Iscusită în bucătărie, încă din copilărie

Deși a învățat să gătească mai mult de nevoie, în anii copilăriei, când trebuia să-și ajute bunica la bucătărie să prepare mâncare pentru toți membrii familiei sale numeroase, Maria Brateș recunoaște că, în timp, a dezvoltat o adevărată pasiune pentru arta culinară.

Acesta a fost motivul principal care a determinat-o să invite revista Practic în Bucătărie, o publicație citită cu fidelitate încă din perioada anilor de liceu. Astfel, pentru a da curs invitației, am ajuns în satul Stelnica, din comuna cu același nume, o localitate situată pe malul stâng al Dunării, în apropiere de orașul Fetești.
A cincea născută, dintr-o familie cu șapte copii, gazda noastră și-a însușit de mică atribuțiile ce i-au revenit în cadrul familiei, bunica fiind cea care „i-a pus pentru prima oară lingura în mână”, așa cum ea însăși recunoaște. „Cred că aveam vreo paisprezece ani, când am făcut pentru prima oară cozonaci. Pe atunci îi coceam afară, în cuptor de pământ. Fiind multe guri de hrănit, pregăteam cozonaci din zece kilograme de făină. Bunica mă așeza în fața unui lighean mare, iar eu, cum eram mititică și slabă, mă așezam în genunchi și frământam timp îndelungat. Așa am descoperit arta frământatului, iar acum fac mereu pâine în casă, preferata copiilor noștri.”
Maria are, împreună cu Florin, soțul ei, doi copii: pe Ancuța și pe Sorin. În prezent, Maria este casnică, ocupându-se de treburile gospodărești zilnice și având grijă de cei mici. După ce a absolvit cursurile de asistenți medicali generaliști, precum și cele de asistenți de farmacie, a profesat o perioadă scurtă în domeniu, renunțând apoi, deoarece a considerat creșterea copiilor mult mai importantă decât cariera. Soțul lucrează însă, de dimineață până seara, susținându-și financiar familia. Acesta, împreună cu tatăl său, care la vârsta de 75 de ani este o persoană foarte energică și activă, administrează afacerea familiei, o fermă zootehnică în care cresc 100 de vaci și 200 de oi.
Pentru Maria, aspectul preparatelor realizate în bucătăria sa contează foarte mult. Cu răbdare și minuțiozitate aranjează, de fiecare dată, toate elementele în farfurie, în așa fel încât rezultatul final să încânte atât papilele gustative, cât și privirea. Legumele în aspic, a căror rețetă se află și în paginile revistei, reprezintă un astfel de exemplu, fiecare legumă fiind fiartă de către gazda noastră separat, pentru a-și păstra forma și culoarea intensă.

Foto: Maria și Ancuța Brateș – Arhivă Burda România

Nu cu mult timp în urmă, i s-a propus să participe la un concurs culinar, organizat cu ocazia zilelor comunei. Fiindcă nu avea timp să gătească, deoarece în acea perioadă fusese programat botezul băiatului, a participat cu o rețetă de dulceață pe care o avea deja în cămară. De fapt, era un fel de magiun fiert timp îndelungat în ceaun, afară, la foc din lemne, scăzut foarte mult, fără zahăr, din prune și corcodușe. Cu acest magiun a obținut locul al II-lea în concurs, primind o diplomă, un trofeu și un șorț. „A fost peste așteptările mele. Am fost foarte încântată, nici nu mă așteptam”, recunoaște tânăra gospodină.
Deși sunt aproape de Dunăre, consumă pește, în general, primăvara. Printre rețetele preferate ale familiei Brateș se numără scrumbia la grătar sau crapul umplut cu legume răzuite (țelină, păstârnac și ceapă), uns cu ulei și preparat la cuptor, servit apoi cu cartofi copți sau ciupercuțe.
Zona nu este favorabilă realizării unor culturi importante, pământul lutos, galben, limitând obținerea unor recolte generoase. La câmp cultivă însă rapiță, grâu și floarea-soarelui. În grădina de peste 2.000 mp, de lângă casă, au pomi fructiferi și legume suficiente pentru consumul familiei. „Este așa de mare curtea”, spune Maria, „încât atunci când ieși primăvara la grădinărit, nici nu știi unde să dai întâi cu grebla.” Totodată, din via întinsă pe cei 4.000 mp aflați la câmp, produc anual în jur de 1.000 litri de vin.
Maria și Florin se cunosc din primul an de liceu, căsătoria având loc firesc, ca urmare a unei perioade lungi de prietenie, ce a consolidat relația. Deși timpul nu le permite să stea prea mult timp împreună, datorită programului intens de muncă al soțului, se iubesc și în prezent ca la început, se bucură de dragostea celor doi copii frumoși pe care îi au și de ajutorul părinților, prezenți în viața lor. Sunt un exemplu de familie Practic(ă), în care hărnicia și buna înțelegere aduc roade bogate.

