Tort Pădurea Neagră


Rețetă de Georgeta Urs, loc. Rebrișoara, jud. Bistrița-Năsăud

Foto: Practic in bucatarie; Mihai Nicolae

Foto: Practic in bucatarie; Mihai Nicolae

4 porții
Pregătire: 50 minute
Coacere: 45 minute

Îți trebuie pentru aluatul alb:

  • 125 g făină
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • sare
  • 60 g unt
  • 2 linguri zahăr
  • 2 ouă

Îți trebuie pentru pandișpan:

  • 7 ouă
  • 250 g zahăr
  • 60 g unt
  • 150 g făină
  • 50 g amidon
  • 50 g praf de cacao

Îți trebuie pentru umputură:

  • 1 borcan compot de vișine
  • 2 pachete gelatină
  • 1 vârf de cuțit praf de cuișoare
  • 1 baton de scorțișoară
  • 100 g dulceață de vișine
  • 750 g frișcă
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 2 plicuri praf întăritor pentru frișcă
  • 250 ml coniac

Pregătești așa:
Amesteci toate ingredientele pentru aluatul alb, apoi îl modelezi sub formă de bilă, îl învelești în folie de staniol și îl pui la rece, pentru cel puțin 30 de minute. Între timp, pentru pandișpan, bați ouăle cu zahărul într-un vas pe bain-marie, până se obține o cremă de culoare deschisă. Iei vasul de pe foc și amesteci ușor până se răcește. Topești untul într-un ibric, apoi îl pui deoparte. Tapetezi o formă de tort cu hârtie de copt. Încorporezi în compoziția de ou făina, amidonul, praful de cacao, adăugând treptat și untul topit. Torni aluatul în formă, îl netezești și îl coci 30-35 minute, apoi îl lași să se răcească și îl tai în trei, pe orizontală. Întinzi aluatul alb și îl înțepi cu o furculiță pe toată suprafața. Tapetezi o formă de tort cu hârtie de copt, pui aluatul alb și dai la cuptor 15 minute, până se rumenește.

Pregătești umplutura așa:
Treci vișinele prin-tr-o strecurătoare și păstrezi sucul. Pregătești gelatina așa cum scrie pe plic. Pui 250 ml suc de vișine și îl în-călzești împreună cu praful de cuișoare și batonul de scorțișoară. După câteva minute înlături scorțișoara și adaugi gelatina lichidă. Ungi blatul alb cu coniac amestecat cu sirop de zahăr, dulceață de vișine și acoperi cu un blat de pandișpan. În-siropezi cu coniac amestecat cu sirop de vișine, apoi cu jumătate din cantitatea de umplutură cu gelatină. Deasupra așezi câteva vișine, peste care întinzi frișcă bătută spumă amestecată cu întăritor. Continui așa cu restul blaturilor. Cu frișca rămasă ungi tortul pe toată suprafața și îl poți decora cu fulgi de ciocolată și vișine din dulceață sau compot.



Add Comment