Pasiunea pentru gătit, transmisă între generații

Cine a „spart gheața„ la gătit în bucătărie? Hotărâtă, curajoasă, pasionată și îndemânatică, Mădălina Marin a reușit să își păstreze echilibrul, concentrarea și s-a dovedit foarte organizată, încadrându-se în timp și reușind să se adapteze perfect condițiilor din bucătăria Practic(ă). Împreună cu fiica sa, a gătit o prăjitură delicioasă a cărei rețetă v-o împărtășește în rândurile ce urmează.

Foto: Mama și fiica într-o relație perfectă: înțelegere, iubire, întrajutorare și respect – Arhivă Burda România

Când am anunțat reluarea unei rubrici mai vechi, Gătește rețeta ta în bucătăria Practic(ă), nu ne-am imaginat că vor fi atâtea doamne și domnișoare dornice să participe. Mădălina Marin din Ploiești, județul Prahova, a fost prima care și-a manifestat intenția de a participa. Tot dumneaei a fost și cea care a reconfirmat prima, după al doilea anunț din revistă, dovedind astfel că își menține hotărârea de a ne vizita.

Mădălina Marin este o cititoare veche a revistei Practic în bucătărie și îi sunt binecunoscute numele cititoarelor fidele, ajunse la vârsta senectuții, pe care le stimează. Corespondează de mulți ani la realizarea revistei, cu toată lipsa de timp a unei mame preocupate de educația copilului.
Deși creșterea minunatei ei fetițe, Viviana, și serviciul îi ocupă mai tot timpul, își găsește timp pentru a gusta din cele trei pasiuni: gătitul, lucrul manual și fotografia.

Cum îmbină cele trei pasiuni?

Veți găsi mai ușor răspunsul, dacă vizitați blogul ei, www.madicuisine.ro. Blogul Mădălinei, preponderent cu subiect culinar, a apărut din dorința de a împărtăși experiențele în bucătărie și altora. Când îți dorești ceva, apar și surprizele: un prieten care se pricepea a ajutat-o să-și facă acest blog. Deși rețetele sunt bine prezentate, iar fotografiile grăitoare, Mădălina declară că e loc de mai bine și își dorește îmbunătățiri în acest sens. Recunoaște că a făcut mari progrese în domeniul fotografiei.
Prima experiență a Mădălinei, în bucătărie, a fost ca la majoritatea oamenilor: s-a soldat cu un eșec; singură acasă, a încercat să prepare o cremă de zahăr ars, desert care nu e tocmai pentru începători. A învățat, pe rând, să gătească rețete din bucătăria tradițională românească, al cărei adept este și acum. Îi plac sarmalele cu orice umplutură și ar mânca acest preparat oricând i se oferă ocazia.

Foto: Mamă și fiică lucrând împreună cu bucurie – Arhivă Burda România

Deși preferă simplitatea și ingredientele obișnuite, uneori simte nevoia să testeze și ceva nou. Curiozitatea o trimite către brânzeturile speciale și nu ar exclude să testeze o rețetă cu sos de brânză cu mucegai albastru. Între două preparate tradiționale, ar mânca o friptură cu ardei iute sau un homar bine gătit. Este interesată să folosească în rețetele ei cât mai mult măslinele, șunca crud uscată italiană – prosciutto. Peștele este alimentul ce face adesea parte din meniul familiei.
Destul de greu pentru o persoană căreia îi plac aventurile în lumea gusturilor și varietatea, Mădălina și-a dovedit sieși multă voință când, consiliată de un nutriționist, a ținut o dietă pentru scăderea în greutate: la sfârșitul unui maraton de 13 săptămâni, a slăbit 11 kg. I s-a părut, însă, dificil să treacă la modul de alimentație în care să excludă complet anumite alimente, prin urmare, ulterior a ales cumpătarea.
A participat de două ori la preselecțiile pentru emisiunile cu maestrul Horia Vîrlan. Deși nu a trecut de aceste probe dificile, Mădălina a rămas plăcut impresionată de omul Horia Vîrlan, găsindu-l mult diferit de cel din emisiuni. Mărturisește că, deși avea vocea gâtuită de emoții, maestrul a remarcat că cititoarei noastre nu-i displace să se afle în fața camerelor de filmat. De altfel, Mădălina ne-a dovedit și nouă că își gestionează bine emoțiile, în scurtul răstimp cât a durat vizita. Prezentă întru totul la prepararea prăjiturii, s-a adaptat perfect spațiului bucătăriei Practic(e) și și-a făcut tema cu brio, în ordine și organizare perfectă.

