Baia Mare, tradiții și istorie

Anunțată inițial ca având loc între 21-24 septembrie 2017, sărbătoarea castanelor din frumosul oraș Baia Mare a fost apoi mutată pentru zilele de 5-8 octombrie, în ultimul moment stabilindu-se perioada 6-15 octombrie, pentru prima oară acest eveniment desfășurându-se pe durata a două săptămâni. Aflat la cea de-a XXV-a ediție, Festivalul Castanelor a reunit numeroși artiști muzicieni și meșteșugari, însă doar câțiva producători au reușit să așeze pe tarabe castanele autohtone sau produsele obținute prin prepararea acestora (ex: piureuri, prăjituri, creme, siropuri etc.). Din dorința realizării unui reportaj, am ajuns pe data de șase octombrie în capitala județului Maramureș, convins fiind că am să asist la un final de festival, însă am avut surpriza să constat că târgul abia urma să înceapă.

Foto: Din vârful Turnului Sfântul Ștefan poate fi admirată o frumoasă panoramă a orașului Baia Mare – Arhivă Burda România

Pe tarabele amenajate în Piața Millennium, din centrul orașului, puteai să găsești numeroase creații meșteșugărești, obiecte de port popular, sculpturi, ceramică, produse alimentare, însă tocmai castanele, elemente indispensabile ale acestui eveniment, păreau să lipsească.
Stând de vorbă cu producătorii, am aflat că fructele de castan comestibil, adaptate la clima cu nuanțe mediteraneene a zonei, nu se coc mai devreme de luna a X-a, iar pentru a putea participa la Festivalul Castanelor cu produse cultivate în regiune, ar fi fost mai indicat ca sărbătoarea să fi fost stabilită pentru cea de-a doua jumătate a lui octombrie.
Lăsând la o parte toate aceste neajunsuri, turiștii ajunși aici cu ocazia festivalului s-au putut bucura însă de o vreme frumoasă și de o urbe care, deși aflată la peste 10 ore distanță de Capitală, merită să fie parcursă și admirată, pas cu pas.

Foto: În aceeași perioadă cu Festivalul Castanelor a fost organizat în Piața Revoluției din Baia Mare și târgul Expo Flora, aflat la ediția cu numărul 34. Eveniment organizat de Serviciul Public Ambient Urban – Arhivă Burda România

Șapte secole de atestare documentară

În prezent, orașul Baia Mare se mândrește cu cele aproape șapte secole de existență documentară, fiind menționat pentru prima oară într-un act redactat de cancelaria regelui Carol Robert de Anjou.
Așezarea a devenit cetate medievală în anul 1446, odată cu trecerea în proprietatea voievodului Iancu de Hunedoara. Acesta a dispus, ca prime măsuri organizatorice, înălțarea zidurilor de apărare și ridicarea Catedralei Sfântul Ștefan, din care în prezent mai poate fi admirat doar impunătorul turn cu clopotniță, ce măsoară aproape 50 de metri, un remarcabil simbol al orașului.
Printre monumentele importante de arhitectură ale orașului se numără și Turnul Măcelarilor, Bastionul Monetăriei, construite în secolul al XV-lea, muzeele de Istorie, de Artă Populară și Etnografică, Muzeul Județean și cel al Satului, aflat în aer liber. Situată în centrul vechi, Casa Iancu de Hunedoara reprezintă o parte a fostului castel medieval, ridicat de voievod pentru soția sa, Elisabeta.

Foto: Turiștii ajunși în centrul istoric pot admira un complex arhitectural de patrimoniu, declarat monument istoric, cu peste douăzeci de construcții medievale, realizate în stil gotic târziu – Arhivă Burda România

Reședință de județ a fermecătorului și bucolicului Maramureș, regiune istorică bogată în dovezi culturale și arhitecturale, Baia Mare își revendică locul pe harta obiectivelor turistice românești, completând ansamblul destinațiilor maramureșene cu o îmbinare reușită între un centru istoric profund tradițional și o modernă zonă urbană.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 12/2017
Text și foto de Cristi Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!