Cadoul primit de la Moș Nicolae: Echipa Practic(ă)

„Surpriză pentru fiul meu”

Înainte de a încheia anul 2011, am adăugat în agenda vizitelor făcute vouă, cititorii Practic(i), încă una. De această dată, gazda noastră este una cunoscută de unii dintre cititorii Practic(i).
Mihaela Ilie a mai apărut în paginile „Cărticelei Practic(e)”, în urmă cu un an. Atunci, Mihaela a dorit să împărtășească cititorilor din experiența ei de gospodină pentru „Cărticica Practică” cu tema „Ca la mama acasă”. De această dată, motivul care a determinat-o pe Mihaela să invite echipa Practic la ea acasă a fost unul mai puternic: dorința de a-i face o surpriză fiului ei, Nicușor, a cărui onomastică era de Sfântul Nicolae. Totodată, s-a gândit și la faptul că Nicușor urma să împlinească 11 ani în noaptea dintre ani. Motiv dublu pentru a-l sărbători. Am acceptat bucuroși invitația și am pornit la drum. Drum scurt de această dată, deoarece gazda noastră locuiește în București, în cartierul Pajura.
Când am stabilit detaliile pentru surpriza pe care mama urma să i-o pregătească lui Nicușor, acesta era la bunici, la Snagov, jud. Ilfov. De altfel, Nicușor stă mai tot timpul acolo, încă de când era mic, deoarece a fost mai bolnăvior, iar medicul i-a recomandat să stea cât mai departe de București.

Foto: Arhiva Burda Romania

Mihaela este cititoare a revistelor Practic(e) de foarte mult timp, dar așa cum ne mărturisesc multe cititoare într-un târziu, nu a îndrăznit să ne scrie, dar a dorit foarte mult să ne invite la ea acasă. „Mi-am dorit mult să vă invit la noi acasă, deoarece am vrut să-i îndeplinesc o dorință mai veche de a lui Nicușor, mai ales că nu i-am sărbătorit niciodată ziua de naștere cu invitați din afara familiei. Încă de când am chemat echipa de la Cărticica Practic(ă), Nicușor, care nu a fost prezent atunci, mi-a mărturisit că ar vrea și el o surpriză cum am primit eu, o astfel de vizită. Și pentru că de Moș Nicolae este și ziua lui de nume, m-am hotărât, în sfârșit, să-i îndeplinesc dorința”, ne-a mărturisit mama.
Odată ajunși acasă la familia Ilie, am fost întâmpinați de sărbătoritul nostru, puțin emoționat, de gazdă și de fratele acesteia, însoțit de familia lui. Am făcut cunoștință cu toți cei prezenți și am aflat că Nicușor este coleg de clasă cu verișorul lui, Mihai, deși acesta din urmă are doar 9 ani.
Ambii sunt elevi în clasa a IV-a la școala din Snagov. Nicușor a mers mai târziu la școală, deoarece a fost mai bolnăvicios, dar și pentru că a început să vorbească mai târziu. În timp a recuperat, iar acum e încântat că merge la școală. Ne-a mărturisit că-i place foarte mult matematica. Cu verișorii lui se înțelege foarte bine, mai ales că locuiesc împreună la Snagov.

 

O familie unită

Cel mic, Cristian, are 2 ani și este foarte atașat de Nicușor. Petrece mai mult timp cu acesta decât cu Mihai, fratele lui. Nicușor este foarte apropiat de bunicii lui, Ecaterina și Marin Ilie care l-au crescut încă de când acesta avea 3 ani. Pentru vizita-surpriză organizată de mama lui, Nicușor a trebuit să vină de la Snagov. Au avut grijă de acest lucru unchiul lui, Vasile și mătușa, Florentina, care l-au adus cu mașina în București.

Foto: Arhiva Burda Romania

Imediat după vizita noastră, urma ca Nicușor să se întoarcă la bunici, pentru a nu lipsi a doua zi de la școală. El se simte foarte bine la bunici. Acolo locuiește într-o casă cu curte, se bucură de aer curat, multă verdeață și flori când e cald, astfel că el este în largul lui. Îi priește și în privința sănătății. Mama comunică cu el zilnic la telefon, uneori chiar și ore în șir. Îl ajută chiar și la lecții prin telefon, iar la sfârșit de săptămână, îl vizitează și își petrec timpul liber împreună. În restul timpului, gazda noastră face menaj unor familii, deoarece a rămas fără serviciu de 1 an și jumătate, mai tricotează când timpul îi permite și urmărește emisiuni dedicate gastronomiei. Mihaela ne-a mărturisit că a început să gătească încă de când era la școală, deoarece era mai mare decât frații ei (ea mai având 2 frați și o soră). Astfel, încerca să-și ajute mama în bucătărie, ușurându-i puțin munca.
În tot acest timp în care am discutat cu mama, copiii au stat cuminți la poze și au așteptat cu mare nerăbdare să guste din cele pregătite de mama, respectiv mătușa lor. Nu au uitat nici să ne arate ce le-a adus Moș Nicolae, asta însemnând că au fost cuminți. Ne-am luat rămas bun de la familia Ilie și am mai încheiat astfel încă un an în care am legat multe prietenii Practic(e).

