Dincolo de granițele pasiunii

IMG_0176Municipiul Sibiu a fost și este unul dintre cele mai importante și înfloritoare orașe din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă. Orașul a fost capitală a Transilvaniei între anii 1692-1791 și 1849-1865. A cunoscut în ultimii ani o renaștere economică și culturală semnificativă. Sibiul este în prezent unul dintre orașele cu cel mai mare nivel de investiții străine din România. În anul 2007, a fost Capitala Culturală Europeană împreună cu orașul Luxemburg.

A trecut 1 an de la ultima noastră vizită la Sibiu.

Foto: Practic in bucatarie; Mihai Nicolae

Foto: Practic in bucatarie; Mihai Nicolae

În urmă cu câteva luni, am primit o nouă invitație pentru a vizita acest oraș, mai exact să cunoaștem o nouă familie, cititoare a revistei Practic în bucătărie. De data aceasta, invitația a venit din partea unui cititor de sex masculin, care de fapt e cel pasionat de bucătărie și ascunde în spate o poveste foarte frumoasă. Înainte de a porni la drum și a-l cunoaște, i-am vizitat, la îndemnul său, profilul de facebook, unde am putut observa câteva dintre creațiile lui culinare. Astfel, ne-am conturat încă din start portretul gazdei. Cu acest minim bagaj de cunoștințe, am pornit la drum pentru a-l cunoaște și fizic.

Deși primăvară, de data aceasta vremea s-a încăpățânat să nu țină cu noi, ba chiar a dat un pas în spate și s-a împrietenit cu sora ei mai rece, iarna. Așa am ajuns să retrăim puțin din atmosfera de iarnă a Sibiului. Deși noi pregăteam un material pentru Paște, parcă simțeam că facem parte dintr-un tablou greșit și așteptam Crăciunul. În fine, ne-am zis, capriciile climei.

Claudia și Emilian Vârlescu sunt gazdele noastre din acest număr. Le-am pășit pragul casei dornici să-i cunoaștem mai bine și să aflăm povestea lor. Bucuroși de oaspeți, întreaga familie ne-a ieșit în întâmpinare, iar cei doi copii, Iulian și Diana, erau foarte entuziasmați și prietenoși. O familie caldă, care ne-a primit cu mare drag în casa lor. Copiii veniseră de la școală, mama abia sosise de la serviciu, iar tatăl era cel care pe tot parcursul zile a fost acasă, pentru a se pregăti pentru întâlnirea Practic(ă).

Pentru început, să facem cunoștință cu cei 4 membri: Iulian are 12 ani și este elev în clasa a VI-a, iar Diana are 10 ani și este elevă în clasa a IV-a. Amândoi învață la aceeași școală și se înțeleg de minune. Claudia lucrează în schimburi, dar are mare ajutor din partea lui Emilian. Brutar de profesie, acesta lucrează mai mult noaptea, însă este foarte activ și ziua.

Foto: Practic in bucatarie; Mihai Nicolae

Foto: Practic in bucatarie; Mihai Nicolae

Dimineața, când se întoarce de la serviciu, se ocupă de copii. Le pregătește masa, îi pregătește pentru școală și le este alături în orice moment. După ce aceștia pleacă la școală, se odihnește cât îi permite timpul, după care își acordă timp pasiunii lui: gătitul! Fie că pregătește dulciuri sau orice alt fel de mâncare, Emilian este foarte dedicat și tratează cu mare seriozitate acest moment. Lucrează în aceeași fabrică de panificație-cofetărie-patiserie în care au lucrat părinții lui, de la care a moștenit talentul, dar și multe secrete în meseria lui. „Mama mea a fost cofetăreasă, iar tatăl patiser. Le-am moștenit pasiunea și îmi place să gătesc orice, cu mare drag. Am perioade în care mă axez pe deserturi, apoi pe supe-creme sau pe orice altceva care îmi capteză atenția pentru o perioadă. Le mulțumesc părinților că mi-au fost mereu aproape, mamei pentru că m-a călăuzit în tot drumul meu și m-a inspirat, dar și tatălui, pentru ajutorul său. Familia e cea mai importantă. De acolo îți iei inspirația, puterea”. Aș completa că este un mix de talente, că a îmbinat ambele profesii ale părinților. Nu poți spune că e mai priceput într-un domeniu decât în altul, deoarece prepară la fel de bine torturi, pâine sau supe-creme. Diferența e de moment, de pasiunea și inspirația de moment. Deși are doar 41 de ani, Emilian este foarte dedicat familiei, dar și pasiunii, poate în egală măsură, deoarece nu am observat să-și neglijeze copiii câtă vreme acordă un interes mai mare jobului sau pasiunii.

