Rețete gustoase și dietetice

Așezat asemenea Romei, deasupra a șapte coame blânde de deal, orașul Iași se mândrește cu o bogată istorie consemnată de-a lungul a peste șase secole.

Situat în partea de nord-est a României, la granița cu Moldova de dincolo de Prut, Iașiul a fost timp de trei veacuri mândră capitală a întregii regiuni și chiar a României la început de secol XX (1916-1918). Centru economic, cultural, administrativ și istoric al Moldovei, orașul Iași este vizitat permanent de turiști, continuând să se dezvolte an de an. Acest lucru poate fi observat chiar și în localitățile limitrofe, în care dezvoltatorii imobiliari construiesc permanent numeroase cartiere. Într-o frumoasă vilă dintr-o astfel de zonă am ajuns în vizită la familia Manolache, pentru a sta de vorbă cu Adina Manolache despre pasiunile sale culinare, manifestate încă din anii copilăriei.

Foto: Familia Manolache – Arhivă Burda România

 

Fără sare și zahăr pentru Ștefan

Bogdan și Adina Manolache s-au mutat în localitatea Miroslava, din apropierea Iașiului, în urmă cu doi ani, la scurt timp născându-se și fiul lor, Ștefan. Fiind în concediu maternal, în toată această perioadă, gazda noastră a putut să petreacă mai mult timp în bucătărie, căutând să-i prepare celui mic mâncăruri cât mai dietetice, folosind printre altele cereale precum quinoa, amarant sau tapioca.
Ștefan este pofticios și mănâncă tot ceea ce îi pregătește mama sa, iar ciorbițele nu lipsesc niciodată de la masă. Adina recunoaște că ceea ce mănâncă copilul ar trebui să mănânce și ei, însă nu sunt foarte obișnuiți cu gustul. De altfel, în preparatele pe care le consumă Ștefan, Adina evită, pe cât posibil, să pună sare sau zahăr.
În general, mâncărurile realizate de gazda noastră sunt adaptări ale rețetelor românești, tradiționale, iar condimentele utilizate sunt cele specifice bucătăriei locale, doar uneori folosind în anumite preparate sosul de soia.

Adina prepară și bucate ardelenești

„Când eram mică, am ars câțiva biscuiți dorind să fac o prăjitură și de atunci am tot încercat”, recunoaște Adina cu zâmbetul pe buze. Prin liceu a urmat apoi perioada în care cocea des pizza. Era anul 2007, atunci când a răsfoit pentru prima oară „Practic în Bucătărie” realizând preparate după rețetele publicate în paginile revistei, în special deserturi. De curând, a scris consecvent și la rubrica „Creatorul de rețete”. Adina a petrecut o parte din anii copilăriei în Ardeal, fiindcă bunica dinspre partea mamei era din Cluj-Napoca. Așa a ajuns să aprecieze supele limpezi, cu tăiței fini, specifici zonei, gomboții cu prune sau prăjiturelele făcute cu ultimul dichis, preluând o parte din tradițiile culinare ardelenești și în bucătăria proprie.

Foto: Familia Manolache – Arhivă Burda România

Întrebată care sunt rețetele ce nu-i mai ascund niciun secret, gazda noastră a enumerat brioșele, torturile preparate doar pentru ocazii speciale și checul aperitiv.
Bogdan s-a născut în orașul Roman și Adina în Iași, cunoscându-se în urmă cu unsprezece ani, la o petrecere din perioada facultății. Adina a terminat Medicina, lucrând apoi ca medic endocrinolog, iar Bogdan este inginer, dar lucrează în prezent într-un alt domeniu. Soțul este pasionat de motociclism, participând la diferite competiții și recunoaște zâmbind că, în bucătărie, singurele preparate care „îi ies comestibile” sunt carnea pe grătar și piureul de cartofi.
Adina Manolache și-ar dori ca, pe viitor, să-și aprofundeze cunoștințele de artă culinară, cultivându-și pasiunea în acest domeniu prin intermediul unor cursuri adresate bucătarilor amatori.

Foto: Chec aperitiv – Arhivă Burda România

 

Chec aperitiv  cu șuncă și măsline

Îți  trebuie:
100 g făină albă
50 g făină integrală
5 ouă
4 linguri ulei
1 linguriță praf de copt
200 g cașcaval ras
200 g măsline feliate
100 g șuncă presată de porc
150 g gogoșar murat
2 lingurițe parmezan ras
unt pentru ungerea tăvii
Pregătești așa:
Mixezi ouăle până își dublează volumul și se deschid la culoare. Adaugi făina în ploaie, praful de copt și uleiul, mixând scurt după fiecare, până la omogenizare. Încorporezi măslinele, cașcavalul, parmezanul, cubulețe de șuncă și de gogoșar și omogenizezi.
Coci compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină, la 180 grade Celsius, 35 de minute sau până trece testul scobitorii. Îl porționezi când s-a răcit.

Foto: Ruladă cu bacon și carne de curcan – Arhivă Burda România

Ruladă cu bacon și carne de curcan

Îți trebuie:
1/2 piept mic de curcan
4 căței de usturoi
1 morcov mic
1 ou
sare și piper
1/2 legătură pătrunjel verde
100 g felii subțiri de bacon
Pregătești așa:
Faci o compoziție din pieptul de curcan tocat mărunt, usturoiul pisat, morcovul ras pe răzătoarea mică, oul bătut, pătrunjelul tocat fin, parmezanul și puțin piper. Adaugi sare după gust. Modelezi umplutura în formă rotunjită și o aplatizezi ușor. Îmbraci ruloul într-un strat de felii subțiri de bacon.
Pui rulada într-un vas termorezistent rotund și îl introduci în cuptor la 170 grade Celsius, pentru 35-40 de minute.

