Foitajul, inspirație și istorie zbuciumată

În acest articol vom afla câteva amănunte despre apariția, din pură întâmplare, a foitajului. Un aluat minune, pe care îl folosim destul de des, în special pentru prepararea unor deserturi delicioase și sofisticate.

Se povestește că în Franța, în secolul al XVII-lea, într-o patiserie aflată într-o comună din nord-estul țării, tânărul ucenic al patiserului din localitate ar fi vrut să prepare o pâine mai hrănitoare pentru tatăl său bolnav. A turtit cu pumnul o bucată de aluat, a pus în mijloc o bucată de unt, a împăturit în patru coca și a turtit-o din nou, cu lovituri de pumn. Surpriză! După ce a pus-o la dospit, a copt-o împreună cu alte pâini și mare i-a fost mirarea, când a văzut că pâinea lui a crescut de două ori mai înaltă decât celelalte pâini.

 

Foto: Foitaj cu fructe de pădure – 123 rf

Acesta a fost punctul de pornire pentru alte experimente pe care ingeniosul tânăr ucenic le-a făcut. Drumurile vieții l-au dus apoi într-o mică patiserie din Paris, unde ani de-a rândul a preparat aluatul stratificat, într-o formă mult perfecționată, cu straturi mult mai fine de aluat, pentru ca apoi să fie remarcat de un patiser italian și angajat să lucreze pentru el. Aluatul descoperit de ucenicul Claude Gelée a primit denumirea de pasta sfogliata și a adus un succes răsunător patiserilor italieni. Deși ucenicul a păstrat cu sacrificiu, pentru mult timp, secretul preparării foitajului, până la urmă, tehnologia preparării a fost furată. Dezamăgit de toate întâmplările ce au apărut odată cu mult râvnitul foitaj, inventatorul și-a luat gândul de la orice activitate de patiserie, dedicându-și restul vieții picturii, talentul său din adolescență.
Istoria foitajului a fost reconstituită cu greu peste ani, de către un patiser francez, la începutul secolului al XX-lea. Întrebuințat astăzi în cele mai diverse moduri, foitajul aduce satisfacție tuturor gospodinelor, cele mai multe dintre ele necunoscând istoria zbuciumată a aluatului minune.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!