Cosmina Grigore – „hrana care te salvează„

Cosmina Grigore despre hrana care te salvează. Viața Cosminei a luat o întorsătură neașteptată acum 7 ani, după diagnosticul de cancer la sân. S-a vindecat, s-a specializat în onconutriție, a devenit instructor de pilates, iar acum se implică în programe sportive dedicate supraviețuitoarelor cancerului la sân. Cu antrenorul de caiac-canoe Marian Baban, pregătesc prima echipă de vâslașe supraviețuitoare ale cancerului de sân care va participa la Campionatul Internațional de Dragonboat care va avea loc în 2022 în Australia.

hrana

Foto: Cosmina Grigore antrenoare de pacienți

Este primul pacient oncologic devenit patient-coach în România. 
În calitate de patient-coach, vorbește din experiență persoanelor care primesc acum acest diagnostic și le consiliază pe drumul vindecării. 
O găsiți la asociația înființată de ea, Asociația Imunis, scriindu-i la adresa: [email protected] sau apelând telefon 0766563671 sau pe https://www.facebook.com/AsociatiaImunis

Cum ai început să studiezi acest domeniu fascinant al onconutriției?
În 2013, când am fost diagnosticată cu cancer de sân, nu știam absolut nimic despre onconutriție. Nici nu îmi puneam problema că alimentația ar putea juca un rol în traseul meu post diagnostic. Îmi amintesc că imediat după diagnosticare, în timp ce mâncam o porție de paste cu curcan și legume, i-am spus soțului meu neîncrezătoare: „am auzit că nu ar fi bine să mănânci carne când ești diagnosticat cu cancer.”
Norocul meu a fost faptul că prietena mea, Anna Ghica, se certificase în SUA la Integrative Nutrition ca Health Coach și ea a fost omul care mi-a deschis ochii, care mi-a explicat ce înseamnă inflamația în corp și care este legătura cu capacitatea de refacere a corpului și ce mănânci și,
drept urmare, mi-a spus ce să mănânc și ce să nu mănânc. Tot ea a fost omul care mi-a pus în brațe primele plicuri cu superfoods: chaga, reishi, maitake, pudră de baobab, semințe de chia etc. Tot ea m-a învățat să-mi fac lapte vegetal. În 2013 nu se discuta atât de mult despre alimentația pacientului oncologic.
Nu existau atât de mulți vegani, frutarieni, vegetarieni, nu se vorbea despre paleo, despre postul intermitent, dieta ketogenică și așa mai departe. Am pornit la drum înarmată cu toate cunoștințele și cărțile pe care mi le-a recomandat inițial Anna și cu dorința mea extraordinară de a înțelege unde greșisem și care era ROLUL MEU în această călătorie post diagnostic. Iar aceste două daruri au fost baza a tot ceea ce am creat în acești 7 ani de supraviețuire, atât în ce privește relația cu corpul meu și cu sufletul meu, cât și tot ce am făcut și fac pentru pacienții din România.
Lucrând cu mine în 2013 și 2014 și văzând forța extraordinară pe care o are alimentația în reducerea inflamației, cum răspunde corpul când este hrănit la nivel celular cu nutrienții cheie de care are el nevoie, toate acestea m-au determinat să mă certific ca tehnician nutriționist și așa am început să lucrez cu pacienții diagnosticați cu cancer.
Am început, totodată să lucrez și cu persoanele care vor să reducă inflamația în corp, să înțeleagă ce fel de alimentație este potrivită metabolismului lor și cum pot menține echilibrul în viață.sanatate

Avem, la nivel de individ și la nivel de societate, o problemă majoră, reală, acută, în ce privește recunoașterea nevoilor REALE ale corpului în care individul trăiește.
Sunt liste cu alimente sănătoase și nesănătoase pretutindeni. Îi poți oferi individului materiale pe toate căile. Problema este însă că oamenii au pierdut legătura cu propriul corp, cu corpul în care sufletul lor locuiește. Nu le pasă de el decât atunci când îi doare. Își duc existența în corpuri diforme, cu poziții viciate ale coloanei, cu grăsime depusă în zone ale corpului care fac mișcările zilnice greoaie. Arată total inestetic. 
Tușesc, au spută – dovadă că este o inflamație acută în corp. Le cade părul și se întreabă de ce. Dorm insuficient și puținul lor somn este de calitate proastă. Ceea ce îi face să își ducă viața la un nivel suboptim. Nu le pasă. Nu sunt obișnuiți să funcționeze altfel.
Problema nu este lista alimentelor, ci nivelul de educație oferit maselor, condiționarea socială făcută subliminal prin diverse industrii, mesaje, modele de interacțiune prezentate ca moderne, interesante, necesare. 

