Din suflet de copil, cu dragoste pentru mama!

Luna martie, prima lună a primăverii, debutează cu sărbătoarea mărțișorului, care este de altfel, simbolul primăverii și continuă cu ziua de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii. La noi în țară, până în anul 1989, această zi era dedicată mamelor, ulterior a fost transformată în ceea ce reprezintă astăzi – Ziua femeii de pretutindeni. Femeile din viața fiecăruia, fie ele mama, bunica, sora, mătușa, d-na învățătoare sau educatoare, toate sunt sărbătorite în această zi de primăvară.
Studiile arată că Ziua Mamei se sărbătorea încă de pe vremea zeilor din Olimp, când exista chiar un festival dedicat mamei tuturor zeilor și zeițelor, pe nume Rhea, în Grecia Antică. În 1910, la Copenhaga apare pentru prima dată ideea zilei femeii, când se sărbătorea mișcarea femeilor pentru egalitate în drepturi și egalitate de șanse. 
7 ani mai târziu se naște și ziua de 8 Martie, cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, fiecare sărbătorind-o așa cum considera de cuviință. Ziua de 8 Martie este pe plan internațional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora toate femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție. Dreptul de a alege și de a spune Nu! Una dintre aceste țări este Anglia, unde pe 8 Martie au loc marșuri și întruniri în memoria Femeilor Militante.

Foto: Arhiva Burda Romania

Și pentru că luna aceasta, revista apare pe piață exact pe 8 Martie, ne-am gândit să le facem o bucurie mămicilor și să cunoaștem câțiva copii, dornici să le facă mamelor lor o mică surpriză. În urmă cu 2 ani, am cunoscut-o pe Lizetta Mihăilă, o mămică cu 2 copii, care este totodată și profesoară de psihopedagogie la o școală din Capitală. Lizetta are 35 de ani și, în afara orelor de la școală, organizează cursuri și ateliere de creație, pentru copii și părinți, cu tema „Activități în familie”. În urmă cu 2 ani, am vizitat familia Lizettei pentru a lua parte la ziua de naștere a soțului ei, Filip. Acum ne-am gândit să asistăm la o lecție demonstrativă alături de cei 2 copii ai săi și a altor 3, colegi de clasă ai lui Vicentziu, băiatul Lizettei. Vicentziu este elev în clasa a II-a la Școala nr. 133, școală unde a învățat și mama lui. Francesca, sora lui Vicentziu are aproape 7 ani și este la grupa pregătitoare. La toamnă va merge și ea la școală, împreună cu fratele ei. Tatăl lor, domnul Filip, nu era prezent în momentul vizitei noastre, pentru că era la serviciu. Voi, cititorii noștri fideli, îl cunoașteți deja de la vizita anterioară.

Foto: Arhiva Burda Romania

Pentru că știam deja de la Lizetta că organizează tot felul de cursuri cu copiii, ne-am gândit că de data asta să facem ceva dedicat zilei de 8 Martie. Am pus la cale acțiunea și am stabilit să ne întâlnim acasă la familia Mihăilă. Acolo ne aștepta mama, bunica (mama Lizettei) și cei 2 copii. Peste puțin timp au sosit și ceilalți invitați, 2 colegi de clasă ai lui Vicentziu, Ștefan și Andrei și fetița unei prietene de familie, Sara. Ștefan Lepinzeanu are 9 ani, la fel ca verișorul lui, Andrei Rainer. Cei doi nu numai că sunt verișori și colegi de clasă, dar locuiesc și în aceeași casă, mamele lor fiind surori. În plus, s-au născut la doar o zi diferență. Frumoasă poveste! Cât despre cea mai mică dintre copilașii prezenți, Sara Voicu, vă putem spune că are 5 ani și jumătate, este o mică domnișoară, atentă la obiectele vestimentare, și prietenoasă. De cum au intrat pe ușă, zarva a și început. Bunica fraților Mihăilă, doamna Constanța Marin, îi atenționa din când în când pe băieții năstrușnici să nu facă vreo prostioară. Bunica este cea care se ocupă de Vicentziu și de Francesca în timpul cât părinții sunt la serviciu. Ea îi ia de la școală, le dă să mănânce, face lecții cu ei și se joacă. Locuiește foarte aproape de nepoțeii ei dragi și le poate fi mereu alături când aceștia au nevoie. Copiii s-au gândit să vină îmbrăcați în uniforma de școală, fetele însă, au stat mult pe gânduri până s-au hotărât cu ce să se îmbrace pentru întâlnirea cu noi, echipa Practic(ă). Până la urmă, au ales ceva pe gustul lor și au fost mulțumite.

