De la tortilla spaniola la cascavalul de Giurcani

Cascavalul de Giurcani

FAMILIA COMAN

Tradiția ne-a demonstrat faptul că, adeseori cei care au răsfoit la un moment dat o revistă din categoria Practic și au îndrăgit acest tip de presă, au devenit colecționari fideli ai întregii game de publicații. Așa s-a întâmplat ca, pentru reportajele realizate la cititori acasă, să onorăm de-a lungul timpului încă o invitație pentru o a doua revistă, ajungând pe meleaguri devenite deja familiare și întâlnind chipuri cunoscute. Un astfel de exemplu îl reprezintă familia Coman, care și-a prezentat cu ceva timp în urmă, în paginile Practic Idei frumoasa grădină și colecția de obiecte de artă populară. Încă de atunci am aflat de talentul gastronomic al Tincuței Coman, iar acum s-a ivit momentul perfect pentru a ne reîntâlni, gazda noastră sărbătorindu-și ziua de naștere: „Am zis că este un moment impotant să invit revista acum, fiindcă fac 40 de ani…” a concluzionat ea zâmbind.

Revistele Practic în Bucătărie își au locul lor pe noptiera de la capul patului, iar doamna Coman le răsfoiește de fiecare dată cu plăcere, considerându-le o importantă sursă de inspirație. De altfel, recunoaște dânsa „când eram tânără nu găteam cu atâta plăcere ca acum…”

Satul Giurcani se află situat într-o zonă de platou, la 42 km distanță de Bârlad și 62 km de Vaslui, în comuna Găgești. În anul 2.000 soții Coman (Costel și Tincuța) au reușit să-și ridice aici, prin forțe proprii, o căsuță cochetă, înconjurată pe timp de vară cu numeroase flori, dar și cu pomi fructiferi sau creații artizanale proprii, din lemn și metal.

Gazda noastră a început să experimenteze în bucătărie, preparând diferite mâncăruri, atât autohtone, cât și din alte țări, de cele mai multe ori reușind să obțină gustul și aspectul dorit. Glumind, Tincuța Coman ne dezvăluie secretul reușitelor sale: „Eu am o măsură ideală, „ochiometrul” și rareori dau greș la cantitățile utilizate!”

Pentru o perioadă de patru luni a fost plecată în Spania, unde a gătit pentru o familie cu trei copii și a lucrat în week-end-uri într-un restaurant. Astfel, a avut posibilitatea să cunoască îndeaproape gastronomia spaniolă, cu influențe sale mediteraneene, familiarizându-se cu anumite preparate, pe care le-a introdus mai apoi în bucătăria proprie. Adeseori prepară tortilla sau tutițe cu piept de pui, asemănătoare cu o shaorma, dar coapte la cuptor.
În privința deserturilor, rețetele de prăjituri suferă uneori modificări, în funcție de ingredientele disponibile în cămară, însă întotdeauna ies apetisante. Aici este un domeniu în care ajutorul Nicoletei, fiica cea mare, se face simțit. De altfel, Nicoleta prepară și singură prăjituri de mai multe feluri.
Dacă ar fi să indice un preparat specific acestei zone din Moldova, Tincuța Coman ar recomanda plăcinta din foietaj, umplută tradițional cu brânză, ale cărei foi subțiri o fac atât de gustoasă.

 CASCAVAL DE CASA

CASCAVAL DE CASA

Chiar și satul Giurcani este recunoscut în zonă pentru influențele sale culinare, aici preparându-se un delicios cașcaval de casă, des întâlnit, în aproape una din două gospodării. Modul de preparare este în felul următor: întîi se prepară cașul, apoi este lăsat la scurs și la dospit. La un moment dat acesta începe să formeze găurele și capătă o textură mai elastică. Acum este momentul în care trebuie pus la opărit. Perioada de dospire diferă în funcție de temperatură, iar apoi cașul este tăiat felii și scufundat într-o saramură ce dă în clocot. Feliile se înmoaie foarte repede, căpătând consistența unei gume. Cașcavalul va fi unul gustos doar atunci când cașul a fost unul de calitate. Atunci când laptele este gras, produsul final capătă o ușoară nuanță gălbuie. „În rețeta clasică scrie că din 10 litri de lapte obții un kilogram de cașcaval, dar noi folosind lapte nedegresat obținem un kilogram de cașcaval din opt litri de lapte” afirmă gazda noastră.

Pe terenul de 1.200 mp din spatele casei au amenajat o grădină cu numeroase legume, căci pământul în zonă permite cultivarea mai multor soiuri, dar și pomi fructiferi care de anul acesta au început să rodească. La vară intenționează să achiziționeze și un sistem de picurare pentru a stropi eficient culturile. În urmă cu mai bine de doi ani râul care curgea prin apropiere le-a inundat grădina, dar în prezent a fost decolmatat și i-au fost ridicate malurile și astfel nu mai reprezintă un pericol.

Soții Coman și-au dorit să pună bazele unui muzeu sătesc, unde să expună unelte, port popular, obiecte tradiționale, decorațiuni de interior, dar și creații proprii. Tincuța realizează tablouri decorative, folosind plante uscate și semințe colorate, iar Costel obișnuiește să creeze diferite statuete folosind bucăți de lemn sau de metal. Gazda noastră mai este implicată împreună cu fiica cea mare într-un proiect ce urmărește crearea unei ii tradiționale românești, specifică zonei.

Harnici și talentați, membrii familiei Coman își întâmpină mereu oaspeții cu zâmbetul pe buze, într-o atmosferă caldă și primitoare.

Text: Cristian Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!