Cât de bine e documentată științific legătura între stilul alimentar și apariția și întreținerea cancerelor?
World Cancer Research Fund International (Fondul Mondial pentru studierea cancerului) publica în 1997 rezultatul unor studii epidemiologice care au reușit să stabilească legatura strânsă între lipsa fructelor și legumelor din dietă și o creștere a ratei anumitor tipuri de cancere. 80% din studii arată că un consum considerabil de fructe și legume duce la reducerea semnificativă a riscului de a face cancer. Cercetătorii arată că faptul că proporția deceselor cauzate de cancer strâns legate de dietă ar putea ajunge la 90% în cazul cancerelor care afectează sistemul gastrointestinal (esofag, stomac, colon). (sursa: „Alimente care combat cancerul“ – Laboratorul de Medicină moleculară, centrul de cercetare al spitalului Sainte Justine și universitatea de Quebec, Montreal). Cercetătorii estimează că 30% din cancere sunt direct legate de tipul de dietă adoptat. Povara cancerului nu pare să fie uniform răspândită peste tot în lume: aceste variații sunt cauzate de diferențele privind stilul de viață și alimentație care există între țări. S-a observat o legătură între cancer și schimbarea obiceiurilor de viață în condiții de stres. Oamenii tind să doarmă mai puțin, să mănânce mai prost, să bea mai mult, să fumeze mai mult etc., iar asta are drept consecință o scădere a imunității și o creștere evidentă a nivelului de inflamație în corp.
Pot confirma inclusiv din practică – atât personală – cât și din lucrul cu pacienții – o îmbunătățire considerabilă a metabolismului și a nivelului de energie, rezistență fizică și claritate mentală ce survine o dată cu schimbările de alimentație și stil de viață. Oamenii se așteaptă ca pătrunjelul să îi vindece de cancer. Sau tătăneasa. Sau spânzul. Și vin cu tot felul de rețete și de combinații tip „leac”. Experiența m-a învățat faptul că lucrurile nu sunt atât de simple. Cancerul este o boală complexă. Pentru ca în corp să poată fi „permis” cancerul este necesar ca mai multe sisteme să se deregleze – deci pentru a stabili un proces de vindecare, este necesară repararea acestor sisteme. Digestiv, hormonal, imunitar, de regenerare celulară etc. Depinde de cancer.
Din moment ce tot ceea ce îngurgităm devine, în urma unui proces metabolic – corpul nostru, este firesc ca alimentația să conteze. Oamenii nu vor să creadă lucrul acesta deoarece ar fi nevoiți să renunțe la aceste false surse de energie de care sunt dependenți, ar trebui să își transforme modul în care mănâncă și asta este imposibil pentru mulți, deoarece sunt robii poftelor lor, ai dependențelor formate și ai aditivilor alimentari strategic adăugați în alimentația modernă.

hrana

Oamenii vor satisfacție imediată – vor rețete clare, scurte, necomplicate pe care să le țină câteva zile și să fie mega-sănătoși. Din păcate nu funcționează așa. Corpul este un laborator complex în care au loc miliarde de reacții enzimatice pe secundă. Nu-i poți ignora constant nevoile reale și să te aștepți să îl „repari” cu bicarbonat de sodiu și lămâie. E pueril să crezi că o rețetă ținută 3 săptămâni va vindeca o boală atât de complexă precum cancerul. Așa cum este pueril să crezi că doar chimio, radio și hormonoterapie sunt suficiente fără o transformare radicală a stilului de viață și mentalității unui individ diagnosticat cu cancer.

Există niște coordonate generale ale alimentației care minimizează riscul instalării unui cancer?
Da, există: nutriterapia – adică alegerea acelor alimente care au dovedit a avea un rol de prevenție a cancerului: curcuma, coacăzele, familia allium, cruciferele, frunzele verzi, citricele, roșiile, cacao, nuci, semințe de in, sardine, somon sălbatic, boabe de soia, ceaiul verde etc.
Invers, cercetătorii de la Harvard, dar nu numai, au arătat în nenumărate studii faptul că există legături evidente între consumul ridicat al anumitor alimente inflamatorii (carnea procesată, carnea roșie, zahăr, aditivi alimentari) și apariția anumitor cancere.

