Eco, bio: alegeri prietenoase cu natura

Eco, bio: alegeri prietenoase cu natura. Când am pornit la drum acum 11 ani am făcut-o pentru a avea o viață mai sănătoasă, pentru mine și familia mea, apoi pentru ca din ce în ce mai numeroși oameni să aibă acces la produse sănătoase. Cred și în continuare acest lucru, însă acum e mai mult de atât.
Anul trecut m-am întâlnit cu un student olandez care studia produsele bio pentru lucrarea sa de diplomă și circula prin toată Europa să se documenteze. L-am întâlnit la finalul peregrinărilor sale prin România și am realizat că în Vest principala motivație în căutarea de produse bio nu e neapărat sănătatea proprie. Acest tânăr mi-a explicat că prin consumul de produse bio chiar putem salva planeta. Discuția a fost lungă, am vrut să văd argumetele lui și pot să spun doar un lucru: are dreptate.

 

eco

Foto: Irina Dolhăscu, Via Naturalia (www.vianaturalia.ro)

Ne place să căutăm și să cumpărăm produse „curate“. Cum aflăm cât de curate sunt? Cum citim etichetele din magazine și după ce ar trebui să ne orientăm? 
Am întrebat-o pe Irina Dolhascu, în această branșă de 11 ani.

Spre deosebire de produsele „naturiste”, cele bio trec printr-un sistem riguros de certificări care atestă faptul că sunt curate.
Produsele bio sunt în primul rând produse cu ingrediente a căror proveniență se cunoaște și este controlată. Apoi aceste ingrediente trebuie să îndeplinească anumite condiții. Noi spunem că trebuie să fie curate. Toate aceste aspecte sunt reglementate foarte strict prin certificarea bio, certificare pe care produsele naturiste nu o au.
De exemplu, termenul de cosmetice naturale sau naturiste este adesea folosit pentru a desemna un produs care conține ingrediente naturale într-o doză mai mare, dar nu numai. Totuși, aceste ingrediente nu au o proveniență controlată. Multă lume crede că aceste produse ,,naturale” sunt mult mai sănătoase decât celelalte cosmetice doar pentru că pe ele scrie cosmetice naturale. Adeseori se înșeală. Alți producători scriu pe eticheta ,,fără parabeni’’ sau ,,doar cu ingrediente naturale’’ ceea ce induce iarăși ideea de sănătos sau natural, însă tot nu există o certitudine legată de originea ingredientelor.
La noi în țară nu există niciun standard care să reglementeze apelativul ,,cosmetice naturale’’ și în acest caz fiecare îl folosește cum vrea pentru a-și vinde mai repede marfa.
Situația este cu totul alta în cazul cosmeticelor bio.În acest domeniu există nu unul, ci mai multe organisme care au standarde cunoscute și care acreditează un produs ca făcând parte din categoria ,,cosmetice bio’’. Așadar termenul de cosmetice bio se folosește doar în cazul produselor cosmetice acreditate de către un certificator cunoscut.
Un produs bio cosmetic trebuie să aibă minim 95% din ingrediente naturale sau de origine naturală și minim 95% din ingredientele vegetale sunt de origine biologică
Ingredientele vegetale de origine biologică sunt ingrediente care provin din culturi tratate fără pesticide, insecticide sau fertilizatori chimici, fără modificări genetice, pe soluri curate unde nu au fost folosite pesticide minim 5 ani.
În cazul produselor cosmetice bio, în afară de ingrediente și metoda de obținere care sunt controlate, procesul tehnologic este cât mai puțin poluant și produsul final nu trebuie să conțină: parabeni, parfumuri sau coloranți de sinteză, sodium lauryl sulfate (SLS), parafină, propylene glycol, formadelhidă, ftalați.
Toate acestea nu sunt nicidecum valabile în cazul cosmeticelor naturale.
Gândiți-vă la diferența dintre un lan de gălbenele care crește sus la munte unde aerul este curat și pur, care nu este stropit cu nici un fel de chimicale și un lan de gălbenele situat lângă o autostradă unde poluarea este maximă și care în plus a fost și stropit cu insecticide și pesticide.
Puteți cumpăra crema bio de gălbenele care este făcută din primele flori sau puteți cumpăra crema naturală de gălbenele care e făcută din florile de lângă autostradă. Ultima cremă este un produs natural deoarece nu conține adaosuri de parfum sau alte adaosuri de sinteză, dar însăși materia primă este contaminată.
Aceasta este diferența dintre produse bio sau cosmetice bio versus produse naturiste sau cosmetice naturale.

