Gastronomie cu farmec de poveste

Probabil, nu mulți sunt cei care au auzit de Banpotoc, un sat frumos, curat și liniștit, ca oricare altul, pe plaiurile pitorești ale Transilvaniei. Pentru a vizita această localitate, trebuie să ajungeți în Simeria și apoi traversând Mureșul, să parcurgeți încă două sate. Ajunși aici vă puteți odihni în poate cea mai frumoasă pensiune din întreaga regiune, un castel micuț, elegant și plin de romantism.

Castel MariaPe Luminița-Liliana Obrejan, proprietara pensiunii Castel Maria, am cunoscut-o în urmă cu aproape jumătate de an, pe atunci dânsa exprimându-și dorința de a prezenta în paginile revistei Practic în Bucătărie câteva rețete proprii. Gătitul este o pasiune veche, alături de turism, pe care îl practică cu succes de aproape două decenii.

În familia sa se realizau des preparate elaborate, bunica din partea tatălui și mama fiindu-i mentori, îndrumând-o astfel în vastul domeniu al gastronomiei. Mama avea întotdeauna în sertarul din bucătărie două cărți de bucate din care se inspira, semnate Silvia Jurcovan și Sanda Marin. „Dacă citești aceste două cărți, știi că poți să faci orice fel de mâncare…” afirmă gazda noastră zâmbind.

Bunica Luminiței era dintr-un sat micuț din Alba, acolo unde nici trenul nu trecea, însă neinfluențată de progresul urban, aceasta reușea să realizeze anumite combinații în bucătărie, puțin spus revoluționare pentru acea perioadă și pentru acea zonă. Surprinzătoare era rețeta de mâncare cu carne afumată și sos din vișine, alăturarea produselor din carne cu fructe fiind întâlnită cu precădere în prezent și doar în restaurante cu un anumit standard. Interesanți erau și tăițeii rulați cu brânză fermentată, serviți apoi în supă. Pe atunci, anumite alimente nu existau pe piață, precum cafeaua, iar bunicii o preparau din coaja coaptă de pâine. După ce scoteau din cuptor pâinea, o băteau pentru a fărâma crusta groasă și tare, iar din resturile obținute preparau o licoare cu gust de cafea.

Castel MariaLuminița s-a implicat în realizarea preparatelor din bucătăria pensiunii Castel Maria încă din primii ani de funcționare, deși a avut întotdeauna personal calificat pe acest segment. La un moment dat, persoana angajată pentru a prepara deserturi a plecat și a fost nevoită să caute soluții rapid, astfel că în urmă cu doi ani a absolvit un curs de cofetar la o firmă din Odorheiul Secuiesc. Acolo, un cofetar specialist din Ungaria i-a învățat, printre altele și 20 de rețete de torturi, delicatese care acum pot fi servite și de turiști la pensiunea din Banpotoc, toate aceste deserturi fiind preparate chiar de către proprietară. „După ce am absolvit acel curs mi s-au deschis ochii…” povestește aceasta. „A fost o experiență revelatoare, mi s-a părut că nu știam nimic înainte. Am aflat mici secrete pe care nu ai cum să le povestești, trebuie să le vezi, spre exemplu cum amesteci, cum coci un blat etc. Torturile pe care le-am făcut acolo, am venit și le-am repetat identic acasă. Spre deosebire de bucătărie, care este foarte creativă, aici totul este foarte clar, la gramaj, pe etape. La început lucram seara la torturi, pentru a avea liniște și pentru a nu-mi distrage turiștii atenția.”

Castel MariaLuminiței îi plac rețetele tradiționale, deoarece acestea au adeseori și o poveste în spatele lor. De obicei, fiecare persoană preferă anumite ingrediente și evită altele, iar gazda noastră s-a gândit să realizeze și astfel de preparate personalizate. Tortul Dolores, a cărui rețetă este redactată în paginile revistei Practic în Bucătărie, are o poveste aparte, legată de unul dintre angajații pensiunii. Codruța lucrează de ani de zile la Castel Maria și se implică în bunul mers al lucrurilor, zi de zi, ca și cum ar fi propria ei afacere, astfel că Luminița s-a a decis să-i răplătească devotamentul, dedicându-i un desert. Codruței îi plac merișoarele (cranberries în engleză) și formația The Cranberries, așa că șefa sa a creat un tort cu merișoare, pe care l-a numit Dolores, precum solista vocală de la The Cranberries (Dolores O’Riordan).

Restaurantul pensiunii de patru stele, „à la carte”, oferă preparate atât din bucătăria românească, cât și din cea italiană, datorită și faptului că soțul Luminiței este de origine italiană. Ea și-a dorit totuși ca, într-un fel să poată îmbina cele două stiluri gastronomice, folosind ingrediente similare. Unul dintre acestea, pur românesc, fiind uleiul de dovleac, care poate înlocui cu succes în anumite preparate, precum fasolea bătută, uleiul extra-virgin de măsline, oferind și o aromă aparte.

Castel MariaNu în ultimul rând, ar trebui amintit faptul că proprietara frumoasei vile din acest sat hunedoarean este adeptă a alimentației vegetariene. La câteva minute distanță de Castel Maria se află Vila Maria, proaspăt finalizată, concepută fără restaurant, doar cu sală de mese, unde Luminița Obrejan își dorește însă să servească un mic dejun pentru lacto-vegetarieni, vegetarieni sau vegani. „Poți face un mic dejun pe care și carnivorul să-l servească, fără să își dea seama că este un meniu fără proteină animală” consideră gazda noastră.

Perechile de îndrăgostiți aflați în căutarea unei atmosfere romantice, unde pot servi o cină la lumina lumânărilor sau un prânz într-un umbrar înflorit, găsesc la Castel Maria din Banpotoc atmosfera ideală într-un cadru cu note renascentiste, adaptat zilelor noastre.

 

Foto: www.cristiniculescu.com
Text: Cristian Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!