Există stadii ale cancerului în care schimările de alimentație ajută și stadii în care sunt aproape inutile?
Sunt, dar nu sunt suficient studiate mai departe și nici nu cred că se vrea lucrul acesta.
Indiferent de stadiul în care te afli cu boala, hrana pe care o dai celulelor tale va accelera sau încetini procesul și va influența calitatea vieții. Lupta se dă între modul suboptim în care ne-am obișnuit să funcționăm și capacitatea de a ne imagina o altă stare în corp, capacitatea de a genera acea stare și de a rămâne într-o stare optimă metabolic suficient de mult încât să permitem corpului să își regleze anumite sisteme. FOARTE PUȚINI OAMENI FAC ASTA. FOARTE PUȚINI MEDICI ÎNȚELEG ASTA ȘI EXPERIMENTEAZĂ EI ÎNȘIȘI o astfel de stare. Drept urmare nu cred și nici nu înțeleg necesitatea unei alimentații corespunzătoare. De aici și clasica recomandare oferită pacienților: „poți mânca orice”.

hrana

Unii recomandă fie postul negru, fie raw veganismul radical – un soi de tratament de șoc ce poate da rezultate în cazul anumitor cancere. Ce părere ai?
Le-am încercat pe toate. Am văzut testimoniale. Sunt avantaje și dezavantaje. Contează tipul de cancer, mintea omului, poftele, kilogramele, calitatea oaselor, deficitul metabolic în care se află și evident, ceva foarte banal precum calitatea digestiei și absorbției persoanei respective. De aceea trebuie realmente lucrat cu un specialist, care să le fi testat, ca să le înțeleagă rolul în corp și să știe să îți spună dacă este
pentru tine tehnica respectivă sau dacă este momentul pentru ea.

Tu ți-ai schimbat dieta după diagnostic?
Da. Am schimbat-o radical. Am trecut prin multe etape. Marea majoritate au fost necesare pentru disciplinarea minții, cunoașterea propriului meu metabolism, detoxifiere, reducerea inflamației, identificarea acelor grupe alimentare sau alimente care nu îmi sunt mie benefice etc. Am testat toate tipurile de dietă pentru că, pentru mine, atât ca pacient cât și ca persoană care lucrează cu pacienții diagnosticați cu cancer, era important să le știu, să le simt, să le înțeleg rolul și efectele.

Ce rol are alimentația potrivită în timpul chimioterapiei?
Are rolul de a susține corpul pentru a face față nivelului de toxicitate produs de tratament și de a completa acțiunea antitumorală a chimioterapiei. Deci, este esențial ce mâncăm în această perioadă ca să ne asigurăm că nu anulăm efectul tratamentului, dar că reușim să susținem corpul pe durata acestuia.

La noi, dacă un pacient oncologic ar solicita o dietă care să îl ajute în timpul terapiei și să îl susțină apoi, cui se poate adresa?
Acelor persoane – medici, tehnicieni nutriționiști, navigatori de pacienți etc. care s-au specializat pe nutriția în cancer. Acum sunt destul de mulți și ușor de găsit și trebuie identificate persoanele cu care pacienților să le facă plăcere să lucreze. CARE SIMT CĂ ÎI POT GHIDA CEL MAI BINE.

Rețetele preferate ale Cosminei

Pentru mine bun și sănătos reprezintă acele alimente care mă hrănesc la nivel celular și simt această diferență. Dacă vrei, poți avea gust, varietate, sațietate, deliciu, savoare și de la alimente „sănătoase”. Totul ține de om, de deschidere, de modul în care se joacă cu condimentele, cu tehnicile de gătit, cu combinațiile.

creveti

Creveți în unt:
Se topește 1 pachet de unt, adăugând ulei de măsline. Se prăjesc înăuntru 500 g de creveți decorticați sau 1 kg de creveți nedecorticați. Se asezonează cu usturoi, sare, piper, foarte puțin vin alb, pătrunjel. Noi îi servim cu orez integral cu curry și salată de valeriană.

 

ciuperci

Ciuperci în sos curry
500 g ciuperci brune, 500 g 
ciuperci pleurotus, 2 legături de usturoi verde, 2 căței de usturoi, 1 cutie de lapte de cocos de bună calitate, sare, piper, curry, oregano, cimbru.

 

avocado

Cremă dulce de avocado
Poate fi desert, mic dejun sau gustare: 1 avocado bine copt, 2-3 lingurițe de semințe de chia, 2-3 lingurițe de hrișcă crocantă, și miere. Se amestecă totul până devine o cremă delicioasă.

 

 

salata

Salată antiinflamatoare
Frunzele verzi sunt esențiale pentru dieta anticancer așa că o astfel de salată antiinflamatoare este nelipsită de pe masa mea: kale, mangold, lobodă, măcriș, leurdă, salată verde, salată creață, frunze de rucola, frunze de baby spanac, mărar, pătrunjel, castravete, ceapă verde, ridichie, usturoi verde, sare, piper, ulei de măsline, cremă de oțet balsamic.

 

suc

Suc verde
Sucul verde a fost la baza alimentației mele în toți acești ani. Am două rețete preferate:
1: țelină apio, măr verde, lămâie, castravete
2: pătrunjel, kale, măr verde, ardei verde, lămâie (opțional struguri ceasla sau ghimbir).

Foto: arhiva personală

Citește și articolul de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!