Un produs bio trebuie să aibă inscripționată sigla unui certificator recunoscut precum Ecocert, Soil Association, ICEA, în funcție de regiunea de proveniență.
Există foarte multe certificări bio, eco și în străinătate, există chiar și certificări pentru termenul de natural. Organismele de certificare evolueză de la an la an și se adaptează cerințelor pieții. Aproape fiecare țară are propriul organism de certificare și standardele certificatelor sunt adaptate politicilor din țara respectivă.
De exemplu, Germania a ales să aibă standarde medii astfel încât prețul produselor nu este foarte mare și în acest moment este țara europeană cu cel mai mare consum de produse bio. Standardele și certificările sunt diferite și funcție de tipul produsului alimentar sau nealimentar.
De exemplu în cadrul cosmeticelor:
Produsele cosmetice ecologice :
– au minim 95% din ingrediente naturale sau de origine naturală;
– 50% din ingredientele vegetale sunt de origine biologică;
– au un minim de 5% ingrediente bio din produsul finit.
Produsele cosmetice bio sau organice (este același lucru, în Franța se folosește termenul biologique și în Anglia organic) :
– au minim 95% din ingrediente naturale sau de origine naturală;
– 95% din ingredientele vegetale sunt de origine biologică;
– au un minim de 10% ingrediente bio din produsul finit
Ingredientele vegetale de origine biologică provin din culturi tratate fără pesticide, fără derivați petrochimici, fără modificări genetice, fără parabeni (conservanți chimici) pe soluri curate unde nu au fost folosite pesticide minim 5 ani.

floare

Unii producători din piețe afirmă că au recolte bio deoarece nu au folosit îngrășăminte, aditivi de niciun fel, nici ierbicide și nici alte tratamente. Este oare suficient pentru a fi siguri că respectivele produse sunt curate?
Din păcate nu putem fi siguri 100%. Probabil că sunt mai sănătoase decât alte alimente, însă în lipsa unor analize nu putem spune că sunt bio. După cum arătam mai sus, terenurile trebuie să fie curate minim 5 ani. Procedura pentru a trece la agricultură organică nu este simplă. Dacă un producător vrea să înscrie un teren în acest circuit, trebuie să stea cu terenul trei ani în „conversie”, perioadă în care nu folosește pesticide, îngrăsăminte chimice, etc. și abia apoi, după analize de sol, se poate obține certificare.
În vestul Europei, fermierii pot asigura recolta, deoarece nu e ușor să păstrezi o recoltă curată. Se cunosc cazuri când au fost compromise culturi din cauza că au folosit balegă (care e total naturală) de la vaci care au păscut pe culturi cu pesticide.
O altă problemă a țăranului de la piață este că nu poate dovedi că ceea ce spune e adevărat și cred că asta e marea problemă. Procedeele de certificare sunt lungi și costisitoare, iar suportul din partea instituțiilor Statului este aproape inexistent.

Ce înseamnă fair trade?
Fair Trade înseamnă comerț echitabil, mai exact ca profitul să ajungă deopotrivă și la producător și distribuitor. Din păcate, în comerțul clasic, controlat de marile corporații, profitul ajunge în mare măsură la cel ce controlează prețul, respectiv către distribuitor, cel ce vinde cu amănuntul și în final producătorul agricol sau cel ce execută efectiv munca este lăsat aproape la limita sărăciei.
Nu este nevoie ca produsele fair trade să fie mai scumpe. După părerea mea, nu comerțul fair trade scumpește produsele, ci din contră monopolul este cel care scumpește produsele.
Noi, ca cetățeni, trebuie să încurajăm comerțul fair trade și de asemenea, dacă se poate, scurtarea lanțului între producător și consumator. Ideal este ca micii producători să aibă capacitatea de a-și vinde produsele fără să apeleze la marile lanțuri de retaill.

