Din pasiune pentru apicultură

Carmen și Gheorghe Panfiloiu au ales să trăiască departe de forfota urbană. Viața la țară, însoțită de o alimentație ecologică, le oferă satisfacția muncii împlinite. Nu e ușor, dar când faci totul cu drag, munca devine pasiune.

Deși defavorizată din punct de vedere economic, zona cuprinsă între orașele Turceni și Motru este bogat aspectată de o natură încântătoare, ce a presărat în întreaga zonă a Olteniei de sub munte numeroase peisaje de o frumusețe aparte. Oamenii au căutat de-a lungul timpului să se integreze în acest complex ecosistem, căutând să trăiască, pe cât posibil, în armonie cu mediul înconjurător. O bună parte dintre locuitori, odată cu închiderea minelor, au plecat din această zonă, căutând premisele unei vieți mai ușoare, însă unii au rămas, căutând să păstreze obiceiurile și stilul de viață secular.

Foto: Familia Panfiloiu – Arhivă Burda România

Carmen și Gheorghe Panfiloiu s-au căsătorit în urmă cu 13 ani și de atunci au ales să trăiască în satul Mătăsari, departe de forfota apăsătoare a zonei urbane. „Pe noi ne-a unit viața la țară. Mâncăm sănătos, nu cumpărăm mezeluri sau sucuri”, declară amândoi. Frații soțului și sora mai mică a soției au ales să trăiască în București, însă cei doi nu au fost vreodată tentați să părăseasca regiunea natală, pentru a da piept cu stresul zilnic citadin.
Gică, așa cum îi spun cunoscuții, lucrează în cadrul unei firme din domeniul minier, ca tâmplar de întreținere, de aproape 14 ani. Carmen s-a dedicat în totalitate creșterii celor doi copii, Rebeca și Patric. După ce a absolvit Facultatea de Finanțe-Bănci din Târgu Jiu, Carmen a lucrat timp de un an în domeniu, dar odată cu nașterea fiicei sale, prioritățile s-au schimbat. Trăind într-o zonă defavorizată, locurile de muncă se găsesc greu, astfel că a ales, pentru o perioadă nedeterminată, munca în gospodărie.
Pe terenul generos, din spatele casei, cresc iepuri, găini și rațe, au plantat viță-de-vie, pomi fructiferi și legume pentru consumul propriu. „În bucătărie îmi place să lucrez și aici mă relaxez, de fiecare dată când intru. Când am construit casa, am ales cea mai mare încăpere, care ar fi trebuit să fie sufrageria, să o transform în bucătărie și nici așa nu îmi ajunge spațiul”, recunoaște gazda noastră. Deși gătește cu plăcere orice fel de mâncare, Carmen se simte mai atrasă de bucătăria tradițională românească și mai ales de domeniul preparatelor dulci, în acest sens urmând și un curs de cofetar-patiser.
În familia Panfiloiu se consumă carne des, în special din cea obținută în gospodăria proprie, precum carnea de iepure, pe care o păstrează în untură, la garniță și care poate fi folosită în numeroase rețete. Totuși, cele mai bune preparate sunt realizate și acum, ca în urmă cu un secol, în cuptorul din grădină, în oale de pământ, în care mâncarea este fiartă timp îndelungat, la foc de lemne.
Cea mai plăcută activitate a familiei o reprezintă apicultura. Încă din 2006, Gheorghe se ocupă cu creșterea albinelor. „Am început de la zero cum se spune, iar în prezent am peste 80 de familii de albine (stupi). Prima oară a adus tatăl meu un roi. Roiul se prinde pe o creangă. Mi-a plăcut de la început această activitate. Îmi aduc aminte că stăteam pe o bancă, în apropiere și le urmăream activitatea. Îmi era drag de ele, le observam cum intrau și ieșeau din stup”.

