Cooperare fructuoasă, cu rezultate dulci

VISUL ORICĂREI MAME ESTE SĂ POATĂ ÎMPĂRTĂȘI COPIILOR MĂCAR O PARTE DIN EXPERIENȚA ACUMULATĂ ÎN GOSPODĂRIE. DAR CE FACE O MAMĂ DE BĂIEȚI? CUI SĂ PREDEA ȘTAFETA EXPERIMENTELOR ÎN BUCĂTĂRIE? VOM AFLA RĂSPUNSUL DE LA O COLABORATOARE FIDELĂ A REVISTEI, O DOAMNĂ CARE NE ÎNSOȚEȘTE CU GÂNDUL LA FIECARE APARIȚIE, DE MULȚI ANI

Foto: Când atmosfera e relaxată, iar gospodinele se înțeleg de minune, preparatele sunt excepționale – Arhivă Burda România

Doamna Ionela Mariana Nole, din Mioveni, județul Argeș, nu mai are nevoie de prezentare, pentru cei care, ani buni, au citit revistele Practic.Vă sunt binecunoscute pasiunile dumneaei pentru gătit și pentru flori, dragostea pentru frumos și pentru oameni. Aceia dintre voi care ați citit reportajele realizate de colegii noștri, în familia dumneaei, vă amintiți, probabil, de soțul gospodar și de cei doi băieți, Andrei și Ștefan care au acum 30 și, respectiv, 23 de ani și au crescut odată cu revistele Practic.
Fiecare dintre băieți se descurcă la gătit, fie că este vorba despre un grătar, despre o ciorbă sau chiar despre o prăjitură. Pe Andrei, curiozitatea îl aduce în bucătărie alături de frumoasa lui viitoare soție, Andra. Gătesc împreună ciorbe și mâncăruri, iar Andrei îndrăznește câteodată să testeze și rețete de prăjituri. Răspunzând la provocarea doamnei Nole, Andra a acceptat să gătească în bucătăria Practic(ă), alături de viitoarea sa soacră, un desert. Străduindu-ne să fim gazde bune, n-am putut să nu observăm cât de bine s-au completat și ajutat cele două invitate, care au gătit împreună, în premieră. În semn de prețuire pentru viitoarea noră, doamna Nole a dorit ca prăjitura să poarte numele Andrei. Rezultatul muncii lor a fost un desert fin și răcoritor, ce poate fi preparat în orice anotimp.

Foto: Doamna Ionela Mariana Nole împreună cu nora sa, Andra – Arhivă Burda România

 

Foto: Moment din timpul preparării prăjiturii – Arhivă Burda România

Pentru doamna Ionela Nole, cea dintâi izbândă în bucătărie a fost cozonacul. Deși pare un desert banal, a ridicat multe necunoscute până la reușita deplină și până la aprecierea unanimă a băieților. Își amintește de momentele hazlii de la începutul căsniciei, în care, adăugând zahăr în loc de sare în mămăligă, a ieșit un „tort” pe care nu l-a mâncat nimeni. Nu s-a încumetat niciodată să pregătească delicatese din caracatiță, raci sau scoici, dar le-a pregătit oaspeților săi aperitive cu carne, pește sau legume, fripturi și frigărui din diverse tipuri de carne, prăjituri cu creme și fursecuri și, după cum declară doamna Nole, nimeni nu a plecat nemâncat din casa dumneaei.
Cea mai importantă reușită a Andrei în bucătărie au fost sărmăluțele în foi de viță pe care, de altfel, le preferă. Când primește oaspeți, îi face plăcere să organizeze masa în stil bufet suedez, pentru a lăsa fiecărui invitat plăcerea de a alege. Deși până acum nu s-a încumetat să pregătească prăjituri, îi place să gătească întocmai ca la mama acasă, lăsându-l pe Andrei să se ocupe de deserturi. Susține că mâncarea este mai gustoasă când gătești relaxat. Întrucât este educatoare, Andra are parte de momente hazlii în bucătărie, când pregătește împreună cu copiii, în cadrul unor activități practic-gospodărești, salate de fructe sau de crudități. Când vine vorba despre priceperea sau supremația bărbaților implicați în bucătărie, doamna Nole mărturisește: „N-aș zice că bărbații ne întrec în ale gătitului. Nu ne lăsăm nici noi, căci dintotdeauna femeia a hrănit copiii și bărbatul”, în timp ce Andra recunoaște că, de multe ori, la restaurantele unde a mâncat, majoritatea bucătarilor erau bărbați și găteau foarte bine, aceasta neînsemnând o generalizare a ideii că bărbații sunt mai buni bucătari decât femeile. Dacă Andrei îi place stilul de a găti al lui Chef Sorin Botea, doamna Nole încă mai păstrează o mare admirație pentru regretatul Radu Anton Roman.

