural și Organic”, în vederea promovării unui stil de viață sănătos și sustenabil. Secțiunea a inclus un târg al produselor organice și a produselor locale. Erau organizate sesiuni de asociere a mâncării cu vinul, deschise publicului larg, conduse de somelieri de elită din țară.

gratar

În august 2018, șapte spații din județul Sibiu au găzduit Festivalul Gusturile Verii. Invitată, Asociația Culturală Euro Est Alternativ a oferit șapte show-uri culinare memorabile. În muzeul Astra cinci bucătari din echipa Masters of Flames Culinary Division, sub conducerea lui Radu Zărnescu, Președintele asociației Profesionale Euro-Toques România, au gătit cel mai mare taur rasa Black Angus de România. Acesta a fost fript pe proțapul Taurus, și el cel mai mare din România, proiectat chiar de Chef Radu Zărnescu și construit acum 4 ani în atelierul Masters of Flames din Moara Vlăsiei. Acum proțapul a fost modificat ca să susțină cele 990 kg de carne (taurul a cântărit 1.700 kg în viu).

Răspândirea la nivel național
Povestea Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber a început la Gilău, județul Cluj, în 2007 și a fost „pus la păstrare” în 2016, după mai multe ediții: Azuga, județul Prahova, Mamaia – județul Constanța, Iași, Timișoara, Pitești, București. Răspândirea Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber la nivel național poate fi considerat un alt pas important înspre turismul responsabil.

Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber a fost modul prin care mulți dintre cei care locuiesc în mediul urban au înțeles de unde provine mâncarea pe care o mănâncă, dar și procesul prin care trece ca să ajungă pe mesele noastre.
Soarta acestui eveniment a depins de foarte mulți factori, unul care a rămas memorabil în istoria sa fiind furtul conceptului prin simpla modificare a denumirii, care a deschis o „poartă” oportuniștilor, celor care nu sunt și nu vor fi capabili să creeze, să educe, în general, să facă ceva constructiv. Din păcate, scena evenimentelor gastronomice a început să se lărgească cuprinzând doar manifestări, în majoritate, fără fond, aducând confuzie în mințile și sufletele oamenilor, contribuind la starea de gastro-anomie pe care o „respirăm” pe toate planurile presupuse de contribuția gastronomiei. Ne exprimăm speranța că vom reuși să contribuim semnificativ la creșterea nivelului studiului copiilor care își doresc să devină actori gastronomici: ospătari, bucătari, să-i învățăm bazele, să le arătăm că există un cod etic al acestor meserii, că, pentru a fi capabili să folosească diverse „concentrate”, ar trebui mai întâi să știe rețetele preparatelor, să ne asigurăm că nu procedează invers.

Au trecut 13 ani de la nașterea Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber și trei de la „odihna” sa, multe s-au schimbat în peisajul gastronomic românesc, dar, din păcate nu în sens pozitiv. Ca inițiatori ai mișcării gastronomice românești va trebui să ne continuăm misiunea începută continuând să încercăm să facem lumină!

gatim

În cadrul manifestărilor găzduite de Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, Chef Radu Zărnescu a construit sâmbătă, 10 august 2019, cel mai mare proțap din țară, unde s-au rotit simultan la foc molcom și bine îngrijit de bucătarii prezenți nu mai puțin de 16 berbecuți – rețeta a rămas secretă! Cert este că, imediat ce au fost gata, toate cele 16 exemplare au fost consumate de către cei prezenți.

Foto: arhivă personală

Citește și articolul de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!