Foto: Carmen și Gheorghe Panfiloiu și cei doi copii, Rebeca și Patric – Arhivă Burda România

Alimentația albinelor trebuie să fie de calitate, pentru că sunt sensibile și se pot îmbolnăvi destul de ușor. În general, se înmulțesc repede, să obții un stup nu durează mult, însă ai nevoie de suport financiar pentru a-ți extinde producția de miere. Gheorghe practică și albinăritul pastoral; și-a cumpărat o remorcă, pe care o folosește pentru a merge în lunile aprilie, mai și iunie pe câmp, în Mehedinți, la rapiță, dar și la salcâm în apropiere, într-o zonă minieră abandonată (300 ha), care a fost replantată cu salcâmi. Uneori merge și la floarea-soarelui, în zona Turceni, dar anul acesta a fost destul de mică producția de miere de floarea-soarelui. „Calitatea mierii depinde de la stupar la stupar. Și cu siropul de zahăr este o poveste cu dus și întors. Și eu le dau albinelor mele sirop, dar doar atunci când nu au suficientă miere, însă sunt unii care le dau sirop și în perioada culesului, la salcâm spre exemplu. Eu am un cântar de control, pe care îl pun sub stup și îl cântăresc dimineața și seara, pentru a observa cât polen au introdus albinele în stup. Sunt apicultori care, atunci când observă că este scăzută cantitatea de polen, adaugă sirop, albinele le combină și rezultă o miere de calitate mai slabă”, povestește gazda noastră.
Din mierea pe care familia Panfiloiu o obține, o parte este utilizată în preparatele realizate de Carmen în bucătărie, însă restul este comercializat, prin intermediul Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) și cu ajutorul rudelor stabilite în București. Carmen deține o carte veche de bucate, cu rețete ce conțin miere, realizând două feluri de mâncare cu miere și pentru vizita revistei. Totodată, pentru cei interesați, familia Panfiloiu a creat și o pagina de Facebook (www.facebook.com/gica carmen panfiloiu), unde caută să împărtășească celor care se află la început de drum în frumosul domeniu al apiculturii, din secretele proprii și din experiența căpătată, de-a lungul a peste un deceniu de practică.
Dorința celor doi soți de a rămâne în ținuturile natale, adaptându-se la condițiile grele inițiale, este de admirat, demonstrând faptul că poți avea succes oriunde te afli, atât timp cât iubești ceea ce faci și te dedici în totalitate acțiunilor întreprinse zi de zi.

Foto: Faguri cu miere – Arhivă Burda România

 

Faguri cu miere

Îți trebuie:
3 ouă
4 linguri zahăr
4 linguri ulei
5 linguri lapte
esențe, după gust
1 linguriță praf de copt
făină cât cuprinde, pentru un  aluat moale
Îți trebuie pentru cremă:
2 linguri miere de  salcâm
100 g unt
400 ml lapte
2 gălbenușuri
3 linguri amidon alimentar
esență de vanilie
Pregătești așa:
Pentru aluat, mixezi toate ingredientele, mai  puțin făina. Încorporezi treptat făina, până obții o compoziție moale, de  consistența smântânii. Coci fagurii în  forma specială, în  prealabil încinsă.
Pentru cremă, amesteci ingredientele lichide, apoi le  încorporezi treptat pe  cele solide și  le amesteci la  bain‑marie. Adaugi untul la  final. Unești câte doi  faguri și  îi consumi de  preferință a  doua zi, după ce  s‑au înmuiat în  frigider.

Foto: Prăjitură Mousse de  ciocolată – Arhivă Burda România

 

Prăjitură Mousse de  ciocolată

Îți trebuie pentru blat:
125 g  făină
4 ouă
100 g zahăr
20 g cacao
½ plic praf de  copt
4 linguri apă
Îți trebuie pentru sirop:
225 g  zahăr
225 ml  apă
50 ml  coniac
Îți trebuie pentru crema fină de  ciocolată:
300 g  ciocolată amăruie
150 g  ciocolată cu  lapte
4 gălbenușuri
4 linguri apă
50 ml  coniac
450 ml  frișcă lichidă
80 g  zahăr pudră cu  amidon
Pregătești așa:
Pentru blat, bați albușurile spumă tare, cu  ½ din  cantitatea de  zahăr. Mixezi gălbenușurile cu  apa și  cu zahărul rămas, până își  dublează volumul și  se albește compoziția. Cerni împreună ingredientele uscate: făina, cacaua și  praful de  copt. În crema de  gălbenușuri, încorporezi spuma de  albușuri, alternând cu  amestecul de  pulberi și  amestecând delicat, cu  o spatulă.
Pentru sirop, caramelizezi zahărul și  stingi cu  apa. După ce  s‑a îngroșat siropul, iei  vasul de  pe foc  și adaugi coniacul.
Pentru crema de  ciocolată, topești pe  baie de aburi ciocolata. Mixezi gălbenușul cu  apa și  coniacul și  le adaugi peste ciocolată. Amesteci și  adaugi zahărul pudră. Bați frișca șii o adaugi treptat peste compoziția de  ciocolată călduță (nu fierbinte).
Tai  în două blatul răcit și  îl însiropezi din  belșug. Așezi blatul 1, apoi toată crema și  blatul 2.  Răcești tortul până a doua zi.