Foto: Arhiva Burda Romania

În acest timp, Lizetta, pregătea coca pentru preparatele pe care urma să le realizeze cu cei mici. Ea s-a gândit să-i învețe pe copii să facă niște fursecuri colorate, crochete de pește, chec cu steluțe și alte surprize cu care ei să-și surprindă mamele, ajutați, eventual, de tatăl lor. Încă de la vizita trecută, am aflat că în familia Mihăilă, toată lumea adoră să gătească. Lizetta preferă să gătească multe dulciuri pentru copii, mai ales că cele făcute în casă sunt mai sănătoase, și chiar unele fursecuri – aperitiv pe care să le poată pune în pachetul copiilor, pentru școală și grădiniță. De asemenea, adoră să pregătească felul doi. Mai primește din când în când și câte o mână de ajutor de la soțul ei, când acesta are timp. Deși gusturile copiilor sunt diferite, Vicentziu preferând dulciurile cu vanilie în primul rând, apoi pe cele cu ciocolată, iar Francesca pe cele cu ciocolată, Lizetta încearcă să-i împace pe amândoi. Vicentziu este mai mofturos la masă, dar sora lui nu are nimic de obiectat, mănâncă din toate cu mare poftă. Bunica s-a gândit să facă puțină gimnastică zilnic, împreună cu Francesca, pentru că o domnișoară trebuie să țină la silueta ei. La un moment dat, mama ne-a anunțat că are nevoie de ajutor, de cineva care să-i pună făină în castron și să picure din colorantul alimentar pentru fursecuri. Imediat, copiii au fugit să dea o mână de ajutor și apoi Lizetta le-a împărțit coca pentru a o modela împreună.

Foto: Arhiva Burda Romania

În acest timp, Mihai, colegul meu, le-a făcut fotografii, iar ei au zâmbit frumos la aparat, fără să-și neglijeze sarcinile date. A fost o mare distracție când s-au văzut cu mânuțele în aluat. Au frământat, au întins aluatul cu sucitorul sau cu mâna și l-au tăiat cu diferite forme pentru fursecuri. Apoi, mama le-a pus la copt și a mai pregătit și pastele pe foc. Tot ei au pus steluțele colorate pe chec și au dat o mână de ajutor, ori de câte ori a fost nevoie. Erau atenți să nu se murdărească, mai ales că au fost îmbrăcați în uniformă. La sfârșit, au stat alături de preparatele lor pentru a fi fotografiați, mândri că au putut realiza ceva cu mânuțele lor.

Foto: Arhiva Burda Romania

Și voi, dragi copii care ne citiți, puteți apela la ajutorul bunicii sau al sorei mai mari pentru a-i face o surpriză mamei. Și nu contează dacă nu iese totul perfect, căci pentru mama voastră, totul va avea cel mai bun gust. Lizetta organizează des astfel de întâlniri într-un centru comercial din Capitală și e surprinsă de câți copii și părinți participă la atelierele de lucru organizate de ea și dedicate activităților în familie. Ne-am bucurat să asistăm la această activitate relaxantă, distractivă și presărată cu multă dragoste, dragoste de copil pentru cea mai bună și dragă ființă din lume: Mama!
Să aveți o primăvară frumoasă, caldă ca sufletul unei mame!