Foto: Doamna Mădălina Marin – Arhivă Burda România

Adoră să urmărească emisiunile lui Jamie Oliver, îi plac decorurile, felul în care prezintă, degustă și mai ales felul în care trăiește gătitul. Robotul de bucătărie câștigat la un curs de gătit este companionul ei în bucătărie, aproape zilnic, îl pune la treabă ori de câte ori se poate. Culorile ustensilelor de silicon dau veselie bucătăriei ei, pe care și-o dorește mai mare, poate într-o casă – un vis momentan imposibil, dar la care nu renunță. Ar vrea o bucătărie cu mobilă albă, în care să facă loc și lemnului natur. Visează să aibă un cuptor în curte, unde să pregătească pâine și plăcinte rumene. Și afumătoarea se află pe lista ei de dorințe, căci i-ar face o mare plăcere să poată da un iz ușor, de fum, unor bunătăți.
Deși este abia la gimnaziu, Viviana a făcut primii pași în bucătărie, când a așteptat-o pe mama cu clătite și orez cu legume, două preparate care i-au reușit suficient de bine încât să-i dea curaj pentru noi încercări.
Pasionată de frumos, desenează mult, activitate care o relaxează și lucrează împreună cu mama ei tot felul de obiecte hand-made. Viviana apreciază deserturile fine, pe care se mulțumește să le guste, întrucât una dintre preocupările adolescentelor este păstrarea siluetei.
Nu știm în ce măsură am reușit noi să creăm o atmosferă caldă pentru musafirele noastre, însă cu siguranță ne-am simțit de parcă le cunoșteam de o viață și între noi era o legătură indisolubilă, așa cum numai într-o familie găsești. Le dorim succes în tot ce fac și le mai așteptăm în vizită!

Foto: Prăjitura Mădălinei – Arhivă Burda România

Prăjitura Mădălinei cu arome de vanilie și ciocolată

Îți trebuie pentru blat:
4 albușuri
25 g zahăr
25 g făină
20 g pesmet
1 linguriţă praf de copt
50 g nuci măcinate fin
1 praf de sare
40 g zahăr
250 ml lapte
25 g făină
20 g praf de budincă de vanilie
130 g unt
1 lingură de cacao
1 plic zahăr Bourbon
Îți trebuie pentru decor:
1 pachet biscuiţi mici
100 g ciocolată cu gust de arahide
pudră de cacao
1 plic zahăr Bourbon
200 g cremă de ciocolată cu arahide
Îți trebuie pentru cremă:
4 gălbenușuri
Pregătești blatul așa:
Bați albușurile spumă tare cu sarea, apoi adaugi zahărul și bați în continuare până se topește. În spuma de albușuri, încorporezi pe rând zahărul Bourbon, făina, praful de copt, pesmetul și nucile, amestecând ușor după fiecare.
Torni compoziția în tavă de 18×25 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coci 20 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 grade Celsius. Scoți blatul din cuptor și, după ce s-a răcorit, îl ungi cu crema de ciocolată. Îl păstrezi în frigider.
Pregătești crema așa:
Mixezi gălbenușurile cu zahărul și zahărul Bourbon. Într-o cratiță, pe foc mic, fierbi făina și praful de budincă dizolvate în laptele rece, peste care ai adăugat crema cu gălbenușuri. Amesteci încontinuu, până se îngroașă crema. Când s-a răcorit, o adaugi lingură cu lingură, în untul moale, aflat la temperatura camerei. Colorezi cu pudra de cacao 1⁄2 din cremă.
Pe blatul rece, uns cu cremă de ciocolată, întinzi crema galbenă, apoi așezi un strat de biscuiți. Dai tava la rece pentru 1⁄4 oră, apoi întinzi crema de cacao și un strat fin de cremă de ciocolată cu arahide. Dai la rece până a doua zi și, înainte de servire, o pudrezi cu cacao.

Intră pe canalul de youtube Practic Bucatarie ca să vezi cum a pregătit Mădălina Marin această delicioasă prăjitură.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 03/2019
Text: Sonia Stanciu; Foto: Mihai Nicolae

Add Comment