Foto: Sărmăluțe cu orez și ciuperci – Arhivă Burda România

Sărmăluțe cu orez și ciuperci

Îți trebuie:
2 verze murate sau dulci
200 g orez
100 g soia granule
500 g ciuperci
2 morcovi
3 cepe
100 ml ulei
2 linguri pastă de tomate
1 rădăcină de pătrunjel
1 legătură pătrunjel verde
1 linguriță cimbru
1/2 linguriță boia dulce • sare
piper, foi de dafin și chimen
Pregătești așa:
Speli orezul și îl lași să se înmoaie în apă rece. Înmoi și soia în apă. Cureți ciupercile, le toci cubulețe și le opărești.
Încingi uleiul într‑o tigaie și călești ceapa fin tocată și legumele rase. Adaugi orezul, ciupercile, soia și un pahar de apă și fierbi compoziția până când legumele se înmoaie, iar orezul absoarbe lichidul.
Pregătești foile de varză. Dacă folosești varză dulce, o opărești și o desfaci în foi, după care îndepărtezi nervurile. Împachetezi în foi de varză câte o lingură de compoziție răcită și condimentată. Le pui la fiert cu foi de dafin, boabe de piper și semințe de chimen. Le fierbi 30 de minute, la foc domol, apoi le coci 30 de minute, la foc iute.

Foto: Crochete din cartofi cu sos de avocado – Arhivă Burda România

 

Crochete din cartofi cu sos de avocado

Îți trebuie pentru crochete:
5 cartofi
200 g cașcaval
150 g făină
1 vârf de cuțit praf de copt
1 legătură mărar
sare
50 g semințe de susan
200 g fulgi de porumb neîndulciți
Îți trebuie pentru sos:
3 avocado bine coapte
1 cățel de usturoi
sare și  piper
1‑2 linguri ulei de măsline
1 lingură zeamă de lămâie
Pregătești așa:
Cureți cartofii și îi pui  la fiert în apă ușor sărată. Scurgi cartofii fierți, îi zdrobești și îi amesteci împreună cu făina, praful de copt, mărarul fin tocat și cașcavalul fin ras. Omogenizezi compoziția și, cu mâinile umede, modelezi mici cantități sub formă de baghete sau mingiuțe. Le prăjești în baie de ulei, câte 1‑2 minute pe fiecare parte.
Decojești avocado și le îndepărtezi sâmburii. Mixezi în blender miezul, cu usturoiul și uleiul de măsline, până devine pastă. Adaugi zeama de lămâie, puțină sare și piper și servești sosul imediat, împreună cu crochetele calde.

Foto: Aspic din legume – Arhivă Burda România

 

Aspic din legume

Îți trebuie:
100 g morcovi
100 g mazăre
100 g porumb dulce
100 g ardei gras roșu
100 g rădăcină de țelină
100 g ridiche albă
câteva fire de mărar
1 cățel de usturoi
1 plic (10 g) gelatină
500 ml apă
sare
condiment din legume uscate
Pregătești așa:
Cureți legumele, le speli și le fierbi în apă cu puțină sare. Scurgi legumele fierte și le tai cubulețe. Le așezi în straturi, în diferite forme. Hidratezi gelatina în 100 ml apă rece. Fierbi într‑un vas, pentru 1 minut, 500 ml apă, 1 linguriță condiment din legume uscate și usturoiul curățat și zdrobit. Iei vasul de pe foc și, în amestecul călduț, adaugi gelatina hidratată și omogenizezi până se dizolvă. Torni amestecul lichid peste legume, în forme și le păstrezi în frigider până la servire, dar cel puțin 2 ore.

Foto: Ciuperci umplute cu legume și rodie, la cuptor – Arhivă Burda România

 

Ciuperci umplute cu legume și rodie, la cuptor

Îți trebuie:
1  kg ciuperci brune mari
1 ceapă
1 ardei gras roșu
20 ml coniac
1 rodie
sare și piper
ulei de măsline
100 g porumb dulce din conservă
Pregătești așa:
Într‑o tigaie cu 50 ml ulei încins, călești ceapa tocată, ardeiul cubulețe și piciorușele ciupercilor, tăiate mărunt. Adaugi sare și piper după gust, amesteci ușor și, după 5 minute, stingi cu coniacul și adaugi bobițele de rodie. Cu această compoziție umpli pălăriile ciupercilor. Le așezi în tavă, pe hârtie de copt. Le coci 20 de minute și le servești pe un platou decorat cu bobițe de rodie.

Foto: Salată cu legume și tofu – Arhivă Burda România

 

Salată cu legume și tofu

Îți trebuie:
1 mână rucola
5‑6 roșii cherry
50 g tofu în saramură
câteva măsline verzi
1 ardei capia
ulei de măsline
piper
zeamă de lămâie
Pregătești așa:
Așezi în farfurie un pat de frunze de rucola, după care roșiile, cubulețe de  tofu și ardei, apoi măsline. Presari piper și stropești salata cu ulei de măsline și câteva picături de zeamă de lămâie.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 06/2017
Text și foto: Cristi Niculescu

Dacă dorești o altă rețetă de ciuperci umplute, intră aici.

Add Comment