Foto: Biscuiti aperitiv cu branza – Arhiva Burda Romania

 

Biscuiți aperitiv cu brânză

Îți trebuie:
250 g brânză
250 g unt
1 ou
1 praf de copt
5 linguri de lapte
colorant alimentar
făină cât cuprinde
forme de biscuiți (inimă, fluture, pește etc.)
Pregătești așa:
Pui într-un castron o cană de făină, adaugi oul, praful de copt și laptele și frămânți coca, completând cu făină. Când este frământată, pui câteva picături de colorant și făină cât este nevoie. După ce s-a format coca, întinzi, iar cu formele tai, realizând diverse modele.
Ce poate face copilul, să ajute – toarnă făină în castron, în timp ce mamele frământă aluatul, adaugă colorantul și taie coca cu formele de biscuit ori modelează diverse modele, fiind creativ.

Foto: Crochete cu pește – Arhiva Burda Romania

Crochete de pește

Îți trebuie:
1 cană de apă
4-5 linguri de ulei
2 ouă
1 cană de făină
1 praf de sare
2 conserve de pește în ulei
1 lămâie
Pregătești așa:
Fierbi apa cu uleiul și cu un praf de sare, adaugi făina și ouăle, treptat, iar când se formează o pastă, adaugi peștele. Prepari totul la foc mic, pe aragaz. După ce este gata coca, formezi, cu mâna udă, crochete care se prăjesc în ulei. Servești peștele cu lămâie.
Ce poate face copilul, să ajute – poate modela crochetele, cu mâna umedă.

Foto: Fusilli cu ciuperci și cârnăciori – Arhiva Burda Romania

Fusilli cu ciuperci și cârnăciori

Îți trebuie:
1 pachet de paste fusili
½ kg ciuperci
4-5 cârnăciori de preferat semiafumați
200 g brânză
Pregătești așa:
Fierbi pastele și tai ciupercile și cârnăciorii bucățele. După ce pastele sunt gata, le pui într-o tavă, călești ciupercile și cârnăciorii și adaugi totul peste paste. Deasupra razi brânza. Dai la cuptor 5-7 minute.
Ce poate face copilul, să ajute – să curețe ciupercile, să le taie cu un cuțit de plastic ori cu vârfurile rotunde și să radă brânza.

Foto: Fursecuri melcișori – Arhiva Burda Romania

 

Fursecuri melcișori

Îți trebuie:
200 g zahăr
2 ouă
2 ceșcute de ulei
1 praf de copt
făină cât cuprinde
Pregătești așa:
Pui într-un castron o cană de făină, adaugi oul, praful de copt și laptele și frămânți coca, completând cu făină. Când este frământată, pui câteva picături de colorant și făină cât este nevoie. După ce s-a format coca, întinzi, iar cu ajutorul formelor tai, realizând diverse modele.
Ce poate face copilul, să ajute – toarnă făină în castron, în timp ce mamele frământă aluatul, adaugă colorantul și taie coca cu formele de biscuit ori modelază diverse modele, fiind creativ.

Foto: Chec cu steluțe – Arhiva Burda Romania

Chec cu steluțe

Îți trebuie:
4 ouă
250 g zahăr
250 g făină
4 linguri de ulei
un praf de copt sau amoniac
1 lingură de făină
bomboane în formă de steluțe.
Pregătești așa:
Amesteci ouăle, zahărul, uleiul, praful de copt și făina, până se formează o pastă (poți folosi mixerul). Torni în forma de chec ori în diverse forme de prăjituri (ursuleți, inimioare, etc) și le dai la cuptor. După 10-12 minute, adaugi peste compoziție, bomboanele steluțe și mai lași checul la cuptor 10-15 minute, la foc mic.
Ce poate face copilul, să ajute – poate amesteca ingredientele, chiar și cu mixerul și poate adăuga steluțele, dar sub supravegherea adultului, pentru a nu se frige.

Text și foto din Practic în Bucătărie nr. 04/2012 

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!