Bucuria revederii unor cititori fideli și dragi

Reportaj Bucuria revederii unor cititoriIMG_0081

Încă de când am primit invitația pentru a merge la familia Boanță în vizită, am simțit cum emoțiile mă cuprind, iar pentru câteva momente totul s-a oprit pe loc. Imediat m-au năpădit amintirile vremurilor de început. Nu am ezitat o clipă în a răspunde invitației.

Doamna Steluța este cititoarea revistei încă de la primul număr. Dar cine nu o cunoaște? De 16 ani scrie, citește și contribuie prin prezența sa, sub orice formă ar fi ea, la realizarea revistelor Practic. Căci gazda noastră din acest număr este cititoare fidelă a tuturor revistelor Practic. Chiar dacă în ultima vreme nu a mai scris atât de des la Practic în bucătărie, revista Practic Idei se poate lăuda cu o contribuție generoasă a doamnei Boanță. De altfel, pe lângă faptul de a fi o gospodină pricepută, dânsa este pasionată de tot ce înseamnă natură, creație, călătorii, iar ideile pe care le are mai mereu au ajuns la momentul potrivit în paginile revistei Practic Idei.

Mi-am amintit cu drag cum, în cei 15 ani de când fac parte din colectivul revistelor Practic(e), ne-am văzut cu diverse ocazii: întâlniri în parc cu cititorii revistei Draga mea, acțiuni pentru Practic Idei sau Practic în bucătărie. Mereu a fost prezentă, cu mult entuziasm, în mijlocul nostru. De altfel, redacția Practic a solicitat-o pe doamna Steluța și cu ocazia unor evenimente ale partenerilor noștri de publicitate.

O doamnă frumoasă, veselă, pozitivă, ne-a onorat cu prezența de fiecare dată și și-a creat propriul loc în inimile noastre, dar și în ale cititorilor care o cunosc de atâta vreme. Cu unii dintre ei a legat strânse prietenii, căci așa cum menționam și cu alte ocazii, revista Practic e mai mult decât o revistă, este liantul de care cititorii au nevoie pentru a crea grupuri. Cititorii se întâlnesc și se împrietenesc din prima clipă. Se simt de parcă s-ar cunoaște de-o viață, deoarece revista le furnizează de-a lungul timpului informații despre ei, iar ingredientul secret e cel ce unește din prima clipă doi oameni străini. De data aceasta, să-i spunem „Ingredientul Practic”!

Reportaj Bucuria revederii unor cititoriIMG_0166Am ajuns acasă la familia Boanță, copleșită de emoția revederii după o pauză de câțiva ani. Mi-era cu adevărat dor să mă revăd cu oamenii care fac parte din amintirile mele vechi și dragi și care au reprezentat mult la vremea aceea pentru mine. Primitoare cum o știam deja, doamna Steluța ne-a invitat cu căldură să-i trecem pragul. La intrarea în bloc ne-am întâlnit și cu Mădălina, fata cea mică a soților Boanță, însoțită de fetița acesteia, Măriuca. Bineînțeles că aveam ca țintă aceeași adresă. Bucuroasă să o revăd și pe Mădălina, am pășit pragul casei împreună. Domnul Aurel, soțul gazdei, la fel de vesel și primitor ne-a întâmpinat de îndată, dornic să ne ajute să ne facem cât mai comozi. Deși Sărbătorile de iarnă trecuseră de ceva vreme, am simțit că eram așteptați ca într-o vizită în familie cu ocazia Sărbătorilor. Doamna Steluța mai avea ceva de finalizat în pregătirile făcute pentru întâlnirea cu prietenii ei vechi de la revistă, iar domnul Aurel ne-a invitat să stăm de vorbă. De cum am pășit în sufrageria familiei, privirea ne-a rămas ațintită asupra unei machete uriașe. Imediat ne-a lămurit gazda despre ce este vorba: „Macheta asta este făcută de mine în perioada 2011-2012. Am lucrat timp de 7 luni la ea, în mare parte pe timpul iernii. Aici sunt adunate amintirile mele din călătoriile făcute prin țară. Iubesc să călătoresc. Din fiecare loc adun idei, cumpăr accesorii, suveniruri și acasă reconstitui traseul, punctez lucrurile și locurile importante. E nevoie de o atenție și de o memorie deosebite, să pot să reconstitui fiecare detaliu”, ne-a povestit, plină de emoție, doamna Steluța.