Foto: Friptură de pui frăgezită, cu garnitură de bezele din cartof – Arhivă Burda România

 

Friptură de pui frăgezită, cu garnitură de bezele din cartof

Îți trebuie pentru friptură:
1 pui de aproximativ 1 ½ kg
4 linguri ulei
4-5 căței de usturoi sau 3 lingurițe usturoi granulat
zeama de la 1 lămâie
1 lingură oțet
sare, piper, cimbru, boia dulce
Îți trebuie pentru bezelele de cartofi:
500 g cartofi făinoși
60 g unt gras
1 ou și 1 gălbenuș pentru compoziție
1 ou pentru uns bezelele
2 lingurițe parmezan ras
condimente: sare, piper alb, 1 vârf de cuțit de nucșoară
Pregătești așa:
Faci o marinadă din zeama de lămâie, oțet, ulei, sare, piper, cimbru și boia. Ungi puiul cu această marinadă și îl păstrezi la rece pentru 3-4 ore sau de seara până dimineața. 
Așezi puiul pe un grătar, deasupra unei tăvi în care ai pus marinada și 2 ceșcute de apă călduță. Coci puiul la 220 grade Celsius, timp de 1 oră, stropindu-l cu lichidul din tavă la fiecare ½ oră. Reduci temperatura la 190 grade Celsius și mai coci puiul ½ oră, până se rumenește frumos.
Pentru garnitură, fierbi cartofii în apă cu sare și îi scurgi 5 minute. Cât sunt calzi, îi pasezi fin, ca pentru piure și îi amesteci cu untul și ouăle. Condimentezi pasta și o pui într-un poș. Modelezi în tavă bezele de cartofi și le ungi cu ou bătut. Le coci 20 de minute, la 180 grade Celsius.

Foto: Biscuiți fragezi cu gem asortat – Arhivă Burda România

 

Biscuiți fragezi cu gem asortat

Îți trebuie:
400 g făină
250 g unt cu 80% grăsime
130 g zahăr pudră
1 ou mare
1 praf de sare
1 fiolă esență de vanilie
gem de caise și de zmeură
Pregătești așa:
Mixezi untul moale cu zahărul pudră, sarea și esența de vanilie, până obții o cremă omogenă. Adaugi oul și mai mixezi puțin, apoi, cu o spatulă, încorporezi făina cernută, amestecând ușor și scurt. Învelești aluatul în folie și îl păstrezi la rece 1 oră.
Pe masa presărată cu făină, întinzi o foaie de aluat groasă de 3-4 mm. Decupezi discuri, iar pentru jumătate dintre ele, decupezi în mijloc un disc mai mic, astfel încât rezultă inele.
Le coci în tava tapetată cu hârtie de copt, la 180 grade Celsius, pentru 10 minute sau până se rumenesc ușor. După răcire, ungi cu gem discurile întregi și le acoperi cu inelele de aluat. Le poți pudra cu zahăr.

Foto: Tort cu nucă și ciocolată albă – Arhivă Burda România

 

Tort cu nucă și ciocolată albă

Îți trebuie pentru blatul cu vanilie:
4 ouă
4 linguri zahăr
4 linguri făină albă
2 linguri ulei
1 linguriță praf de copt (opțional)
1 fiolă esență de vanilie
Îți trebuie pentru blatul cu nucă:
2 ouă
2 linguri zahăr
2 linguri făină
1 lingură ulei
1 vârf de cuțit praf de copt (opțional)
4 linguri nucă măcinată
2 picături esență de migdale
Îți trebuie pentru cremă:
300 g ciocolată albă
600 ml frișcă lichidă
150 g brânză dulce
Îți trebuie pentru decor:
300 ml smântână pentru frișcă
150 g cremă de brânză dulce
zahăr pudră după gust
Pregătești așa:
Pentru blatul cu vanilie, bați albușurile spumă tare, cu sarea. Adaugi zahărul și mixezi până când obții o compoziție densă, lucioasă. Freci gălbenușurile cu uleiul, adaugi esența de vanilie și le încorporezi în albușuri amestecând de jos în sus, cu o spatulă. Adaugi făina cu praful de copt și omogenizezi delicat. Torni compoziția în forma tapetată cu hârtie de copt și coci la 180 grade Celsius, 30-35 de minute, până trece testul scobitorii.
Procedezi la fel pentru blatul cu nucă.
Pentru cremă, topești la bain-marie ciocolata, în frișca lichidă. După ce se răcește amestecul, îl păstrezi 1 oră în congelator. Mixezi crema răcită până devine consistentă, apoi adaugi brânza și omogenizezi.
Pentru decor, bați smântâna până se întărește, o îndulcești după gust și încorporezi crema de brânză.
Tai în două foi blatul cu vanilie. Asamblezi tortul astfel încât blatul cu nucă să se afle la mijloc. Decorezi după imaginație.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 02/2018
Text și foto: Cristi Niculescu

Add Comment