Competiție în bucătărie

Când pasiunea pentru arta gastronomică este împărtășită în familie, rezultatele obținute în urma colaborării în bucătărie sunt întotdeauna demne de remarcat, fiindcă munca în echipă oferă cele mai bune rezultate.

Constantin și Diana Bălan participă cu plăcere la concursurile promovate în paginile revistei „Practic în Bucătărie”, în special la rubrica „Creatorul de rețete”, dragostea pentru arta culinară fiind deja o trăsătură de familie. „Te pun în temă, ca să știi, eu nu sunt gospodină…”, i-a atras atenția Diana viitorului ei soț, atunci când s-au cunoscut. Lucrurile însă s-au mai schimbat între timp, iar în prezent cei doi se încurajează unul pe celălalt, în bucătărie.

Foto: Familia Bălan – Arhivă Burda România

Zilnic, cei doi soți gătesc împreună

Constantin lucrează ca bucătar profesionist, iar soția sa activează în domeniul juridic. Sesizând talentul soțului ei în prepararea bucatelor, gazda noastră a început ușor, ușor să arate tot mai mult interes pentru gastronomie și nu a trecut mult timp până când a reușit să-și cucerească definitiv partenerul de viață cu feluri de mâncare precum ciorba de burtă și crema de zahăr ars. „Când mi-am văzut prima rețetă publicată în paginile revistei, am prins curaj, iar după câteva luni i-am propus și soțului să participe și acum suntem foarte bucuroși când amândurora ne apar rețetele în revistă”, recunoaște Diana zâmbind.
Născuți în București, cei doi soți au ales să se mute în localitatea Copăceni, din apropierea Capitalei. „Stăm aici din anul 2011 și, deși viața la curte este mult mai grea decât la bloc, nu ne-am mai muta înapoi. Părinții mei locuiau de ceva timp la curte, la țară și așa am găsit numitorul comun. Nici nu auzisem de Copăceni până atunci, dar tot treceam prin zonă și, așa cum se spune, când locul tău este acolo, toate drumurile trec pe acolo…”, își amintește cu drag Constantin. Persoana care le-a vândut proprietatea, o doamnă în vârstă, avea în grijă o grădină plină cu flori (trandafiri, begonii, zambile, magnolii etc.), aspect care i-a încântat foarte mult și a înclinat balanța către decizia finală. Grădina generoasă, în suprafață de 1.500 mp, i-a determinat pe cei doi soți să se gândească la mai multe variante de exploatare a terenului disponibil.

S-au ocupat și cu creșterea caprelor

Un prieten din Copăceni, medic veterinar, le-a spus că tot ceea ce dă capra (lapte, carne) este medicament. Laptele de capră este singurul lapte care se consumă nefiert, doar strecurat de cinci ori printr-o sită deasă, deoarece prin fierbere i se distrug 80% dintre proprietățile organoleptice.
Așa au început să se ocupe cu creșterea caprelor, dorindu-și pentru consumul propriu produse naturale, de bună calitate și, de ce nu, dezvoltarea unei posibile afaceri în viitor. Atât timp cât această ocupație a fost prioritară, treaba a mers bine, însă ulterior și-au dat seama că ușor, ușor și-au complicat existența singuri. Au realizat că pentru a susține o afacere în acest domeniu ai nevoie de timp suficient și de mulți bani. La un moment dat, Constantin a decis că este momentul să-și schimbe amândoi prioritățile, pentru a nu lăsa situația să degenereze. Cel mai mult au avut la un moment dat 14 capre, iar în prezent mai au doar opt exemplare, dintre care un țap foarte jucăuș.

Foto: Constantin Bălan și fiul său – Arhivă Burda România

O soluție mai bună, creșterea plantelor

În prezent se gândesc să reorganizeze un pic spațiile pentru creșterea animalelor și să amenajeze puțin și grădina. Vecinul din fața casei lucrează în amenajări peisagistice și le-ar putea oferi câteva sfaturi contra-cost, privind dezvoltarea unei livezi.
Solul din această zonă este foarte bun pentru plantațiile de legume, iar de-a lungul anilor au avut o recoltă bogată la ceapă verde, ridichi, vinete, dovlecei și roșii. Culturile de cartofi nu au mers, însă, foarte bine. Un vecin în vârstă, care toată viața s-a ocupat cu grădinăritul, i-a spus lui Constantin că această îndeletnicire nu este complicată, atâta vreme cât îți faci timp să uzi grădina de legume măcar o oră, dimineața.
Și în privința răsadurilor pentru roșii s-a consultat tot cu acest vecin, care l-a sfătuit să pună aracii la lungimea răsadului și apoi să lase cultura în pace, fără a o săpa sau a o copili. „Secretul a fost să las buruiana să crească, pentru a apăra roșiile de mană, iar acestea au crescut sub frunze, fiindcă roșia crește cel mai bine la întuneric”, dezvăluie Constantin secretul recoltei sale bogate. Cei doi soți mai au câteva planuri pentru anii care urmează, printre acestea numărându-se realizarea unui beci, pentru a depozita fructe și legumele cumpărate, cât și realizate în propria lor grădină.
Gospodari harnici și dornici în egală măsură să descopere cât mai multe taine ale artei gastronomice, Diana și Constantin se completează reciproc în viața de zi cu zi, dar mai ales în bucătărie, acolo unde și-au descoperit pasiunea comună.

