Bucătăria dulce, balsam pentru suflet

Un oraș reper al culturii românești, Aradul abundă în monumente de artă, clădiri cu valoare istorică, lăcașuri de cult și numeroase locuri de agrement, fiind menționat de-a lungul timpului ca loc al unor importante activități de pionierat. Astfel, în anul 1913 a fost inaugurată aici prima linie ferată electrică din estul Europei, în 1959 s-au pus bazele primei fabrici de jucării, iar în 1962 s-a înființat cea dintâi fabrică de ceasuri autohtone.
În acest frumos oraș, situat din punct de vedere istoric la granița ținuturilor Crișana și Banat, am poposit de fiecare dată cu plăcere. În Arad se află Muzeul Cofetarului, singurul de acest gen din țară, cu exponate ce stau mărturie a unei munci depuse cu tradiție, în această zonă, de cofetari vestiți, din perioada interbelică. Poate nu întâmplător, de această dată, am ajuns în Arad pentru a sta de vorbă cu o talentată creatoare de prăjituri și cititoare fidelă a revistelor Practic(e), doamna Enikö Blanka Adam-Bezsnei.

Foto: Familia Adam-Bezsnei – Arhivă Burda România

O experiență de aproape șase ani

Crearea prăjiturilor este o pasiune mai veche a gazdei noastre, ea ocupându-se cu această interesantă activitate de aproape șase ani. Totul a început cu realizarea câtorva torturi, pe care le-a oferit familiei și prietenilor apropiați, constatând cu satisfacție că munca depusă i-a fost apreciată, primind laude și încurajări pentru a continua în această direcție.
Meseria sa de bază este cea de asistent social, însă nu a lucrat în domeniu, fiind pentru o bună perioadă de timp în concediu pentru creșterea celor două fiice ale sale, Nicole și Sophie, acum în vârstă de șapte, respectiv opt ani și șase luni.

Foto: Nicole și Sophie – Arhivă Burda România

Pentru a se perfecționa în realizarea preparatelor dulci, Enikö a urmat cursuri de cofetar atât la Arad, cât și la Odorheiu Secuiesc, însă cel mai mult a căutat să-și aprofundeze cunoștințele într-un mod autodidact, citind multe articole în mediul online și experimentând diferite rețete, întâlnite în cărți și în reviste de specialitate.

Copiii, principalii consumatori

Gazda noastră recunoaște că apetisantele dulciuri pe care le realizează sunt adresate în general copiilor, aceștia fiind principalii consumatori de candy bar. De aceea, ingredientele pe care le folosește în preparatele sale sunt întotdeauna naturale, proaspete și cât mai ușor digerabile.
Un candy bar pentru eveniment (nuntă, botez, zi de naștere) se formează, în medie, din cinci, până la șapte produse, varietatea și cantitatea dulciurilor fiind diferite, în funcție de cerința fiecărui client, în parte.
Printre aceste preparate dulci se numără macarons (cele mai căutate de clienți) cu diferite arome, mousse-uri din fructe și ciocolată, precum și interesantele cake pops, acadele realizate din blat de prăjitură glasat.
„Sunt persoane care vor un design mai complicat și atunci lucrez cu pastă de zahăr”, declară Enikö. Tot mai mulți clienți doresc însă mousse-uri cu glazură la exterior și renunță la clasica pastă de zahăr. Pentru zilele de naștere, majoritatea aleg varianta unor torturi mici, de mărimea unei prăjituri, așezate frumos, pe suporturi speciale.

Foto: Un candy bar deosebit, pentru un eveniment special – Arhivă Burda România

Enikö lucrează cu propriile sale suporturi și tăvi, pe care le închiriază pentru fiecare eveniment în parte. Pentru fiecare comandă merge în locația în care urmează să aibă loc petrecerea, pentru a observa atent amplasarea meselor, a ringului de dans și pentru a lua cea mai bună decizie în privința aranjării candy barului.
Vara, când temperaturile urcă la aproape 40°, transportul dulciurilor reprezintă cea mai mare problemă. De aceea, gazda noastră caută să realizeze preparatele cu o zi înainte, pentru a fi cât mai proaspete și încearcă să lucreze doar cu clienți din oraș sau din zonele limitrofe Aradului, pentru ca transportul dulciurilor să se efectueze rapid și în condiții ideale.

Mărturiile dulci, foarte căutate

Eniko a realizat toate combinațiile de creme de ciocolată și mousse-uri de fructe folosindu-și imaginația și empatia, observând preferințele clienților, de-a lungul timpului. A observat că aceștia doresc să ofere invitaților și mărturii dulci, renunțând la tradiționalele caserole cu prăjituri bănățene și astfel a creat, pentru nunți și botezuri, mărturii din turtă dulce, fursecuri cu vanilie, brioșe sau macarons, în cutiuțe elegante.
Pasiunea pentru bucătăria dulce și creativitatea în domeniul accesoriilor îi aduc gazdei noastre un profund sentiment de împlinire, iar beneficiarilor, bucurie deplină.

