La Câmpina, de sărbători

În familia Vasile, sfârșitul de săptămână, dar și sărbătorile mari, precum cele pascale, se petrec alături de prieteni, copii și nepoți, în frumoasa căsuță din apropierea văii prahovei.

Foto: Sărbătoarea Paștelui în familia Vasile – Arhivă Burda România

„Cunosc revistele din colecția Practic de cincisprezece ani, iar în urmă cu zece ani, înainte de a se naște nepoțica mea Ștefania, am avut plăcerea de a primi în vizită, la apartamentul nostru din Buzău, echipa redacției”, își începe povestea doamna Iordana Vasile, o fidelă cititoare a revistei Practic în Bucătărie. Deși locuiesc în orașul Buzău, soții Vasile au ales, în urmă cu patru-cinci ani, să achiziționeze o casă de vacanță în localitatea Câmpina, din județul Prahova. Aici își petrec doar sfârșitul de săptămână, alături de prieteni și de familia fiicei lor, stabilită în localitate. Ca urmare a unor probleme de sănătate, gazda noastră s-a pensionat în urmă cu câțiva ani, însă soțul dumneaei, Ion, încă mai lucrează ca director al Casei Corpului Didactic din Buzău.
„Avem foarte multe lucruri de făcut aici, însă venim doar când putem. Avem confort, putem să stăm și iarna, însă pe soț îl trage mult inima aici, casa aceasta este precum jucăria lui. Mie îmi place mai mult în Buzău, orașul pare mai viu, parcă și aerul este altfel…”, afirmă doamna Iordana zâmbind. Nu trece zi în care să nu iasă la o plimbare pe stradă, iar atât la Buzău, cât și la Câmpina și-a procurat câte o bicicletă eliptică, pe care o folosește atunci când vremea este neplăcută afară sau când se uită la televizor. Pe vremuri, gazda noastră a lucrat în domeniul cercetării și proiectării, iar începând cu anii ’90 a activat ca profesor la Școala de Artă din Buzău, secția Pictură.

Foto: Mihai și Ștefania, cei doi nepoți iubiți – Arhivă Burda România

 

Slăbiciune pentru dulciuri

Iordana Vasile apreciază că de-a lungul anilor a gătit mult, însă recunoaște că nu a făcut din această activitate o pasiune. „Acum, dacă am îmbătrânit și toți sunt la casele lor, gătesc mai puțin pentru mine și pentru soț, însă caut să prepar mâncăruri dietetice, sănătoase, cu ingrediente cât mai naturale.” Pofta de dulciuri a însoțit-o de-a lungul anilor, iar înainte de Revoluție pregătea foarte multe prăjituri, pe copii obișnuindu-i uneori cu prea multe produse dulci. Cei mici aveau mereu în ghiozdan deserturi făcute în casă, iar într-o zi, pe când fiica sa avea doar cinci ani, i-a înlocuit prăjitura cu niște struguri apetisanți, însă ajunsă la grădiniță, fetița a început să plângă când a descoperit ce are în pachețel. Printre dulciurile des preparate se află prăjitura cu bucăți de mere, fiind un desert dietetic, fără unt sau smântână, realizat din patru ouă cu o cană de zahăr și o cană și jumătate de făină. La final, prăjitura se poate pudra cu zahăr, însă dânsa preferă să realizeze o ciocolată de casă, din cacao, zahăr, unt și esență de rom pe care să o toarne apoi peste preparatul porționat, pentru a însiropa aluatul.
„Admir colaboratoarele revistei Practic în Bucătărie, în ultimii ani au apărut persoane tinere, care prezintă mâncăruri senzaționale. Mă simt micuță pe lângă aceste fete, care gătesc atât de divers, modern și au fotografii frumoase ale preparatului final”, afirmă plăcut impresionată gazda noastră. Doamna Iordana deține cărți vechi de bucate și un caiet în care a adunat, de-a lungul timpului, rețete de la colegi sau din reviste și ziare. Pe vremuri a învățat să gătească foarte multe rețete, pe care încet, încet nu le-a mai pregătit sau le-a uitat, însă le păstrează și în prezent. „Am prins vremurile în care dacă nu găteai, mureai de foame”, concluzionează dânsa cu subînțeles. Preparatele pe care le-a pregătit alături de cei dragi, pentru a vă îmbogăți rețetarul de Paște sau de Florii ne demostrează că este o gospodină excelentă.