Foto: Frittata cu  cartofi și felii de bacon – Arhivă Burda România

Frittata cu  cartofi și felii de bacon

Îți trebuie:
7 ouă
100 g  telemea
100 g  cașcaval
200 g  parizer țărănesc sau  alt mezel
200 ml  lapte
1 cartof
5 felii de  bacon pentru decor
Pregătești așa:
Bați ouăle cu  lapte. Dai  pe răzătoare celelalte ingrediente și  adaugi ouăle peste ele.
Ungi o  tavă cu  ulei și  pui compoziția. Introduci vasul în  cuptorul preîncălzit, la foc mediu.
Când e aproape gata, așezi feliile de  bacon și mai lași puțin preparatul în  cuptor, până când baconul devine crocant.

Foto: Cotlete de porc cu miere – Arhivă Burda România

 

Cotlete de porc cu miere

Îți trebuie:
6 cotlete de  porc
1 ceașcă de  ketchup picant
3 linguri miere
sare, piper
Pregătești așa:
Amesteci ketchupul cu  miere, sare și  piper. Treci cotletele prin acest amestec și  le așezi într‑un vas  termorezistent.
Introduci vasul în  cuptor, la  foc mic, până când carnea lasă grăsime, apoi mărești temperatura și  ai grijă să  se rumenească frumos cotletele.

Foto: Prăjitură DUO – Arhivă Burda România

Prăjitură DUO

Îți trebuie pentru blat:
2 ouă
200 g  zahăr
200 ml  lapte
300 g  făină
2 linguri cacao
1 linguriță praf de  copt
25 ml  ulei
Îți trebuie pentru sirop:
300 ml  apă
200 g  zahăr
Îți trebuie pentru glazura 1:
200 g  ciocolată amăruie
200 ml  frișcă lichidă
2 linguri ulei
Îți trebuie pentru glazura 2:
200 g  ciocolată cu  lapte
250 ml frișcă lichidă
Îți trebuie pentru decor:
2 linguri smântână
2 linguri iaurt
200 ml  frișcă lichidă
Pregătești așa:
Pentru blat, mixezi ouăle foarte bine, până își  dublează volumul. Adaugi laptele, uleiul, apoi, pe  rând, ingredientele uscate: făina cernută împreună cu  praful de  copt și  cacaua.
Caramelizezi zahărul și  îl stingi cu  apa. Fierbi până obții un  sirop.
Pentru glazura 1, încălzești frișca lichidă și  oprești focul înainte de  punctul ei  de fierbere. Lași să  se răcească 2  minute, apoi amesteci până obții o  cremă omogenă.
Pentru glazura 2, dizolvi ciocolata în  frișca încălzită. După ce amestecul se  răcește până la  temperatura camerei, îl  mixezi cu  ajutorul blenderului vertical, până capătă consistența smântânii.
Pentru decor, mixezi spumă tare frișca rece, pe  care ai  păstrat‑o 3  ore în  frigider.
Însiropezi blatul cu  siropul caramel. Tai  blatul în  pătrate și  le depărtezi puțin unele de  altele. Torni glazura 1, iar  după ce  s‑a întărit, o  repartizezi pe  prăjituri și  pe cea  de‑a doua. Păstrezi prăjiturile la rece până a  doua zi, când le  decorezi cu  frișca.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 02/2019
Text și foto: Cristi Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

2 Comments

  1. Carmen Panfiloiu septembrie 25, 2019
    • Alexandrescu Dorina septembrie 26, 2019

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!