Foto: Spumă de banane – Arhivă Burda România

Spumă de banane la pahar

Îţi trebuie:
3 banane bine coapte
250 ml frișcă lichidă
150 g ciocolată albă
2 banane tăiate cubulețe
6 g gelatină
fulgi de ciocolată albă și chipsuri de ciocolată pentru decor
Pregătești așa:
Rupi ciocolata albă și o pui într-un vas. O topești la bain-marie sau la foc mic, având grijă să nu se ardă. Bați spumă frișca pe care, în prealabil, ai răcit-o cel puțin 3 ore în frigider. Adaugi ciocolata albă în frișcă, amestecând cu o spatulă.
Hidratezi gelatina în puțină apă rece, după care o topești la bain-marie. Pasezi bananele cu ajutorul unui mixer vertical. În crema cu frișcă, încorporezi piureul de banane și gelatina hidratată și omogenizezi crema. O pui într-un cornet pentru decorat prăjituri și o repartizezi în 9 pahare pentru desert, alternând straturile de cremă cu cele de banane tăiate cubulețe. Ultimul strat va fi de cremă. Pentru mai mult contrast, poți să împarți crema în 2 cantități și să colorezi jumătate cu ciocolată neagră topită sau cu cacao.
Le răcești în frigider pentru 1 oră și decorezi după imaginație, cu chipsuri de ciocolată și cu fulgi de ciocolată albă.

Foto: Minipavlova cu cremă de zmeură – Arhivă Burda România

Minipavlova cu cremă de zmeură

Îți trebuie pentru pavlova:
4 albușuri
250 g zahăr tos
miezul unei păstăi de vanilie sau 1 linguriță esență de vanilie
2 lingurițe amidon
1 praf de sare
1 linguriță oțet
Îți trebuie pentru cremă:
250 g zmeură proaspătă
50 g zahăr
150 ml frișcă lichidă
fructe proaspete și câteva frunze de mentă pentru decor
Pregătești așa:
Mixezi albușurile spumă, cu sarea. Pui treptat zahărul și mixezi în continuare, apoi adaugi vanilia. Bați spumă aproximativ 13 minute, până se topește zahărul și spuma devine densă. Încorporezi amidonul și oțetul și omogenizezi cu o spatulă. Pui bezeaua într-un poș cu vârf zimțat și torni cerculețe de 6 cm, pe hârtie de copt, în tavă, cu distanță între ele, întrucât se umflă la coacere. Poți să suprapui două cercuri de spumă, astfel încât să se formeze un cuib. Le coci 1 oră, la 120ºC, până devin tari, crocante. Le scoți din cuptor și nu le atingi cât sunt calde, fiindcă se deformează.
Fierbi puțin zmeura împreună cu zahărul. După ce se răcește, o pasezi în blender și o treci prin sita fină. Amesteci frișca bătută cu piureul fin de zmeură. Umpli cuiburile cu cremă și decorezi cu fructe proaspete și frunzulițe de mentă.

Foto: Desert cu mango și zmeură – Arhivă Burda România

Desert cu mango și zmeură

Îți trebuie:
3 mango bine coapte
200 ml frișcă lichidă
6 g gelatină
250 g zmeură proaspătă
100 g zahăr
afine, zmeură și bețișoare de ciocolată pentru decor
Pregătești așa:
Decojești mango, scoți sâmburii fructelor și pasezi în blender pulpa fructelor. Hidratezi gelatina în puțină apă, iar după 10 minute o topești la bain-marie. Amesteci jumătate din frișca bătută cu gelatina și piureul de mango. Repartizezi crema în cele 12 pahare pentru desert.
Pentru crema roz, fierbi puțin pe foc mic zmeura și zahărul. Pasezi în blender piureul obținut, iar după ce s-a răcit, îl treci prin sită, ca să eviți semințele de zmeură. Amesteci piureul de zmeură cu restul de frișcă și pui crema în pahare, cu ajutorul poșului. 
Păstrezi paharele la rece pentru 1 oră, după care decorezi cu bețișoare de ciocolată, afine și zmeură.

Foto: Mere caramelizate, cu cremă de ciocolată albă – Arhivă Burda România

Mere caramelizate, cu cremă de ciocolată albă

Îți trebuie:
5 mere
125 g zahăr
400 ml frișcă lichidă
2 lingurițe scorțișoară
200 g ciocolată albă
1 plic de gelatină
170 ml lapte cu 3,5% grăsime
zeamă de lămâie sau sare de lămâie
Pregătești așa:
Speli merele, le decojești, le scoți caseta cu semințe și tai miezul cubulețe. Caramelizezi într-o tigaie zahărul și adaugi merele. Le lași să fiarbă puțin în caramel, iar după ce s-au înmuiat, le stropești cu zeamă de lămâie.
Hidratezi gelatina în câteva linguri de lapte. Fierbi restul de lapte cu o linguriță de scorțișoară. În acest amestec pui gelatina hidratată, amesteci și torni compoziția călduță peste ciocolata albă, ruptă în bucățele. Când ciocolata s-a topit, adaugi frișca bătută și omogenizezi.
Cu această cremă umpli un cornet pentru decorat și torni câte puțină cremă, în păhărele de 60 ml. Pui un strat de mere caramelizate, din nou cremă, mere și la final cremă. Păstrezi paharele pentru 1 oră în frigider. Decorezi cu frișcă și rulouri de ciocolată.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 09/2017
Text și foto: Cristi Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!