Foto: Omletă cu lobodă și pulpă de curcan – Arhivă Burda România

Omletă cu lobodă și pulpă de curcan

Îți trebuie:
8 ouă
2 legături ștevie
200 g pulpă de curcan fiartă
2 fire de praz
2 fire ceapă verde
1 ardei capia
5 ciuperci
câte 50 g brânză de capră și telemea de vacă
3 linguri iaurt cremos
3 linguri semințe de in
2 linguri semințe de chia
sare și piper
Pregătești așa:
Speli legumele, le cureți și le toci mărunt. Călești în tigaia încinsă, fără ulei, ștevia tăiată fâșii, cu sare și piper. După ce scade, adaugi treptat ciupercile, prazul, ceapa verde, ardeiul, carnea fiartă de curcan și continui să le călești 5 minute, amestecând. Presari cubulețe de brânză, iar după câteva minute stingi focul. Bați ouăle cu iaurtul, sare, piper, apoi adaugi semințele de in și de chia.
Ungi o tavă cu puțin ulei, întinzi amestecul de legume și carne și torni peste el ouăle bătute. Coci omleta 15-20 de minute, la foc mediu. O servești cu salată sau cu ketchup de casă.

Foto: Chec glazurat cu rodii și iaurt – Arhivă Burda România

Chec glazurat cu rodii și iaurt

Îți trebuie:
2 rodii
225 g unt
300 g zahăr
6 ouă
1 praf de sare
esență de vanilie
180 g iaurt cremos
450 g făină
1 plic praf de copt
150 g zahăr pudră și 8-9 linguri suc de rodie, pentru glazură
Pregătești așa:
Decojești rodia și lași bobițele să se scurgă. Freci untul moale cu zahărul, apoi adaugi pe rând ouăle, amestecând după fiecare. Încorporezi treptat iaurtul, sarea, vanilia, praful de copt și făina, iar la sfârșit bobițele de rodie.
Tapetezi cu hârtie de copt două tăvi pentru chec și repartizezi compoziția. Coci la foc mediu, 45 de minute. Le scoți pe un grătar, să se răcească.
Amesteci zahărul cu sucul de rodie. Întinzi glazura pe checurile reci, presari bobițe de rodie și lași glazura să se usuce.

Foto: Tiramisu cu ananas – Arhivă Burda România

Tiramisu cu ananas

Îți trebuie:
3 ouă
1 praf de sare
750 g mascarpone
400 g pișcoturi
1 cutie compot de ananas
250 ml cafea tare
esență de migdale
3 linguri zahăr pudră
Pregătești așa:
Scurgi ananasul. Mixezi gălbenușurile cu zahărul, apoi adaugi treptat mascarpone, esența și omogenizezi. Bați albușurile spumă și le adaugi în cremă, amestecând cu o spatulă. Răcești crema în frigider.
Tai ananasul cubulețe. Însiropezi rapid fiecare pișcot cu compot de ananas și le așezi într-o tavă. Acoperi pișcoturile cu un strat de cremă, presari ananas și pui un alt strat de pișcoturi însiropate în cafea. Acoperi cu cremă, presari ananas cubulețe și pudrezi cu cacao. Păstrezi la rece pentru câteva ore.

Foto: Pulpe de pui în crustă, cu legume la grătar – Arhivă Burda România

Pulpe de pui în crustă, cu legume la grătar

Îți trebuie:
8 ciocănele de pui
150 g fulgi de ovăz
3 ouă
oregano, sare, piper
ulei
1 vânătă
1 dovlecel
2 cepe roșii
2 ardei
câteva ciuperci
Pregătești așa:
Speli ciocănelele, le ștergi și le presari cu sare, piper și oregano. Mărunțești fulgii de ovăz în robot. Treci pulpele prin fulgii de ovăz, prin ou bătut cu sare și din nou prin fulgi de ovăz.
Așezi ciocănelele în tavă, pe hârtie de copt. Le stropești cu ulei și le coci în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius. Speli legumele și le tai în felii. Presari cu sare legumele și ciupercile și le frigi pe tigaia-grill încinsă, pentru 2-3 minute pe fiecare parte.

Foto: Salată de pește cu arahide și kiwi – Arhivă Burda România

Salată de pește cu arahide și kiwi

Îți trebuie:
1 cutie ton în ulei
1 cutie ton în suc propriu
150 g somon afumat
1 sfeclă mică
1 morcov
1 fir de praz
3 fire ceapă verde
10 ouă de prepeliță
1 kiwi
100 g arahide
3 linguri iaurt cremos
semințe de fenicul
sare
Pregătești așa:
Coci sfecla, iar după ce se răcește, o decojești și o dai pe răzătoare. Fierbi ouăle tari.
Razi fin morcovul și toci mărunt prazul, ceapa verde, somonul, kiwi decojit și ouăle decojite. Mărunțești arahidele și râșnești semințele de fenicul. Amesteci peștele cu restul ingredientelor, cu iaurtul și sare.
Servești salata cu pâinică de casă cu semințe.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 05/2018
Text și foto: Cristi Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!