Foto: Drob de miel – Arhivă Burda România

Drob de miel

Îţi trebuie:
măruntaiele de la un miel: ficatul, rinichii, plămânii
300 g carne de miel
mărar, pătrunjel, ceapă verde, usturoi verde
sare, piper măcinat, cimbru uscat
15-20 de ouă
grăsime pentru tavă
prapur de miel
Pregătești așa:
Speli bine măruntaiele și carnea și le pui la fiert în apă cu sare, având grijă să aduni spuma. Bați ouăle cu sare, piper și cimbru, după gust. Scurgi măruntaiele și carnea fiartă și le lași să se răcească. Le tai mărunt și le amesteci cu ouăle bătute.
Ungi tava și așezi prapurul bine întins, torni compoziția, o îmbraci cu prapurul, ungi și deasupra cu grăsime și coci drobul la foc mediu, până se rumenește frumos deasupra, iar ouăle se coagulează bine. 
Sfat: Dacă vrei, poți să adaugi în compoziție ciuperci sau ouă fierte tari și decojite.

Foto: Pască de brânză dulce – Arhivă Burda România

 

Pască de  brânză dulce

Îţi trebuie pentru aluat:
300 g făină
50 ml lapte
150 g zahăr
2 ouă
200 g unt
30 g drojdie proaspătă
coaja rasă de la 1 lămâie
zahăr vanilinat
Îți trebuie pentru umplutură:
800 g brânză dulce proaspătă
2 linguri făină
3-4 ouă
200 g zahăr
2 linguri smântână
150 g stafide
2 plicuri zahăr vanilinat
coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
puțină sare
Pregătești așa:
Frămânți un aluat din făină, maiaua dospită 20 de minute (pregătită din drojdie, lapte călduț și puțin zahăr), laptele călduț, ouăle, untul topit și aromele. Îl lași să crească la cald, circa 1 oră.
Amesteci ingredientele pentru umplutură. Ungi cu unt o tavă rotundă. Împarți aluatul în 3. Întinzi o bucată pe baza tăvii, iar din celelalte două modelezi suluri pe care le împletești și așezi împletitura pe marginea tăvii. În mijloc torni umplutura și lași puțin să crească la cald.
Coci pasca la foc mediu, pentru aproximativ 45 de minute, până se rumenește aluatul și se încheagă umplutura.

Foto: Ouă umplute și alte aperitive – Arhivă Burda România

Ouă umplute

Îți trebuie:
10 ouă fierte tari
200 g pate de ficat
1 lingură unt moale
muștar
sare, piper
Pregătești așa:
Decojești ouăle fierte tari și le tai în jumătate. Le scoți cu grijă gălbenușurile. Amesteci gălbenușurile, untul, pateul, muștaruș, piperul și sare după gust.
Umpli fiecare jumătate de albuș ajutându-te de o linguriță. Decorezi după imaginație și le servești pe un platou împreună cu alte aperitive.

Foto: Crap și mreană în înveliș crocant de mălai – Arhivă Burda România

 

Crap și mreană în înveliș crocant de mălai

Îți trebuie:
1 crap (de 1 kg)
1 mreană (de 1 kg)
ulei
mălai
făină
sare
Pregătești așa:
Cureți peștii de intestine și solzi, îi speli și îi păstrezi timp de 10 minute în apă rece cu sare. Îi scurgi, îi usuci între șervete, îi porționezi și presari cu piper și cimbru.
Într-o tigaie adâncă, încingi ulei din belșug și prăjești pe ambele părți peștele trecut prin mălai.
Îi scoți pe șervet absorbant și îi servești pe un platou, cu garnitură de legume mexicane și cartofi la cuptor, cu mujdei de usturoi și zeamă de lămâie.

Foto: Friptură de berbecuț – Arhivă Burda România

Friptură de berbecuț

Îți trebuie:
pulpă de berbecuț tăiată rondele
unt
mirodenii: boabe de piper pisate, cimbru, usturoi tocat
zeama de la 1 lămâie și de la 1 portocală
500 ml vin alb
sare
Pregătești așa:
Fierbi carnea până se pătrunde bine. Ungi cu unt din belșug o tavă adâncă și așezi bucățile de carne. Le presari cu sare, cimbru, piper, usturoi și le stropești cu vin și zeama de citrice. O lași astfel timp de 30 de minute, timp în care o întorci pe toate fețele, trecând carnea prin tavă, pentru a strânge untul.
Adaugi și restul de vin și introduci în cuptor tava, la 180 grade Celsius. Întorci din când în când carnea și o stropești cu zeama din tavă. Dacă se termină sosul din tavă, adaugi apă fierbinte.
Rumenită frumos, o servești cu garnitură de cartofi, murături sau salată

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 04/2018
Foto și text: Cristi Niculescu

Intră aici și vei găsi o rețetă de tort de la doamna Iordana Vasile, gazda noastră.

Add Comment