Să facem din orice o bucurie și viața să ne fie frumoasă! Să ne dăruiască Dumnezeu sănătate, iar noi să ne iubim mai mult.

Întrebate ce ar dori să vă transmită vouă, cititorilor Practic(i), invitatele au răspuns astfel: „Aș dori să transmit cititorilor Practic(i) să rămână fideli revistei, să încerce fără teamă rețete noi și să scrie despre reușite și eșecuri. Să ne dăruiască Dumnezeu sănătate, iar noi să ne iubim mai mult. Să ne trezim dimineața și să căutăm cu privirea o floare sau o stea care a dormit mai mult și nu a văzut zorile… Să facem din orice o bucurie și viața să ne fie frumoasă!”— spune doamna Nole.

Foto: Arhivă Burda România

 

Foto: Prăjitura este gata – Arhivă Burda România

În urma experienței trăite în bucătărie, Andra o să-și facă mai mult curaj să testeze și singură rețete de dulciuri, deși Andrei, viitorul ei soț, pare că a moștenit-o pe mama sa în ceea ce privește talentul cofetăresc. „Voi încerca să pregătesc rețete proprii și să le trimit la redacția revistei, pentru a oferi idei și altor cititori, aflați la început de drum. Revista Practic a avut o idee foarte bună cu transmiterea între generații a pasiunii pentru gătit. Întotdeauna rețetele vechi, simplitatea lor și gustul de „acasă” vor fi apreciate și de cei mici, și de cei mari.”

Pentru noi, cei din redacție, clipele petrecute în bucătăria Practic(ă) alături de invitate s-au scurs mult prea repede. Atmosfera poartă întotdeauna amprenta oamenilor prezenți, iar pacea lăuntrică, relaxarea și bucuria de a fi împreună aduc întotdeauna rezultate remarcabile. Printre gesturi mărunte, care au scos la iveală respect și bunăvoință reciprocă, printre zâmbete și sfaturi, cu ochii la ceas și atenția la cuptor sau la uneltele din bucătărie, din munca celor două a luat naștere, cu grație și discreție, prăjitura Andra, pe care vă invităm să o testați și voi! Fiecare porție este o invitație la prietenie și apreciere între generații.
Vă mulțumim, dragă Andra și dragă doamnă Ionela Mariana Nole!

Foto: Prăjitura Andra – Arhivă Burda România

Prăjitură Andra

Îți trebuie pentru aluat:
10 ouă
1 praf de sare
150 g zahăr
2 linguri cacao
150 g făină
1 linguriță praf de copt
Pentru sirop:
50 g zahăr
100 ml apă
1 linguriță esență de migdale
1 lingură coniac
Pentru cremă:
250 ml lapte
1 plic budincă de vanilie
4 linguri zahăr sau după gust
1 plic zahăr vanilat
200 g unt gras
Pentru decor:
300 ml frișcă lichidă
250 g mascarpone
drajeuri mici
Pregătești așa:
Bați albușurile spumă tare, cu sarea. Adaugi treptat zahărul și mixezi în continuare, până când se dizolvă zahărul. Încorporezi treptat gălbenușurile, apoi făina, praful de copt și pudra de cacao. Amesteci ușor, prin mișcări ușoare, verticale, cu o spatulă, până când omogenizezi compoziția. O întinzi în tava mare a aragazului, pe hârtie de copt și coci blatul 20 de minute, la 180 grade Celsius. Când s-a copt și s-a răcit, îl tai în jumătate.
Fierbi apa cu zahărul până se îngroașă siropul. Când se răcește, adaugi esența și coniacul.
Pentru cremă, prepari budinca de vanilie conform instrucțiunilor de pe plic, cu laptele și zahărul. Mixezi spumă untul moale, la temperatura camerei și încorporezi budinca răcită, lingură cu lingură.
Pui un blat pe o tavă și îl însiropezi. Întinzi crema și acoperi cu al doilea blat, pe care îl stropești cu sirop. Decorezi cu frișca bătută, mixată cu brânza mascarpone și cu drajeurile. Porționezi prăjitura după ce ai răcit-o în frigider.

Intră pe canalul de youtube Practic Bucatarie ca să vezi cum au pregătit Ionela Mariana și Andra Nole această delicioasă rețetă .

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 06/2019
Foto: Mihai Nicolae; Text Sonia Stanciuc

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!