Cum a apărut primul restaurant

primul restaurant

Conceptul de restaurant este asociat în zilele noastre cu un spațiu elegant în care lumea se întâlnește pentru a lua masa. Mai mult de atât, acum există fel de fel de restaurante, cu diferite specifice, de la mâncare tradițională la preparate exotice sau combinații mai puțin obișnuite.

Cu toate acestea, istoria restaurantului a trecut prin diverse schimbări de-a lungul timpului. Deși se pare că preocupările legate de alimentație erau prezente în viața oamenilor încă de pe vremea Imperiului Bizantin și a Imperiului Roman, ideea de a servi masa în oraș era oarecum diferită.

Cele mai populare „restaurante” de la acea vreme erau tavernele care ofereau mâncăruri la ore și prețuri fixe. Cu toate că lumea nu cunoștea ideea de mâncare dusă la rang de artă și nici nu își alegea locul în funcție de recenzii, mâncatul în oraș era un prilej bun de socializare încă de pe atunci.   

Cât de vechi este primul restaurant

Având în vedere primele relatări legate de mâncatul în afara casei, ar fi ușor de presupus că istoria restaurantului este una foarte veche. Ei bine, dacă ar fi să luăm în considerare părerea specialiștilor, vom afla că restaurantul în sens modern a fost dezvoltat acum 250 de ani. După cum era de așteptat, timp de un secol, aceste locuri erau destinate exclusiv persoanelor care făceau parte din clasa socială superioară. Aceștia aveau șansa de a se delecta cu preparate inspirate în general de bucătăria rafinată a Franței. Totuși, până și atunci existau persoane obișnuite (ex. studenți, pelerini, călători) care trebuiau să ia masa undeva, motiv pentru care a apărut și conceptul de „restaurant”. La acea vreme acest termen desemna un aliment menit să potolească foamea oamenilor și era compus în principal dintr-o fiertură foarte consistentă.  

Unde a apărut acesta

Conform relatărilor lui Marco Polo, primele restaurante care semănau foarte mult cu ceea ce cunosc oamenii din ziua de azi au apărut în China. Prin anii 1280 la Hangzhou existau deja chelneri, meniuri și multe locuri de întâlnire pe care le putem descoperi și astăzi. Mai târziu, prin anii 1760 au început să se dezvolte diverse afaceri și în Paris. Așteptările culturale, istorice și regulile care definesc ideea de restaurant provin tot din acea perioadă. „Inovația” consta în posibilitatea de a comanda mâncare din meniu, luarea mesei la diferite ore sau doar plata produselor comandate.

În plus, englezii au revoluționat lumea europeană când au inventat termenul de cafenea. Pentru început opțiunile includeau doar cafea, ceai sau ciocolată, dar pe parcurs s-au introdus diferite băuturi și chiar și ziare și reviste. Se pare că englezii au fost mereu ingenioși, reușind să dezvolte afaceri de succes chiar dacă nu erau neapărat pregătiți pentru un anumit domeniu. Jamie Oliver a început de jos, dar a devenit pe parcurs un bucătar de succes, la fel ca Mary Berry sau Gordon Ramsay. Prezentatoarea de televiziune Liv Boeree a reușit să-și schimbe viitorul datorită ambiției, cum au făcut și Victoria Beckham, Simon Cowell, Kate Moss etc.    

Ce meniu exista atunci

La început, cele mai populare localuri din Franța serveau o anumită fiertură pe bază de carne și legume, conform idealurilor Iluminismului. Așadar, la acel moment nu prea se punea problema de un meniu variat. Totuși, în momentul în care s-a dezvoltat această idee, felurile de mâncare erau scrise pe o listă. Odată cu apariția restaurantelor cu stil a început și diversificarea meniului. În Franța, s-a deschis un spațiu cu specific pescăresc care era apreciat atât de localnici, dar mai ales de către călătorii care îi călcau pragul și aveau prilejul de a aprecia frumusețea locului. Pe de altă parte, cel mai vechi restaurant din Londra, Rules, a fost fondat în anul 1798. Printre cele mai populare feluri de mâncare erau: friptura, piftia de țipar, scoicile sau plăcinta cu rinichi.

Nu se știe exact momentul în care celebrul preparat „fish and chips” (pește cu cartofi prăjiți) a fost combinat, dar a avut un adevărat succes la clasa muncitoare. Se pare că meritul îi revine lui Joseph Malines care l-a vândut pentru prima dată în 1864, la Londra.

Evoluția de-a lungul timpului

Putem spune fără doar și poate că evoluția restaurantului a fost influențată de felul în care personalități de rangul lui Eduard al VIII-lea, Winston Churchill sau Oscar Wilde luau masa la Café Royal. Odată cu trecerea timpului din ce în ce mai mulți oameni care făceau parte din clasa mijlocie puteau fi întâlniți în localuri mai puțin faimoase și mult mai mici ca dimensiune. În continuare, și-au făcut apariția vagon-restaurantele dar și restaurantele cu autoservire. Dacă la început ospătarii erau cei care făceau servirea iar nota de plată se dădea la sfârșitul mesei, pe parcurs au apărut și plata la casă și bineînțeles opțiunea de autoservire. Nu în ultimul rând, opțiunea de a mânca la un hotel a apărut la începutul secolului XX. Ideea se baza pe posibilitatea de a mânca în public dar și de a organiza diverse petreceri.

Ideea de a mânca în oraș s-a dezvoltat extrem de mult de-a lungul timpului și cu siguranță se va mai modifica și de acum încolo. De la zi la zi apar diverse concepte, meniuri nemaiîntâlnite și spații prielnice oricui.  

 

 

Sursa: Company News

Sursa foto: pixabay

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!