IMG_0113De altfel, Emilian mai are o fată din prima căsătorie, pentru care este tată în egală măsură ca pentru Iulian și Diana. Primul lui copil, Andreea, este elevă în clasa a 9-a, la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și se mândrește foarte mult cu ea, deoarece este o elevă silitoare și învață foarte bine. Emilian se străduiește să fie atent în egală măsură cu toți cei 3 copii ai săi, ba chiar le înlesnește întâlniri cât mai des, iar aceștia se înțeleg și se iubesc așa cum trebuie să se iubească frații. Andreea nu a putut fi prezentă la întâlnirea cu noi, dar tatăl ei nu a uitat să ne vorbească și despre ea. Ne-am dat seama cât de mult își iubește copiii și îl felicităm pentru că este un tată bun. Chiar dacă Emilian este cel cunoscut ca fiind cel pasionat de bucătărie, nici Claudia nu se lasă mai prejos. Ea gătește din plin pentru familia ei, ca o orice mamă, doar că ea nu este vedeta familiei (completăm, zâmbind). Când i-am întrebat pe copii ce gătește mama bun, au răspuns în cor, precum copiii dintr-o cunoscută reclamă: „Sarmaleeeee!”. Da, Claudia, pe lângă serviciu (se ocupă cu asigurarea serviciului de siguranță al autovehiculelor, în cadru unei întreprinderi mari din Sibiu), pregătește mâncare pentru familia ei, îi ascultă pe copii la lecții și este pasionată de flori. Emilian și Claudia se pot mândri cu cei doi copii cuminți, care-și fac lecțiile singuri, care se înțeleg între ei și nu creează probleme. Diana este talentată la desen și iubește matematica, iar Iulian este pasionat de geografie, dar și el este bun la matematică. În plus, de 2 ani, ambii copii urmează cursuri de dansuri populare. Emilian obișnuiește să gătească zilnic un preparat, pe care îl înscrie în categoria „Inspirația zilei” și care este mai întâi analizat de cei doi copii ai săi. Diana, foarte atașată de tatăl ei și mai diplomată de fel, este cea care îi acordă mereu note mari și își încurajează tatăl, spunând că totul este foarte bun. Iulian, puțin mai sever și șugubăț pe deasupra, este criticul familiei. Are o mare plăcere în a-și tachina tatăl și a-i face chiar observații.

IMG_0174Totuși, am aflat de la mama un secret: când îi place mult un preparat, nu-l împarte cu altcineva în afara familiei, dar când are ceva de obiectat, le dă voie părinților să împartă și cu una dintre vecinele cu care se înțeleg bine. De altfel, Iulian este un băiat foarte vesel, pus mereu pe glume, simpatic și prietenos. Diana este o fetiță delicată, copilăroasă și foarte plăcută. Copiii sunt cei care testează și cei mai mari critici (mai ales Iulian) ai tatălui lor. Îl întreabă mereu ce urmează să pregătescă, iar Iulian îi sugerează și numele unui preparat. Ne-a amuzat teribil felul lui de a fi. Emilian a mers mai departe cu pasiunea lui și a participat de două ori la celebrul concurs Masterchef, atât în ediția din 2014, cât și în cea din 2015. „Deși nu am trecut de preselecție, pentru că cei de acolo caută mai mult persoane care să facă și show, nu doar să gătească bine, nu am de gând să mă opresc aici. Voi participa până la 80 de ani”, a completat, într-un mod amuzant, Emilian. De altfel, am aflat de intenția lui mai întâi de la Diana.

Pe lângă serviciul de noapte în cadrul brutăriei, pe lângă timpul dedicat familiei, copiilor, dar și pasiunii lui, Emilian participă la nenumărate evenimente. Este solicitat în cadrul unor degustări de vinuri, pentru care pregătește diverse preparate, promovează evenimentele și se dedică cu tot sufletul. Am putut observa la fața locului câtă pasiune pune în munca lui. Nu acordă atenție doar preperatului în sine, ci și ingredientelor, dar și modului de prezentare. Este foarte atent și la accesorii, astfel că a căutat foarte mult să găsească niște farfurii mai elegante, pentru a servi supa-cremă.

IMG_0121Pentru vizita noastră a pregătit un meniu pentru Masa de Paște, constând în: Supă-cremă de pădure (aperitiv), Coaste de miel cu piure mov și un Tort aniversar. Invitați să degustăm din preparatele pregătite, am fost cu adevărat fascinați de gust, încă de la început. Cu adevărat senzațional! Gustul, felul de a găti, de a prezenta ne-au stârnit indignarea pentru faptul că nu a trecut preselecția marelui show de televiziune. Pentru noi, a rămas un mare artist. Absolut tot ce a pregătit a fost foarte bun. Ne-am bucurat să-l cunoaștem, ne-am bucurat să auzim că familia îl susține în tot ce face și îl încurajează și îi dorim lui Emilian să ajungă dincolo de granițele pasiunii, să fie un MASTERCHEF!

Mulțumim pentru ocazia de a-i cunoaște pe Emilian și familia lui, de a ne face noi prieteni și sperăm să auzim numai de bine.

Reporter: Crenguța Simion
Fotograf: Mihai Nicolae

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!