Reportaj Bucuria revederii unor cititoriIMG_0177De-a lungul timpului a trimis multe materiale despre călătoriile făcute prin țară, despre locurile care au impresionat-o, despre prieteniile pe care le-a legat cu alți citiori și pe care îi vizitează ori de câte ori are ocazia. De circa 5 ani, gazda noastră este pensionată pe caz de boală și își petrece timpul mai mult pe acasă sau alături de cei doi nepoți dragi: Cătălin, de 13 ani, băiatul fetei celei mari, Liliana și Măriuca, de 5 ani, fetița fetei celei mici. Mădăina locuiește aproape de mama ei, dar de Măriuca se ocupă mai mult soacra Mădălinei, deoarece locuiesc în același bloc, fiind vecine. Mădălina este o fetiță veselă, poznașă, iute și răsfățată de întreaga familie. Bunicul Adi, cum îi spune ea, este prietenul ei bun, dar când nu e el, e Tuța, adică bunica Steluța. Toți o iubesc mult și îi fac poftele, iar Măriuca nu ratează nimic. La masă, Măriuca nu este mofturoasă, însă la grădiniță merge doar până la prânz, deoarece nu vrea să mănânce acolo. Bunica Tuța îi pregătește tot ce-i pe placul ei, la fel și bunica Ecaterina: pilaf, spanac, piure, ciorbe, supă-cremă. Din acest motiv, ea abia așteaptă masa de prânz acasă.
Am avut plăcerea să o cunoaștem și pe mama doamnei Steluța, pe mamaie Nae, cum îi spun toți, deși o cheamă Niculina. O bunicuță caldă, plăcută, blândă, o bunicuță de poveste. Mamaie Niculina locuiește la Ogrezeni, jud. Giurgiu, dar pe timpul iernii petrece mult timp la fata dânsei, pentru că îi este foarte greu să se descurce singură. Dar ce m-a impresionat la bunicuța noastră e că citește foarte mult. Chiar dacă vederea îi este ajutată de ochelari, bunica citește foarte mult. Când am vizitat-o eu, citea despre Viața lui Badea Cârțan. Și cu câtă emoție trăia tot ce citea, încât lacrimile o năpădeau. Mi-a povestit că la școală i-au plăcut foarte mult geografia și istoria și citește cu drag orice din aceste domenii. Mi-a fost tare dragă bunica Niculina. Mi-a rămas întipărită imaginea ei caldă.

Reportaj Bucuria revederii unor cititoriIMG_0095După ce am povestit cu bunica, am lăsat-o să afle mai departe despre viața lui Badea Cârțan, iar noi am continuat povestea cu d-na Steluța, acompaniată de domnul Aurel, un om vesel, plin de viață și dornic de oaspeți. De altfel, și dânsul este la pensie de 2 ani. A ieșit mai devreme la pensie datorită grupei de muncă avute. Își petrece timpul alături de soție, călătoresc atunci când se poate, mai stau cu nepoții sau uneori o mai „supervizează” în bucătărie pe doamna Steluța. Oricum și-ar petrece timpul, cei doi sunt împreună de mulți ani. Doamna Steluța s-a căsătorit de foarte tânără, iar pentru noi a rămas la fel, deși au trecut câțiva ani de când ne cunoaștem. Mereu o frumoasă, o doamnă atentă, caldă. Cât timp Mihai a făcut fotografiile de familie, Măriuca, nerăbdătoare să mănânce, a pozat în fel și chip alături de bunica, de bunic sau de mami. Am încheiat vizita noastră cu acest tablou frumos de familie, cu bucuria imensă de a revedea o frântură din amintirile mele de început de la revista Practic și cu speranța revederii și cu alt prilej, căci oamenii buni nu dispar nici măcar atunci când timpul îi ține la distanță. Mulțumesc doamnei Steluța și familiei pentru posibilitatea revederii și pentru că ne sunt mereu aproape.

Reporter: Crenguța Simion
Foto: Mihai Nicolae

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!