Produsele vegane sunt automat superioare celor care conțin ingrediente animale? Sau „mai curate“?
Veganismul nu este o dietă, veganismul e un curent care în primul rând are o conotație morală și înseamnă eliminarea ingredientelor de origine animală și în cazul cosmeticelor netestarea lor pe animale. Acest curent se regăsește și în moda prin eliminarea produselor din piele, blană, etc.
Vegan nu înseamnă mai curat! Poți consuma produse care exclud total ingredientele animale, dar care nu sunt neapărat curate, de exemplu legumele pot fi pline de pesticide, modificate genetic și nu sunt de origine animală.
În rest e teritoriul nutriției sau al moralei și fiecare alege. E greșit să considerăm produsele vegane ca fiind un atribut al sănătății. Doar daca sunt curate pot fi considerate cu adevarat ,,curate”.

Care sunt alimentele care sunt cel mai des modificate genetic și de ce unii consideră că alimentele modificate genetic sunt potențial periculoase? Când are sens și când este un avantaj modificarea genetică?
Modificarea genetică a apărut ca necesitate a creșterii producțiilor având în vedere creșterea populației Pământului. Astfel s-au căutat soluții pentru plante mai rezistente. Cel puțin așa au fost declarațiile acelui moment. Cert este că obiectivul nu a fost atins și în continuare anumite corporații au monopolul hranei pe pământ. Cele mai afectate și cele mai modificate culturi sunt: porumbul, soia, rapița, lucerna, sfecla de zahăr, dovlecei/zucchini, roșii, cartofi, mandarine, lapte, bumbac.
Acestea sunt în topul listei, însă lista nu e scurtă. Orice produs care conține ulei, făină, amidon sau o altă formă de porumb este modificat genetic dacă sursa a fost modificată genetic. Și nu e valabil doar pentru mâncare, ci și pentru cosmetice și produse de îngrijire care pot conține derivați ai produselor de mai sus.

copac

Ce superalimente recomanzi și în ce cantități?
Încurajez pe cei ce vor să consume mâncare mai sănătoasă să apeleze la medici nutriționiști.
Eu folosesc spirulina și chlorella (chlorella e printre puținele care ajută la eliminarea metalelor grele din corp). Îmi place vitamina C din acerolla. Folosesc uleiul de cocos MCT (trigliceride cu lanț mediu) care este fenomenal. Moringa nu a lipsit în această perioadă. Îmi plac foarte mult condimentele care conțin cantități mari de antioxidanți: turmeric, scorțișoară, cacao. Și aș mai menționa goji și incan berry la categoria fructe uscate.
Cred că anumite fructe de pădure le putem considera superalimente, așa că pot spune că de 4 luni am în permanență în casă afine și un alt superaliment autohton, cânepă semințe.

La ce ar trebui să avem grijă specială când cumpărăm?
Mâncarea aditivată, modificată chiar în timpul prelucrării este un subiect extrem de complex. Iată câteva repere:
– Cu cât un produs are o listă de ingrediente mai lungă cu atât e mai periculos.
– Carnea, în special de pui, depinde extrem de mult de condițiile în care au fost crescute animalele. Nu au aditivi declarați, puii au fost crescuți cu hormoni sau alte substanțe care la rândul lor sunt modificate genetic. Acest aspect se transferă și la ouă.
– Legumele și fructele sunt în mare majoritate contaminate cu pesticide: în top se află:
1. Căpșuni
2. Mere
3. Nectarine
4. Piersici
5. Țelină
6. Struguri
7. Cireșe
8. Spanac
– Dulciurile ultraprelucrate și ultrarafinate, aici mă refer de la biscuiți, ciocolată, napolitane și distractivele ornamente pentru tort și încă multe altele
– Băuturile acidulate.

Și produsele cosmetice sunt pline de aditivi și ultraprocesate. Multe au efecte secundare și, cum vârsta de la care se folosesc e în continuă scădere, sunt chiar periculoase.
În ultimul timp apar explozii de dermatite, alergii – și nu numai afecțiuni dermatologice. Ca aditivi la cosmetice aș menționa parabenii, parafină, silicon, EDTA (Ethylène Diamine Tétra-Acétique), eteri de glicol, uleiuri minerale, BHA BHT, coloranți de sinteză, PEG (Polyethylene glycol) sau etoxilați, MIT/MCIT (Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone), fenoxietanol, ftalați, parfum de sinteză
Și la cosmetice lista de ingrediente trebuie să fie cât mai scurtă și să știm ce reprezintă fiecare.
Chiar dacă legea impune, foarte multe site-uri care vând cosmetice (chiar și naturale) nu scriu ingredientele produselor.

Foto: Arhivă personală, Guliver/iStock

Citește și articolul de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!