Bucuria de a prepara prăjituri în familie

O plăcere să vizitezi Vasluiul

Luna trecută am primit o invitație tocmai din frumosul și îndepărtatul Vaslui. Situat în apropierea graniței cu Moldova de peste Prut, orașul nu este unul dintre cele mai mari din regiune, dar deține un potențial cultural-istoric ridicat. Printre monumentele și operele arhitecturale ale Vasluiului pot fi amintite bisericile ortodoxe de secol XV, „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” și „Adormirea Maicii Domnului”, Palatul Mavrocordat, Palatul de Justiție, Casa Ghica sau Mausoleul Peneș Curcanul.

 

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

 

De la vârsta de șase ani a început să prepare prăjituri

Am ajuns în dulcele târg moldovenesc într-o după-amiază însorită la început de iunie. Gazda noastră, care dorea să ne prepare prăjituri și să ne povestească despre plăcerea de a găti, ne-a invitat a doua zi la o terasă din centrul orașului. Am aflat, stând de vorbă cu dânsa, că localul unde am fost primiți aparține surorii sale. De fapt, aici a și lucrat timp de cinci ani doamna Doina Niță împreună cu sora sa, ajutând-o pe aceasta la treburile bucătăriei.
Copilăria doamnei Doina a fost una frumoasă, iar familia numeroasă a fost formată din nu mai puțin de șase frați. Încă de la vârsta de șase ani a început să prepare prăjituri. Tatăl, care era șef în cadrul unei fabrici de băuturi alcoolice, îi aducea acasă câte un sac de făină și unul de zahăr. Deși a făcut întotdeauna dulciuri în casă, a preferat să se dedice altor meserii, deoarece i s-a părut mai ușor decât să stea toată ziua în bucătărie. Dar totuși și în prezent, dacă merge în vizită la frații sau surorile dânsei, iar astfel de reuniuni au loc foarte des, intră în bucătărie și începe să prepare prăjituri. Îi place să gătească atât mâncare, cât și dulciuri și, în general, folosește produsele pe care le găsește în frigider pentru a realiza noi și noi rețete.

 

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

Deși prăjiturile pe care le-am gustat erau delicioase, doamna Doina ne-a dezvăluit că acestea nu i-au ieșit așa cum trebuie, deoarece a avut mari emoții. Nu doar pentru că urma vizita echipei de la Practic în bucătărie, cât mai ales ca urmare a unei întâmplări nefericite, suferită de nepoțica sa, căreia i-a căzut o poartă pe picior și a trebuit să fie operată.
Doamna Doina Niță este o fire foarte veselă și optimistă, iar acest lucru ni l-a confirmat și una dintre surorile dânsei. Acasă i se spune Stela Popescu, deoarece este foarte glumeață. Dacă se formează un grup fără dânsa, acesta parcă nu are viață și ceilalți îi simt lipsa. Doamna Doina, împreună cu ceilalți frați și surori se reunesc la o fermă de animale ce aparține unuia dintre nepoți. De altfel, și-ar dori ca la un moment dat reuniunea să aibă loc și împreună cu redacția revistei noastre.
„Cumpăr revista Practic în bucătărie încă din anul 2003, iar acest lucru este lege pentru mine”, a declarat gazda noastră zâmbind. „Când am văzut-o pe o copertă a Cărticelei Practic(e) pe Mirabela Dauer m-am întrebat: oare eu nu aș putea să apar pe prima copertă sau măcar în interiorul revistei? Și așa m-am hotărât să vă sun, dar din cauza emoțiilor, parcă nu-mi veneau rețetele în minte…”
În timp ce doamna Doina mai trebăluia prin bucătăria restaurantului, am întrebat-o și pe sora dânsei, doamna Angelica Gruia, designer de modă și cea care aranjase cu gust platourile cu prăjituri, dacă nu ar vrea să ne spună câteva cuvinte pentru paginile revistei.

 

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

 

Bucuria întoarcerii acasă

„Eu am fost plecată 15 ani în Grecia, timp în care am locuit și la Londra. În Grecia am o locuință pe Insula Evia. M-am întors după Revelion și probabil că aici am să rămân. Nu m-am putut obișnui cu stilul distant al străinilor. În România, dacă ai nevoie de ajutorul cuiva și îl suni la două noaptea, îți vine acasă. Deși Vaslui este un oraș sărac, față de restul țării, aici vreau să rămân.”
Ne-am luat la revedere de la cele două doamne, cu dorința de a reveni la un moment dat, într-o frumoasă reuniune a familiei, alături de toate rudele doamnei Doina, la ferma despre care ni s-au povestit o mulțime de lucruri frumoase sau la restaurantul elegant din centrul Vasluiului, care aparține unuia dintre frați.

 

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

Prăjitură Doina

Îți trebuie pentru foi:
500 g făină
100 g unt de țară
100 g miere
100 g zahăr
2 linguri lapte
Îți trebuie pentru cremă:
1 cană smântână de țară
250 g zahăr
1 cană nucă măcinată
coaja de la o lămâie
Pregătești foile așa:
Pui pe foc, într-o cratiță, să se topească untul, mierea, zahărul. Iei deoparte compoziția, o lași să se răcească și adaugi făina. Frămânți totul și faci 3 foi pe care le coci pe dosul tăvii, unsă în prealabil cu unt.
Pregătești crema așa:
Amesteci smântâna cu zahărul, coaja de lămâie și nuca măcinată, după care umpli foile cu această cremă, iar deasupra poți pune glazura de ciocolată.

 

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

Ruladă cu lămâie

Îți trebuie pentru blat:
4 ouă
100 g zahăr
75 g făină
1 praf de copt
Îți trebuie pentru cremă:
200 g unt
2 ouă
200 g zahăr pudră
50 g cacao
Pregătești blatul așa:
Bați ouăle și zahărul până devin spumoase, adaugi făina, praful de copt și le încorporezi ușor. Pui compoziția într-o tavă și o dai la cuptor pentru 20 de minute. Răstorni foaia pe un prosop, o rulezi și o lași la răcit.
Pregătești crema așa:
Bați pe bain-marie ouăle cu zahărul până se îngroașă, iar după ce s-au răcit amesteci untul cu cacao. Desfaci rulada, pui crema, rulezi din nou și o dai la rece. Poți face prăjitura și cu foaia nerulată.

Foto: Cristian Niculescu – Burda Romania

Indiană de casă

Îți trebuie:
8 ouă
250 g zahăr
250 g făină
500 g frișcă făcută de casă din smântână
200 g ciocolată de menaj
caise din compot
Pregătești așa:
Separi albușurile de gălbenușuri, bați albușurile cu zahărul și adaugi gălbenușurile. Torni făina în ploaie și amesteci încet. Într-o tavă pui hârtie de copt, torni compoziția cu lingura, formând prăjituri rotunde. După ce le-ai copt, le tai și le umpli cu frișcă. Peste frișcă pui caisele, una câte una. Decorezi cu ciocolata topită.

Text și foto: Cristian Niculescu
Rețete de Doina Niță, Vaslui

Intră aici și vei pătrunde în casa altor membri care fac parte din famila Practic.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!