Foto: Salata de legume – Burda Romania

Salată de legume cu maioneză

Îți trebuie:
1 kg cartofi
4 morcovi mari (250 g)
150 g castraveți murați
150 g gogoșari murați
3 ouă pentru maioneză
100 g măsline pentru decor
300 ml ulei
zeama de la o lămâie
Pregătești așa:
Cureți cartofii și morcovii, îi speli și îi pui la fiert în apă rece. După ce au fiert, îi lași la răcit și apoi îi tai cuburi mici. La fel tai și castraveții și gogoșarii murați. Fierbi 2 ouă și folosești gălbenușul pentru maioneză, alături de gălbenușul crud rămas.
Pregătești maioneza în mod obișnuit, cu uleiul și zeama de lămâie. Amesteci legumele cu maioneza și decorezi cu albușul de ou fiert și cu măsline.

Foto: Pulpe la cuptor – Burda Romania

 

Pulpe la cuptor

Îți trebuie:
8 pulpe potrivite
50 g boia dulce
50 ml ulei
2 lingurițe condiment pentru pui
3 căței de usturoi
Pregătești așa:
Speli pulpele de pui și le crestezi din loc în loc. Așezi pulpele într-o tavă. Faci un amestec din ulei, boia de ardei dulce și 2 lingurițe de condiment pentru pui și adaugi și cățeii de usturoi zdrobiți. Cu ajutorul unei pensule ungi pulpele de pui cu amestecul format. Dai tava la cuptor.

Foto: Sarmale – Burda Romania

Sarmale

Îți trebuie:
1 varză acră potrivită
1 kg carne tocată
4 linguri orez
2 cepe mari
2 linguri bulion
1 lingură condimente pentru sarmale
Pregătești așa:
Desfaci varza în foi potrivite pentru sarmale și toci cotorul rămas. Amesteci carnea tocată cu orezul spălat, cepele curățate și tocate mărunt și adaugi și 1 lingură condimente pentru sarmale.
Iei din umplutură cu lingura și pui în câte o foaie de varză. Împachetezi sarmalele. Iei o cratiță și pui un strat de varză tocată, 2 linguri de bulion și așezi sarmalele pregătite. Dai cratița la cuptor, să fiarbă încet.

Foto: Prajitura cu visine – Burda Romania

Prăjitură cu vișine

Îți trebuie:
5 ouă
5 linguri de zahăr
5 linguri de făină
1 pachet praf de copt stins cu zeamă de lămâie
2 plicuri de zahăr vanilat
1/2 ceașcă de ulei (100 ml ulei)
250 g vișine din compot
Pregătești așa:
Separi albușurile de gălbenușuri și bați albușurile spumă cu zahărul. Freci gălbenușurile cu uleiul și le încorporezi în compoziția de albușuri. Amesteci ușor, să nu se lase prea tare albușul. Adaugi și făina treptat și o încorporezi bine. Pui și praful de copt stins în prealabil cu zeama de lămâie.
Iei o tavă, o ungi cu ulei și o tapetezi cu făină. Torni compoziția în tavă și apoi așezi cu grijă vișinele din compot. Dai prăjitura la cuptor și o coci la foc potrivit timp de 40-45 de minute.

Foto: Chec – Burda Romania

Chec

Îți trebuie:
10 ouă
2 căni zahăr
2 căni de făină
10 linguri de lapte
6 linguri ulei
1 praf de copt stins cu puțină zeamă de lămâie
2 plicuri zahăr vanilat
3 linguri cacao
Pregătești așa:
Bați albușurile spumă tare cu zahărul, încorporezi pe rând gălbenușurile frecate cu 6 linguri de ulei și adaugi și cele 10 linguri de lapte. Pui în compoziție și praful de copt stins cu puțină zeamă de lămâie. Adaugi și zahărul vanilat.
Torni compoziția într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină și oprești puțin din compoziție, în care adaugi cele 3 linguri de cacao. Pui și această compoziție peste cea din tavă și dai la copt, la foc potrivit.

Text: Crenguța Simion
Rețete: Mihaela Ilie

Intră aici și vei descoperi o familie fericită cu oameni cu suflet bun.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!